Εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι – Τι πρέπει να γνωρίζεις!
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι – Τι πρέπει να γνωρίζεις!

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ολοένα να αυξάνονται και να διεισδύουν στην καθημερινότητά μας, ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα είναι τι χρειάζεται για να φορτίζουμε στο σπίτι μας – είτε αυτό είναι ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία είτε ένα αυτόνομο σπίτι με δικό του χώρο στάθμευσης.

Στο asfaleies24.gr έχουμε μεγάλη εξειδίκευση γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς είμαστε και εμείς οι ίδιοι κάτοχοι! Εδώ θα σας αναλύσουμε τους διαθέσιμους τρόπους φόρτισης για την οικία σας και τι παροχή πρέπει να έχετε ανάλογα την ταχύτητα φόρτισης.

Αν και τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ολοένα και αυξάνονται, η καλύτερη και πιο οικονομική φόρτιση είναι ακόμα κατά την διάρκεια της νύχτας στην οικία μας!

# Παροχή για φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Μπορείτε να φορτίσετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο τόσο σε απλή μονοφασική παροχή όσο και σε τριφασική. Αλλάζει μόνο η ταχύτητα της φόρτισης και φυσικά η καλύτερη κατανομή των φορτίων σε περίπτωση τριφασικού ρεύματος.

Αν έχετε μονοφασική παροχή μπορείτε να φορτίζετε είτε σε απλή πρίζα είτε σε βιομηχανική ενισχυμένη, όπου θα έχετε και υψηλότερη ταχύτητα όπως φυσικά και σε μονοφασικό wall connector.

Αντίστοιχα σε τριφασικό ρεύμα μπορείτε είτε να φορτίζετε σε τριφασική βιομηχανική πρίζα είτε σε αντίστοιχο τριφασικό φορτιστή.

Θα δούμε παρακάτω τι ταχύτητες μας προσφέρει η κάθε λύση και τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να φορτίζετε σε μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα.

 

# Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι

Ο πιο κοινός τρόπος φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου αν έχετε ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία, είναι μέσω μονοφασικού ρεύματος που ήδη διαθέτετε. Σε αυτήν την περίπτωση – και εφόσον έχετε δική σας θέση στάθμευσης στην πυλωτή της οικοδομής – έχετε τις παρακάτω διαθέσιμες επιλογές:

  • Απλή πρίζα φόρτισης
  • Βιομηχανική πρίζα
  • Μονοφασικός φορτιστής

Η απλή πρίζα φόρτισης θα σας δίνει περίπου 2-3kw / ώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υπέρ αρκετή για τις καθημερινές σας μετακινήσεις, καθώς θα φορτίζετε το βράδυ όταν θα έχετε επιστρέψει.

Από την άλλη, η βιομηχανική μονοφασική πρίζα και ο μονοφασικός φορτιστής θα σας δώσουν υψηλότερες ταχύτητες έως 7.4kw.

Όμως, το μονοφασικό ρεύμα (8kva) έχουν ως ανώτατο όριο χονδρικά τα 8kw, οπότε αν χρησιμοποιείτε τα 7.4kw για το αυτοκίνητο, τότε μένει ελάχιστη ισχύ για το υπόλοιπο σπίτι. Αν σκοπεύετε να φορτίζετε σε μονοφασική βιομηχανική πρίζα ή φορτιστή, τότε θα πρέπει να το ρυθμίσετε ώστε να μη τραβάτε περισσότερα από 20-24amber, για να μένει υπόλοιπο ενέργειας και για τις ανάγκες του σπιτιού.

Στην περίπτωση της βιομηχανικής πρίζας, θα πρέπει ο ηλεκτρολόγος σας να τραβήξει από την παροχή σας έως τη θέση στάθμευσης καλώδιο και να εγκαταστήσετε μια μπλε βιομηχανική πρίζα 32amber.

Για να κουμπώσετε σε αυτήν την πρίζα, θα πρέπει είτε να έχετε έναν mobile charger με το αντίστοιχο βύσμα (όπως ο juice booster) είτε για παράδειγμα στον mobile connector της TESLA, τον blue adapterπου σας δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με μπλε βιομηχανική πρίζα, στον υπάρχον φορτιστή.

Τέλος, μπορείτε να εγκαταστήσετε και έναν επιτοίχιο μονοφασικό φορτιστή αντί για τη βιομηχανική πρίζα όπου το αυτοκίνητο θα κουμπώνει απευθείας με ένα καλώδιο type 2 – το ίδιο που έχετε για να φορτίζετε και σε δημόσια δίκτυα AC όπως βενζινάδικα, εμπορικά κέντρα που υπάρχουν φορτιστές, κ.α.

