προβληματα smart
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Προβλήματα Smart : Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν την αγορά!

Όταν ακούμε τη λέξη «Smart» κατευθείαν σκεφτόμαστε αυτά τα μικρά οχήματα που έχουν πλημμυρίσει τα αστικά κέντρα εδώ και περίπου 25 χρόνια!

Τα οχήματα της Mercedes έχουν γίνει συνώνυμο της ευελιξίας και την άνετης μεταφοράς εντός του αστικού ιστού!

Παρόλο που έχουν ένα εντυπωσιακό design καθώς και αρκετές δυνατότητες, τα Smart δεν είναι άτρωτα από τα διάφορα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς.

Εμείς εδώ στο asfaleies24 μαζέψαμε για εσάς τα σημαντικότερα προβλήματα των Smart όλων των γενιών – από το πρώτο smart έως και το ηλεκτρικό – και σας τα παρουσιάζουμε ώστε να έχετε γνώση των πιο συχνών προβλημάτων στα Smart πριν την αγορά σας!

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Smart 600cc – Τα πιο συχνά Προβλήματα (μοντέλο 450)

Το Smart των 600 κυβικών είναι το πρώτο Smart που κυκλοφόρησε και έφερε την επανάσταση στην αυτοκίνηση καθώς και στον τρόπο που μετακινούμαστε μέσα στην πόλη!

Δυστυχώς έφερε όμως μαζί του και αρκετά προβλήματα, τα οποία έπρεπε να περάσουν χρόνια και να έρθει το facelift μέχρι να λυθούν!

Τα πιο κοινά προβλήματα του πρώτου Smart είναι:

Πρόβλημα στο ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων: Αρκετοί ιδιοκτήτες είχαν παραπονεθεί για προβλήματα στο ημιαυτόματο κιβώτιο του πρώτου Smart. Σε αρκετές περιπτώσεις έγινε αλλαγή κιβωτιού εντός της εγγύησης καθώς οι αλλαγές των ταχυτήτων ήταν πολύ αργές ενώ σε μερικές περιπτώσεις δεν «κουμπώναν» και οι ταχύτητες.

Πρόβλημα με την ηλεκτρονική μονάδα ECU: Σε αρκετές περιπτώσεις η κεντρική μονάδα ελέγχου ECUκαιγόταν ή έβγαινε off με αποτέλεσμα να θέλει την αντικατάστασή της.

Πρόβλημα στην αντλία καυσίμου: Τα πρώτα Smart είχαν μεγάλο θέμα με την αντλία καυσίμου όπου με τη σειρά της δημιουργούσε προβλήματα στον κινητήρα.

Ηλεκτρικά προβλήματα: Αν κάτι γνωρίζουν όλοι σχετικά με τα προβλήματα των Smart, είναι τα ηλεκτρικά προβλήματα και τα τεχνικά θέματα με το Turbo των οχημάτων! Τα πρώτα Smart είχαν δυστυχώς πολλά ηλεκτρικά προβλήματα!

Πρόβλημα με το Turbo : Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα Smart 600cc είχαν μεγάλο θέμα με την αξιοπιστία του turbo και συχνά απαιτούσαν την αλλαγή του μετά από 100.000 και πλέον χιλιόμετρα.

Κατανάλωση λαδιού: Τόσο τα πρώτα Smart όσο και τα 700άρια, έκαιγαν αρκετό λάδι με αποτέλεσμα οι οδηγοί να συμπληρώνουν πριν καν ακόμα φτάσει το επόμενο προγραμματισμένο service!

Τα παραπάνω ήταν τα πιο σημαντικά προβλήματα του πρώτου Smart – σε συνδυασμό με το ότι δεν είχε κλιματισμό, το καθιστά ίσως ένα όχημα που πρέπει να μείνετε μακριά για ενδεχόμενη αγορά του! Επιπλέον, μετά περίπου τις 100.000 χιλιόμετρα ο κινητήρας συνήθως χρειάζεται αλλαγή ή ανακατασκευή καθώς βγαίνει τελείως off!

Προβλήματα Smart 700cc Facelift

Το Smart με τον κινητήρα των 700 κυβικών αποτελεί την πρώτη facelift έκδοση του επιτυχημένου μικρού μοντέλου.

Αρκετά προβλήματα της πρώτης λανσαρισμένης έκδοσης διορθώθηκαν ενώ ο κινητήρας ήταν πολύ πιο αξιόπιστος.

