τι ειναι η προσφυση στο αυτοκινητο
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τι είναι η πρόσφυση στο αυτοκίνητο και τι πρέπει να προσέχεις

Η πρόσφυση στο αυτοκίνητο είναι μια θεμελιώδης πτυχή της ασφαλούς και αποτελεσματικής οδήγησης! Στην ουσία αναφέρεται στην ικανότητα των ελαστικών ενός οχήματος να διατηρούν στο ακέραιο την επαφή τους με την επιφάνεια του δρόμου και ταυτόχρονα να επιτρέπουν την ελεγχόμενη επιτάχυνση, φρενάρισμα και ακινητοποίηση του οχήματος από τον οδηγό

Εδώ θα σας αναλύσουμε τα πάντα σχετικά με την πρόσφυση στο αυτοκίνητο, το ρόλο των ελαστικών, του οδοστρώματος αλλά και το τι πρέπει να προσέξετε για να μη χαθεί η πρόσφυση και ο έλεγχος του αυτοκινήτου.

# Τι είναι η πρόσφυση στο αυτοκίνητο

Η πρόσφυση είναι η δύναμη τριβής μεταξύ των ελαστικών και της επιφάνειας του δρόμου που επιτρέπει σε ένα αυτοκίνητο να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση, να σταματήσει χωρίς να γλιστρήσει και να κάνει ελιγμούς. Για τη μέγιστη πρόσφυση, θα πρέπει να έχουμε όλους τους παράγοντες που την επηρεάζουν σε άριστη κατάσταση όπως είναι:

  • Τα ελαστικά μας
  • Τις καιρικές συνθήκες
  • Τις συνθήκες του οδοστρώματος

Με απλά λόγια, όταν έχουμε πρόσφυση το αυτοκίνητο κινείται όπως πρέπει ενώ όταν χάνουμε την πρόσφυση του οχήματος, αυτό ξεκινάει να γλιστράει και περνάει σε κατάσταση εκτός ελέγχου.

# Πρόσφυση σε δύσκολες συνθήκες οδοστρώματος

 

# Πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα

Η πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα παρουσιάζει κάποιες προκλήσεις για τους οδηγούς λόγω της μειωμένης τριβής μεταξύ των ελαστικών και της επιφάνειας του δρόμου. Όταν συσσωρεύεται το νερό στο δρόμο, σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα μεταξύ των ελαστικών και του δρόμου οδηγώντας σε απώλεια πρόσφυσης.

Αυτό στην ουσία συμβαίνει όταν τα ελαστικά βρίσκονται πάνω από το νερό λόγω μεγάλου όγκου με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο του οχήματος.

Για να διατηρήσουμε την πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι σημαντικό να μειωθεί η ταχύτητα, να αποφευχθούν οι ξαφνικοί και απότομοι ελιγμοί και επιπλέον να διασφαλίσουμε τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου μας όπως την αλλαγή ελαστικών στο σωστό χρόνο έτσι ώστε να μην έχουμε φθαρμένα λάστιχα.

 

# Πρόσφυση στο χιόνι ή σε παγωμένες επιφάνειες

Η πρόσφυση σε επιφάνειες χιονιού και πάγου δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για τους οδηγούς αυτοκινήτων καθώς απαιτούνται συγκεκριμένες τεχνικές αλλά και και ψυχραιμία, για να μπορέσετε να ανακτήσετε ένα αυτοκίνητο που έχει χάσει πρόσφυση σε πάγο.

Οι συνθήκες χιονιού και πάγου μειώνουν σημαντικά την πρόσφυση του οχήματος λόγω της χαμηλής τριβής μεταξύ των ελαστικών και της ολισθηρής επιφάνειας.

