ηλεκτρικο αυτοκινητο πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και χρόνο με το χρόνο αυξάνουν σημαντικά το μερίδιο αγοράς τους έναντι των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ποια είναι όμως τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων; Εσείς γνωρίζετε τα πάντα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ας δούμε μαζί, καθώς είμαστε και οι ίδιοι κάτοχοι ηλεκτρικού αυτοκινήτου σχεδόν 2 χρόνια,  τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μπορούν να μας προσφέρουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Πλεονεκτήματα ηλεκτρικών αυτοκινήτων

# Κόστος συντήρησης

Το κόστος συντήρησης – όπως ένα τακτικό service – είναι πολύ μικρότερο σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έναντι ενός συμβατικού.

Κατ’αρχήν, τα ηλεκτρκά αυτοκίνητα συνήθως δε χρειάζονται συντήρηση παρά μόνο μια αλλαγή φίλτρων αέρα και έλεγχο στα υγρά των φρένων κάθε περίπου 2 χρόνια.

Σε αντίθεση με ένα αυτοκίνητο με ορυκτά καύσιμα, δε χρειάζεται αλλαγή λαδιών, μπουζί και τα σχετικά που απαιτούνται κάθε χρόνο στα άλλα οχήματα.

 

# Κόστος μετακίνησης

Το κόστος μετακίνησης , ειδικά όταν η φόρτιση γίνεται στο σπίτι, είναι πολύ χαμηλό. Ενδεικτικά, το μέσο κόστος μετακίνησης με ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι περίπου στα 2€ / 100 χιλιόμετρα για οικιακή νυχτερινή φόρτιση!

 

# Ησυχία και ηρεμία κατά την οδήγηση

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο προσφέρει μια ηρεμία και ησυχία κατά την οδήγηση. Δεν υπάρχουν οι κραδασμοί του κινητήρα ενώ λείπει εντελώς και ο θόρυβος από τη μηχανή εσωτερικής καύσης!

Με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο απολαμβάνετε την οδήγηση!

 

# Τεχνολογικές αρετές

Τα περισσότερα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με δεκάδες τεχνολογικά συστήματα που σκοπό έχουν να σας βοηθήσουν στην καθημερινή οδήγηση και να κάνουν τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη!

Συστήματα όπως το αυτόματο παρκάρισμα,  οι περιμετρικοί αισθητήρες, οι κάμερες, οι ειδοποιήσεις ασφαλείας, κ.α. σίγουρα θα σας διευκολύνουν πάρα πολύ!

 

# Μη εκπομπή ρύπων

Η μηδενική εκπομπή ρύπων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων προσφέρει καθαρότερες πόλεις και ένα περιβάλλον πολύ πιο άνετο για τους κατοίκους του! Σκεφθείτε ένα μεγάλο κέντρο πόλης όπου όλα τα αυτοκίνητα θα ήταν ηλεκτρικά και δεν θα εκπέμπαν καθόλου καυσαέρια και θα αναπνέαμε καθαρό αέρα!

 

# Σημαντική απόσβεση για εταιρικό όχημα

Αν αγοράζετε το ηλεκτρικό σας όχημα στην εταιρεία σας, τότε θα έχετε επίσης σημαντικό οικονομικό όφελος καθώς θα έχετε συνολική απόσβεση 150 έως 175% του καθαρού ποσού και επιπλέον δυνατότητα για απόσβεση 50% κάθε χρόνο!

Σε σχέση με την απόσβεση ενός θερμικού αυτοκινήτου σε εταιρεία, είναι η ημέρα με τη νύχτα!

 

# 0 χρόνος στο βενζινάδικο!

Με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν θα χρειάζεται να περνάτε ούτε έξω από το βενζινάδικο της γειτονιάς για τις καθημερινές σας μετακινήσεις, εφόσον έχετε τη δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι!

Φτάνετε στο σπίτι σας το βράδυ, κουμπώνετε σε 2 δευτερόλεπτα το φορτιστή και φεύγετε! Το αυτοκίνητο θα φορτίσει όταν το έχετε ρυθμίσει (συνήθως με το νυχτερινό ρεύμα για οικονομία) και το πρωί θα είναι έτοιμο για χρήση!

