υβριδικο ή αμιγως ηλεκτρικο αυτοκινητο
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Υβριδικό ή αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Τι να επιλέξετε και γιατί

Τόσο τα υβριδικά αυτοκίνητα όσο και τα αμιγώς ηλεκτρικά, τα τελευταία χρόνια μας έχουν κατακλύσει!

Πλέον, σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν τόσο θερμικά μοντέλα (με κινητήρες βενζίνης/πετρελαίου/cng/lpg) όσο και υβριδικές παραλλαγές (κινητήρας βενζίνης/πετρελαίου σε συνδυασμό με ηλεκτροκινητήρα) καθώς και πλέον αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις με μόνο πηγή «καυσίμου» την μπαταρία του αυτοκινήτου!

Πως λειτουργούν όμως τόσο τα υβριδικά αυτοκίνητα όσο και τα ηλεκτρικά; Ποιες οι διαφορές τους και τι να επιλέξετε για αγορά;

 

Τεχνολογία υβριδικού αυτοκινήτου

Τα υβριδικά αυτοκίνητα κατέχουν τόσο κινητήρα εσωτερικής καύσης (βενζίνη ή πετρέλαιο) όσο και ηλεκτροκινητήρα που συνδυάζεται με μια μικρή μπαταρία υψηλής τάσης.

Συνήθως έχουν 20-60 χιλιόμετρα αυτονομία μόνο με την μπαταρία – επαρκούν δηλαδή για τα καθημερινά χιλιόμετρα εντός πόλης – μετά αναλαμβάνει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν το καλό ότι συνδυάζεται ο ηλεκτροκινητήρας με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης με αποτέλεσμα από τη μια να αυξάνονται οι επιδόσεις και από την άλλη να μειώνεται αισθητά η κατανάλωση σε ορυκτό καύσιμο.

Τα υβριδικά χωρίζονται σε ήπια υβριδικά αυτοκίνητα που δεν έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν από εξωτερική πηγή παρά μόνο από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης καθώς και το φρενάρισμα του ηλεκτροκινητήρα ενώ επίσης έχουμε και τη δημοφιλή κατηγορία των plug in υβριδικών όπου έχουν τη μεγαλύτερη μπαταρία και φορτίζουν από το ρεύμα.

 

Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα υβριδικών αυτοκινήτων

Τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν το μειονέκτημα ότι είναι αρκετά σύνθετα ως μηχανικά μέρα (διαθέτουν τόσο μέρος της ηλεκτροκίνησης όσο και 100% των κλασσικών αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης) με αποτέλεσμα να είναι ακριβή και πιο δύσκολη η συντήρησή τους.

Επιπλέον η αυτονομία είναι πολύ περιορισμένη και η κίνηση αμιγώς ηλεκτρικά πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο για χιλιόμετρα εντός πόλης

Από την άλλη, τα plug in υβριδικά που διαθέτουν μεγαλύτερη αυτονομία, σας δίνουν το πλεονέκτημα να κινείστε ηλεκτρικά μέσα στην πόλη και σε ταξίδι, μετά τα ηλεκτρικά χιλιόμετρα που θα έχετε ως αυτονομία, να κινείστε με βενζίνη ή πετρέλαιο δίχως το άγχος της αυτονομίας.

 

Τεχνολογία αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρική ενέργεια, που είναι αποθηκευμένη στη μεγάλη μπαταρία υψηλής τάσης που συνήθως βρίσκεται στο πάτωμα του αυτοκινήτου.

Διαθέτουν ένα ή δυο ηλεκτροκινητήρες, τοποθετημένους στους άξονες κίνησης, και καθόλου εναλλακτική πηγή καυσίμου όπως βενζίνη ή πετρέλαιο.

Διαθέτουν αυτονομία κίνησης από 150 χιλιόμετρα τα μοντέλα πόλης έως και 500 χιλιόμετρα τα μεγάλα οχήματα με μεγάλες μπαταρίες, όπως το Tesla Model 3, Ford Mustang Mach e , κ.α.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει είτε στο σπίτι είτε σε διάφορα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που βρίσκονται πλέον σχεδόν σε κάθε μέρος της χώρας μας!

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν το πλεονέκτημα αρχικά ότι είναι προσιτά προς το περιβάλλον και δεν εκπέμπουν ρύπους όπως αντίστοιχα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Είναι πολύ πιο απλά στη συντήρησή τους και -σχετικά- ποιο οικονομικά από ένα αντίστοιχο επιδόσεων αυτοκίνητο με βενζίνη ή πετρέλαιο.

Είναι πολύ διασκεδαστικά στην οδήγηση ενώ η άμεση ροπή, σίγουρα θα δημιουργήσει αρκετή όρεξη σε αρκετούς!

Από την άλλη, το άγχος της αυτονομίας είναι υπαρκτό και αρκετοί ίσως να μην μπορέσουν να το ξεπεράσουν. Όμως πλέον στη χώρα μας υπάρχουν εκατοντάδες σημεία φόρτισης ενώ στα περισσότερα βενζινάδικα υπάρχουν και ταχυφορτιστές, καθώς επίσης και σε όλα τα ΣΕΑ των Εθνικών Οδών!

Ένα άλλο μειονέκτημα των ηλεκτρικών είναι η καινούργια τεχνολογία, με αποτέλεσμα λίγα συνεργεία ακόμα να είναι γνώστες των βλαβών και των επισκευών που μπορεί να χρειαστούν.

 

Τι να επιλέξετε

Αν έχετε δική σας θέση στάθμευσης με δυνατότητα εγκατάστασης φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου (είτε απλή πρίζα είτε τριφασικό φορτιστή), τότε η επιλογή που πρέπει να κάνετε είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα.

Αναλόγως τα χιλιόμετρα που κάνετε, θα επιλέξετε και το κατάλληλο αυτοκίνητο που θα διαφοροποιείτε αντίστοιχα στη χωρητικότητα της μπαταρίας.

Από την άλλη, αν δεν έχετε δικό σας χώρο στάθμευσης με δυνατότητα φόρτισης, το plug in υβριδικό είναι μονόδρομος για εσάς, εκτός αν μπορείτε να φορτίζετε στο χώρο εργασίας σας!

 

Κόστος ασφάλισης υβριδικού και ηλεκτρικού

Το κόστος ασφάλειας αυτοκινήτου, είτε υβριδικού είτε ηλεκτρικού, δεν αλλάζει ιδιαίτερα από την τεχνολογία που θα έχει όσο από την αξία αγοράς καθώς και τα επιμέρους χαρακτηριστικά – δηλαδή ιπποδύναμη, κατηγορία αμαξώματος, κ.α.

Πάρτε μια προσφορά για ασφάλεια αυτοκινήτου από το Asfaleies24.gr και δείτε τιμές από περισσότερες από 26 ασφαλιστικές εταιρείες, με 1 μόλις κλικ!