 

# Φόρτιση με τριφασικό ρεύμα

Αν έχουμε τριφασικό ρεύμα, τότε έχουμε καλύτερη κατανομή των φορτίων και φυσικά δυνατότητα για πιο γρήγορη φόρτιση (εφόσον το υποστηρίζει και ο obc του αυτοκινήτου μας).

Σε τριφασικό ρεύμα μπορείτε είτε να εγκαταστήσετε μια κόκκινη βιομηχανική πρίζα 16amber (για φόρτιση έως 11kw) είτε αν το αυτοκίνητό σας το υποστηρίζει (λίγα μοντέλα προς το παρών) μια κόκκινη βιομηχανική 32amber για φόρτιση έως 22kw.

Πάλι θα χρειαστεί να έχετε τον αντίστοιχο φορτιστή και αντάπτορα για να κουμπώσετε στη βιομηχανική πρίζα – όπως το juice booster ή κάποιον αντίστοιχο.

Αντίστοιχα, αντί για βιομηχανική πρίζα μπορείτε να εγκαταστήσετε απευθείας έναν τριφασικό φορτιστή και να απολαμβάνετε ταχύτητες έως 11kw ή 22kw, ανάλογα το φορτιστή, την παροχή και τον obc του αυτοκινήτου σας.

 

# Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε πολυκατοικία

Αν διαμένετε σε πολυκατοικία, θα πρέπει ο ηλεκτρολόγος σας να τραβήξει γραμμή από τη δική σας παροχή έως τη θέση στάθμευσης – είτε πρόκειται για μονοφασική παροχή είτε για τριφασική.

Αν περνάει από κοινόχρηστους χώρους, θα πρέπει να δείτε τι συμβαίνει με τον κανονισμό της πολυκατοικίας ώστε να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με τους υπόλοιπος ενοίκους.

Συνήθως σε πολυκατοικία θα υπάρχει μονοφασικό ρεύμα και θα είναι αρκετά δύσκολο και δαπανηρό να το αλλάξετε σε τριφασικό, μόνο και μόνο για τη φόρτιση του αυτοκινήτου.

Ακόμα όμως και με το μονοφασικό, θα φορτίζει επαρκώς το αυτοκίνητό σας κάθε βράδυ και θα είναι έτοιμο για την επόμενη ημέρα.

# Συνοψίζοντας

Συνοπτικά, οι τρόποι φόρτισης είτε σε μονοφασικό ρεύμα είτε σε τριφασικό, είναι:

  • Φόρτιση σε απλή πρίζα σούκο με ταχύτητα έως 2-3kw
  • Φόρτιση σε μπλε βιομηχανική πρίζα ή επιτοίχιο φορτιστή με μονοφασικό ρεύμα και ταχύτητα έως 7.4kw
  • Φόρτιση σε κόκκινη βιομηχανική πρίζα ή επιτοίχιο φορτιστή με τριφασικό ρεύμα και ταχύτητα έως 11kwή 22kw.

Αν επιλέξετε να βάλετε βιομηχανική πρίζα – είτε τριφασική είτε μονοφασική – θα πρέπει να αγοράσετε και έναν κατάλληλο φορτιστή που συνδέετε με βιομηχανικές πρίζες. Αυτή είναι μια ιδανική λύση αν έχετε πολλαπλά σημεία φόρτισης όπως η κύρια κατοικία σας, το γραφείο, το εξοχικό, κτλ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις κάνετε εγκατάσταση μιας βιομηχανικής πρίζας σε κάθε σημείο και με τον κινητό φορτιστή που έχετε, κουμπώνετε και φορτίζετε παντού!

Από την άλλη, αν φορτίζετε μόνο σε ένα σημείο – όπως για παράδειγμα στο σπίτι σας – η λύση εγκατάστασης του επιτοίχιου φορτιστή είναι η καλύτερη επιλογή.

Αυτές είναι όλες οι επιλογές που έχετε για να φορτίζετε στο σπίτι, στο γραφείο ή στο εξοχικό σας!

Τώρα που μάθατε τα πάντα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν πρέπει να κοιτάξετε να βρείτε και την καλύτερη ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Στο Asfaleies24.gr συγκρίνεις τιμές και καλύψεις στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και βρίσκεις ασφάλεια αυτοκινήτου σε 1 λεπτό με τις περισσότερες παροχές και στο χαμηλότερο δυνατό κόστος!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373