 

Μειονεκτήματα από τη χρήση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Πέρα από τα πλεονεκτήματα, όπως όλα τα πράγματα, έτσι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν κι αυτά τα μειονεκτήματά τους.

Σε άλλους αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο για την αγορά του ενώ σε άλλους δεν είναι παρά μικρά ψεγάδια!

 

# Αλλαγή τρόπου σκέψης και οδήγησης

Οδηγώντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πρέπει να αλλάξετε λίγο τον τρόπο σκέψης και οδήγησης. Ίσως σε μερικές διαδρομές όπου ακόμα δεν υπάρχουν πολλά σημεία φόρτισης θα πρέπει να δείτε τη διαδρομή και το πρόγραμμά σας εκ των προτέρων ώστε να γνωρίζετε που πρέπει να φορτίσετε.

Ευτυχώς υπάρχουν πλέον αρκετές εφαρμογές που μπορούν με ακρίβεια να υπολογίσουν την κατανάλωση που θα έχετε και πότε θα πρέπει να φορτίσετε!

 

# Αυτονομία

Η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων περιορίζεται αυτήν την στιγμή σε περίπου 400-450 χιλιόμετρα εντός πόλης και 300-400 χιλιόμετρα σε ταξίδι στην Εθνική Οδό.

Σίγουρα τα καθημερινά χιλιόμετρα εντός πόλης υπέρ-επαρκούν όμως για μεγάλα ταξίδια θα χρειαστείτε κάποια επαναφόρτιση στο δρόμο.

 

# Χρόνος φόρτισης

Ο χρόνος καθημερινής φόρτισης δεν σας επηρεάζει ούτε σας ενδιαφέρει καθώς κουμπώνετε το αυτοκίνητο στον φορτιστή όταν γυρίζετε σπίτι κι αυτό φόρτιζει όσο κάθεται!

Στον αυτοκινητόδρομο ο χρόνος επαναφόρτισης είναι περίπου 20-25’ αν ο φορτιστής είναι γρήγορος (>150kw).

 

# Κόστος αγοράς

Το κόστος αγοράς αυτήν την στιγμή είναι *σχετικά* υψηλό για καινούργια ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Βέβαια, το κόστος είναι σχετικό καθώς αν θέλετε να αγοράσετε ένα θερμικό όχημα με παραπλήσιες επιδόσεις – όπως για παράδειγμα τις επιδόσεις ενός Tesla Model 3 Performance – τότε θα πρέπει να δώσετε ίδια ή περισσότερα χρήματα!

Επιπλέον υπάρχει και η κρατική επιδότηση για τα ηλεκτρικά αλλά και τα υψηλά οφέλη για αγορά σε εταιρεία όπως γράψαμε και πιο πάνω!

 

Είναι πιο ακριβή η ασφάλεια ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Όχι, η ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν είναι πιο ακριβή έναντι μιας παραδοσιακής ασφάλειας αυτοκινήτου για θερμικό όχημα.

Αν συγκρίνουμε 2 ίδιας κατηγορίας αυτοκίνητα, θα δούμε ότι το κόστος ασφάλισης είναι παραπλήσιο και δεν αλλάζει τρομερά.

Έτσι, αν δούμε δίπλα δίπλα μια ασφάλεια tesla και μια ασφάλεια για ένα αυτοκίνητο 400-500 ίππων, θα δούμε ότι το κόστος θα είναι περίπου το ίδιο και στις δυο περιπτώσεις.

Στο Asfaleies24.gr μπορείτε να συγκρίνετε ασφάλειες αυτοκινήτου ανάμεσα στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και να ασφαλίσετε σε 1 λεπτό online το ηλεκτρικό ή θερμικό σας όχημα!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήρθαν για να μείνουν και το τοπία στα οχήματα αλλάζει μέρα με τη μέρα! Από τα ορυκτά καύσιμα θα μεταφερθούμε σε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι ΑΠΕ με αποτέλεσμα η ηλεκτροκίνηση να μεγαλώνει συνεχώς!