ποσο κοστιζει η αλλαγη μπαταριας των ηλεκτρικων αυτοκινητων
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πόσο αντέχουν και πόσο κοστίζουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οι μπαταρίες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η «καρδιά» του αυτοκινήτου και το πιο σημαντικό – αλλά και ακριβό – αναλώσιμό τους.

Υπάρχουν αρκετές φήμες δεξιά και αριστερά κατά πόσο αντέχουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή θα χρειαστούν αλλαγή μέσα σε λίγα μόλις χρόνια από τη στιγμή της αγοράς του αυτοκινήτου.

Τι ισχύει τελικά, πόσο αντέχουν αλλά και πόσο κοστίζουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Η χημεία και η λειτουργία των μπαταριών

Όλες οι μπαταρίες, ανεξαιρέτως τεχνολογίας και χρήσης, θα αρχίσουν να φθίνουν και να έχουν τη φυσιολογική γήρανση είτε με την πάροδο του χρόνου είτε με λόγω αρκετής χρήσης και κύκλων φόρτισης.

Αυτό είναι αναπόφευκτο και συμβαίνει σε όλες τις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.

Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να είναι οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς στην ουσία αποτελούνται από «κοινές» μπαταρίες υψηλής ποιότητας, τύπου AA.

Για παράδειγμα η Tesla χρησιμοποιεί τις μπαταρίες 18650 (μέχρι προσφάτως) που είναι λίγο μεγαλύτερες από τις κοινές μπαταρίες ΑΑ καθώς και τις 2170.

Οι 18650 μπαταρίες έχουν διάμετρο 18χιλιοστά και ύψος 65χιλιοστά ενώ οι ΑΑ έχουν αντίστοιχα διάμετρο 14,5 χιλιοστά και ύψος 48χιλιοστά.

Οι 2170 από την άλλη έχουν διάμετρο 21 χιλιοστά και ύψος 70χιλιοστά.

Οι μπαταρίες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τύπου λιθίου.

 

Πως χάνουν χωρητικότητα οι μπαταρίες

Οι μπαταρίες χάνουν χωρητικότητα με 2 τρόπους : Είτε με την πάροδο του χρόνου είτε με την μεγάλη χρήση – τους πολλούς κύκλους φόρτισης δηλαδή.

Ένας ακόμα τρόπος που μπορεί να μειώσει τον κύκλο ζωής της μπαταρίας είναι ο τρόπος φόρτισης. Αν χρησιμοποιείται γρήγορη DC ταχυφόρτιση, είναι πολύ πιθανόν η μπαταρία να έχει ένα μεγαλύτερο degradation απ’ότι θα είχε αν χρησιμοποιούσατε αποκλειστικά AC αργή φόρτιση.

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει αποδειχθεί ότι μια μπαταρία θα είναι πλήρως λειτουργική, δηλαδή θα «κρατάει» 80% και παραπάνω της αρχικής της χωρητικότητας ακόμα και μετά από 500.000 χιλιόμετρα ή 10 χρόνια.

Ποια είναι η σωστή και ενδεδειγμένη χρήση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η σωστή χρήση για να κρατήσει η μπαταρία σας όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια είναι η αργή φόρτιση στο σπίτι με AC και η χρήση ταχυφόρτισης μόνο όταν είναι απαραίτητο, όπως σε ένα ταξίδι.

Ένα ακόμα χρήσιμο tips που πρέπει να γνωρίζετε είναι να κρατάτε τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας σας μεταξύ 20% και 80% για τις καθημερινές μετακινήσεις σας και να φορτίζετε άνω του 80% μόνο σε περίπτωση που χρειάζεστε τα παραπάνω χιλιόμετρα αυτονομίας.

Πλέον τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πάρα πολλά στο οδικό δίκτυο της χώρας μας, οπότε και η φόρτιση σε ένα ταξίδι δεν αποτελεί πρόβλημα, δίχως να χρειάζεται να φτάνετε σε υψηλά επίπεδα όπως 90 και 100% της μπαταρίας σας.

Τέλος, η συχνή αποφόρτιση σε επίπεδα κάτω του 10%, θα επιφέρει πιο γρήγορη μείωση της αρχικής χωρητικότητας της μπαταρίας σας.

 

Πως θα κρατήσετε την μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου όσο το δυνατόν για περισσότερα χιλιόμετρα

Μερικά tips για να κρατήσει η μπαταρία σας όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα είναι:

  • Αργή AC φόρτιση στο σπίτι με πρίζα σούκο ή φορτιστή wall box, με ταχύτητες από 3kw έως 11kw
  • Ταχυφόρτιση DC μόνο όταν είναι απαραίτητο, όπως σε ένα ταξίδι.
  • Μην φορτίζετε άνω του 80% για τις καθημερινές σας μετακινήσεις, εκτός αν χρειάζεστε την παραπάνω ενέργεια
  • Αν φορτίζετε στο 100%, να ξεκινάτε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της φόρτισης το ταξίδι σας – να μην μένει το αυτοκίνητο με αποθηκευμένη ενέργεια στο 100%
  • Προσπαθήστε να μην αφήνετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας με ποσοστό κάτω του 10%

Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω tips, θα έχετε για αρκετά χρόνια την μπαταρία σας σε άριστη κατάσταση.

Πόσο αντέχουν οι μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Σύμφωνα με δεδομένα οδηγών που έχουν στην κατοχή τους ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρκετά χρόνια, ένα σύγχρονο ηλεκτρικό όπως το Tesla Model 3, θα χρειαστεί μπαταρία (αν χρειαστεί) μετά τις 400-500 χιλιάδες χιλιόμετρα! Σε αυτά τα χιλιόμετρα τοποθετείται ότι θα έχει χάσει το 30% της χωρητικότητάς της η μπαταρία και θα έχει περίπου 70% ωφέλιμη αποθήκευση.

Οπότε, το θέμα της αντικατάστασης μιας μπαταρίας ίσως να μην χρειαστεί να σας προβληματίσει ποτέ!

 

Κόστος αλλαγής μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Το κόστος αλλαγής μιας μπαταρίας υψηλής τάσης σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο αυτήν την στιγμή, κυμαίνεται γύρω στις 12.000€ – 15.000€ για ένα μεσαίο αυτοκίνητο με χωρητικότητα περί τις 75kwh.

Στις μικρότερες εκδόσεις, όπως αυτοκίνητα που φέρουν μπαταρίες των 50kwh ή λιγότερο, το κόστος πιθανόν να είναι μικρότερο.

Όσο περνούν τα χρόνια και η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο θα βλέπουμε οι τιμές των μπαταριών να πέφτουν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, να αυξάνονται δραματικά.

Στο blog του asfaleies24.gr μπορείτε να βρείτε χρήσιμα άρθρα γύρω από την ηλεκτροκίνηση και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς και να συγκρίνετε τιμές σε περισσότερες από 27 ασφαλιστικές εταιρείες και να βρείτε τις φθηνότερες ασφάλειες αυτοκινήτου σε 1 μόλις λεπτό!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373