Αν έρθετε αντιμέτωποι με πάγο ή χιόνι, είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόσετε το στυλ οδήγησης και να λάβετε υπόψιν τις παρακάτω συμβουλές που θα σας δώσουμε:

  • Θα πρέπει να κάνετε μόνο απαλές και σταδιακές κινήσεις – όχι δηλαδή απότομους ελιγμούς ή επιταχύνσεις. Τέτοιες κινήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε απότομη απώλεια πρόσφυσης.
  • Σας συνιστούμε να εξοπλίσετε το αυτοκίνητό σας με χειμερινά ελαστικά αν κινείστε συχνά σε δρόμους που πιάνουν πάγο ή/και χιόνι και επιπλέον να έχετε πάντα μαζί σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα χειμερινά ελαστικά διαθέτουν μοναδικές λαστιχένιες ενώσεις που παραμένουν εύκαμπτες σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ παράλληλα έχουν ειδικά πέλματα για ενίσχυση της πρόσφυσης στις αντίξοες συνθήκες.
  • Τέλος, θα πρέπει να αυξήσετε τουλάχιστον στο διπλάσιο την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ των προπορευόμενων οχημάτων έτσι ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για να αντιδράσετε σε κάποιον ελιγμό.

 

# Ο ρόλος των ελαστικών στην πρόσφυση του αυτοκινήτου

Ο τύπος και η κατάσταση των ελαστικών έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πρόσφυση, επηρεάζοντας άμεσα την συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο.

Για αρχή, η επιλογή του τύπου ελαστικών είναι ζωτικής σημασίας καθώς διαφορετικοί τύποι, έχουν σχεδιαστεί για να αποδίδουν σε διαφορετικές συνθήκες.

Για παράδειγμα τα χειμερινά ελαστικά αποδίδουν σε κρύο οδόστρωμα, χιόνι και πάγο ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν μπορούν να προσφέρουν υψηλή πρόσφυση – συνήθως η αποδοτικότητά τους χάνεται όταν η θερμοκρασία αέρα αυξάνεται παραπάνω από 12-15c

Από την άλλη, τα καλοκαιρινά ελαστικά υπερέχουν σε στεγνό οδόστρωμα αλλά και σε συνθήκες βροχής.

Τέλος, τα ελαστικά 4 εποχών είναι μια ενδιάμεση λύση που προσφέρουν μέτρια πρόσφυση σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Η πίεση των ελαστικών είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την πρόσφυση του οχήματος. Τα σωστά φουσκωμένα ελαστικά προσφέρουν την ιδανική πρόσφυση στις κατάλληλες συνθήκες. Όμως, αν πρέπει να κινηθείτε για παράδειγμα στο χιόνι με καλοκαιρινά ελαστικά, τότε θα πρέπει να μειώσετε λίγο την πίεση του ελαστικού για να αυξήσετε την πρόσφυση και να δώσετε τη δυνατότητα στο ελαστικό να «πιάσει» καλύτερα.

Πάντα όμως να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και να έχετε τις ενδεδειγμένες πιέσεις στα ελαστικά σας.

Να μην έχετε φθαρμένα ελαστικά και επιπλέον, αν θέλετε να επιμηκύνετε τα χιλιόμετρά τους, να μην ξεχνάτε να κάνετε «μπρος-πίσω» περίπου στη μέση από την εκτιμώμενη ζωή τους!

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

# Σύνοψη

Η πρόσφυση είναι μια κρίσιμη πτυχή της ασφαλούς και αποτελεσματικής οδήγησης, ιδιαίτερα όταν δημιουργούνται δύσκολες οδηγικές συνθήκες όπως αναλύσαμε και πιο πάνω – δηλαδή χιόνι, πάγος και έντονη βροχή.

Η κατάσταση των ελαστικών, η επιφάνεια του οδοστρώματος και οι καιρικές συνθήκες είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσφυση του οχήματος, εφόσον μιλάμε για ένα καλοσυντηρημένο όχημα!

Διατηρώντας σε καλή κατάσταση τα ελαστικά σας και ελέγχοντας τακτικά το αυτοκίνητό σας, θα μειώσετε τις πιθανότητες για κάποια απρόβλεπτη απώλεια πρόσφυσης.

Και τώρα που έμαθες τα πάντα για την πρόσφυση του αυτοκινήτου, μην ξεχάσεις να ελέγξεις πότε λήγει η ασφάλεια σου και πότε πρέπει να αγοράσεις καινούργια! Στο Asfaleies24.gr αγοράζεις ασφάλεια αυτοκινήτου σε 2 λεπτά και λαμβάνεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αμέσως στο e-mail σου!

Συγκρίνεις online περισσότερες από 27 ασφαλιστικές εταιρείες, επιλέγεις αυτήν που σου ταιριάζει και ασφαλίζεσαι στον ελάχιστο δυνατό χρόνο!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373