τι να κανετε σε περιπτωση σεισμου στο σπιτι
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού – Βασικές συμβουλές επιβίωσης και ασφάλειας

Ζούμε σε μια χώρα που οι σεισμοί αποτελούν καθημερινό φαινόμενο! Αρκετές περιοχές της Ελλάδας «χορεύουν» στους ρυθμούς των ρίχτερ κάθε μέρα.

Γι’αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε πάντα καλά προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, καθώς ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Εάν έχουμε κάνει σωστή ετοιμασία, τότε ένας μεγάλος σεισμός θα μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκετά πιο εύκολα.

Πως πρέπει όμως να δράσουμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού; Τι πρέπει να κάνουμε;

des prosfores

Τι πρέπει να κάνετε αν είστε σε κάποιο κτήριο όπως σπίτι ή γραφείο

τι να κανετε σε περιπτωση σεισμου στο σπιτι

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι φυσικά να δείξετε την απαραίτητη ψυχραιμία και να μην αρχίσετε να τρέχετε προς τα έξω.

Αν είστε σε ισόγειο όροφο, ίσως η διαφυγή προς τα έξω να είναι εύκολη και γρήγορη, όμως τι γίνεται αν είστε σε κάποιον όροφο; Τότε πολύ πιθανόν να μπλοκαριστείτε στις σκάλες με άλλους ενοίκους που τρέχουν πανικόβλητοι.

Τα σύγχρονα κτίρια έχουν κατασκευαστεί με αυστηρές προδιαγραφές ώστε να αντέχουν αρκετά μεγάλους σεισμούς, οπότε η περίπτωση να πέσει κάποιο οίκημα, είναι αρκετά μικρή.

Όμως, αυτό δε διαγράφει την πιθανότητα να σπάσουν τα τζάμια ή να καταρρεύσουν τμήμα του κτηρίου και να πέσουν στο δρόμο ή ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των ανθρώπων.

Οπότε αν είστε σε κάποιο κτήριο κατά τη διάρκεια του σεισμού, προσπαθήστε να καλυφθείτε κάτω από ένα μεγάλο και στιβαρό τραπέζι ή στη χειρότερη, στα δοκάρια της πόρτας.

Προστατεύστε το κεφάλι σας και μην στέκεστε κάτω από τζάμια, φώτα ή ράφια καθώς αυτά είναι που κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

 

Τι πρέπει να κάνετε αν οδηγάτε ή είστε στο δρόμο κατά τη διάρκεια του σεισμού

τι να κανετε σε περιπτωση σεισμου στο δρομο

Αν είστε στο δρόμο, προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από τα παρακείμενα κτίρια και σταματήστε σε έναν ανοιχτό χώρο.

Αποφύγετε γέφυρες, υπόγειες διαβάσεις και τούνελ καθώς υπάρχουν κίνδυνοι εγκλωβισμού.

Μείνετε στο όχημά σας μέχρι να σταματήσει να κουνάει ο εγκέλαδος και στη συνέχεια βγείτε με προσοχή, δίνοντας την απαραίτητη σημασία σε πεσμένα και σπασμένα αντικείμενα.

Εδώ θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν ηλεκτροφόρα καλώδια που μπορεί να κρέμονται λόγω του σεισμού, καθώς πιθανόν ακόμα θα μεταφέρουν ρεύμα.

 

Πως θα προστατεύσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του σεισμού

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να πέσετε κάτω, να καλύψετε το κεφάλι σας και να κρατηθείτε γερά.

Όταν ξεκινήσει ο σεισμός, καλυφθείτε από κάποιο γερό αντικείμενο άμεσα (μεγάλο τραπέζι, δοκάρια πόρτας, κ.ο.κ.) και μείνετε εκεί μέχρι να τελειώσει ο σεισμός.

Ακολουθήστε τα βήματα της παρακάτω εικόνας, ώστε να προστατευτείτε αποτελεσματικά από έναν σεισμό, όταν βρίσκεστε εντός κάποιου κτιρίου.

 

τι κανουμε σε περιπτωση σεισμου

 

Τι να ΜΗΝ κάνετε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού

Υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση σχετικά με το τι να κάνετε ή να μην κάνετε σε έναν σεισμό και αρκετές φορές μπορεί να μπερδευτείς!

Τώρα που ξέρετε τι να κάνετε, μέσα από αυτόν τον οδηγό, ας δούμε και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις!

Αρχικά, όπως γράψαμε και πιο πάνω, μην αρχίσετε να τρέχετε προς τα έξω αν βρίσκεστε σε κάποιον υψηλό όροφο καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εγκλωβιστείτε στις σκάλες μαζί με άλλους ενοίκους.

Εκεί θα είστε τελείως απροστάτευτοι και θα κινδυνεύετε τόσο από κατάρρευση και πτώση κομματιών της οροφής όσο και από ενδεχόμενο ποδοπάτημα λόγω της αγχώδους κατάστασης.

Επιπλέον, μην προσπαθήστε να τηλεφωνήσετε αμέσως στα αγαπημένα σας πρόσωπα καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουν να έχουν μπλοκάρει τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και να χρειαστεί χώρος στο δίκτυο για σοβαρές κλήσεις όπως η πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ.

Τέλος, κάτι που ίσως γνωρίζουμε όλοι, σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα ή οτιδήποτε χρησιμοποιεί ρεύμα και μπορεί να εγκλωβιστείτε μέσα.

Η διακοπή ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια ή μετά το σεισμό, είναι αρκετά μεγάλη.

 

 

Προστατέψτε την οικία σας μειώνοντας τον κίνδυνο ζημιάς από ενδεχόμενο σεισμό

Όλες οι σύγχρονες κατοικίες που έχουν φτιαχτεί τα τελευταία 20 χρόνια, πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές σχετικά με τη θεμελίωση και κατασκευή για αντοχή σε μεγάλους σεισμούς.

Αν έχετε κάποια οικία παλαιότερης χρονολογίας, θα πρέπει άμεσα να κάνετε έναν τεχνικό έλεγχο κι αν χρειαστεί να προβείτε σε εργασίες υποστήριξης ώστε να αυξηθεί η στατικότητα του κτηρίου.

Ένα καλό και πλήρες ασφαλιστήριο σπιτιού θα προστατεύσει τους κόπους μιας ζωής, αποζημιώνοντας σας σε περίπτωση που η οικία σας καταστραφεί λόγω σεισμού ή άλλης φυσικής καταστροφής.

Όμως, για να μην έρθει αυτή η στιγμή της κατάρρευσης, μελετήστε από σήμερα τις επιλογές που έχετε για να αυξήσετε την αντοχή της κατοικίας σας ώστε να αντέξει έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό.

Τέλος, όσο πιο καινούργιο είναι ένα σπίτι ή έχει κάνει εργασίες υποστήριξης, τόσο χαμηλότερα ασφάλιστρα θα πληρώσει για ασφάλεια σπιτιού για σεισμό καθώς πλέον η κατοικία θα έχει αυξημένες δυνατότητες αντοχής.