Τα προβλήματα εδώ μειώθηκαν αισθητά με τα πιο τρανταχτά να είναι το πρόβλημα στο ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ενώ αρκετές αναφορές υπήρχαν για προβλήματα στον καταλύτη του οχήματος.

Smart 800 diesel προβλήματα

Το Smart των 800 κυβικών με καύσιμο diesel κυκλοφόρησε τόσο ως 450 όσο και ως 451 με τον ίδιο κινητήρα.

Γενικά πρόκειται για ένα αξιόπιστο κινητήρα που παρόλο τα λίγα κυβικά του, «κουβαλούσε» επαρκών το ελαφρύ Smart!

Τα προβλήματα του Diesel Smart 800 κυβικών περιορίζονται σε κάποια θέματα με την τουρμπίνα του κινητήρα που έχανε σε απόδοση και αξιοπιστία μετά από αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα ενώ αρκετές αναφορές υπήρχαν ακόμα για δυσλειτουργία στο σύστημα εισαγωγής αέρα του κινητήρα.

Επιπλέον, ο μικρός diesel κινητήρας δημιουργεί αρκετούς κραδασμούς στην καμπίνα με αποτέλεσμα να μειώνει την άνεση των 2 επιβατών.

Τέλος, υπάρχουν αναφορές για κάποια μικρό ηλεκτρικά προβλήματα όπως ότι δεν ξεκλειδώνουν οι ηλεκτρικές κλειδαριές από το εσωτερικό κουμπί καθώς και ότι υπάρχει δυσλειτουργία του συστήματος air condition.

Προβλήματα Smart 451 – 2η γενιά

Το Smart με τον κωδικό 451 είναι η 2η γενιά του οχήματος όπου πλέον εξοπλίζεται με τον 1000άρη κινητήρα κει έχει αισθητά λιγότερα προβλήματα έναντι των παλαιότερων μοντέλων.

Γενικότερα τα 1000άρια Smart αποδείχθηκαν πολύ καλά οχήματα με αξιόπιστο μηχανικό σύνολο. Κάποια μικρά προβλήματα όπως θέματα με τον ιμάντα χρονισμού ή τον καταλύτη, ηλεκτρικά θέματα στα φώτα καθώς και μικροπροβλήματα με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διορθωνόντουσαν αμέσως από την εκάστοτε αντιπροσωπεία.

Τα Smart με τον 1000άρι κινητήρα είναι ίσως η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε αν αναζητάτε να αγοράσετε αυτό το όχημα!

Smart ηλεκτρικό προβλήματα

Το ηλεκτρικό Smart ForTwo είναι η επιτομή του οχήματος πόλης! Μηδέν εκπομπές ρύπων, πολύ οικονομικό κόστος μετακίνησης και τέρας αξιοπιστίας!

Το συγκεκριμένο Smart έχει βγάλει τις λιγότερες αναλογικά βλάβες ως όχημα και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία οδήγησης στον οδηγό του.

Στα προβλήματα του ηλεκτρικού Smart θα τοποθετούσαμε την μικρή αυτονομία του (πρόκειται αποκλειστικά για όχημα πόλης) η οποία μειώνετε ακόμα περισσότερο σε ψυχρό καιρό καθώς και την ηλεκτρονική διαχείριση της μπαταρίας από το σύστημα του BMS.

Γενικότερα πρόκειται για ένα πολύ οικονομικό όχημα πόλης με πολύ χαμηλό κόστος φόρτισης που στην τελική σας κοστίζει περίπου 1,5-2€ / 100 χιλιόμετρα αν φορτίζετε σπίτι με νυχτερινό τιμολόγιο!

Smart Roadster προβλήματα

Το Smart roadster κυκλοφόρησε από το 2002 έως το 2005 και βασίστηκε πάνω στον 700αρι κινητήρα του Smart ForTwo.

Αυτό το 2,5μέτρα roadster όχημα ακολουθεί τα μηχανικά προβλήματα του Smart Fortwo 700cc ενώ επιπλέον αρκετοί κάτοχοι έχουν διαμαρτυρηθεί για θέματα νερών της υφασμάτινης κουκούλας.

Πολύ μεγάλη προσοχή αν προβείτε σε αγορά του, να ελέγξετε τόσο την κουκούλα πολύ σχολαστικά όσο και τον κινητήρα κι αν έχει γίνει ανακατασκευή ή έχει τοποθετηθεί καινούργιος.

Τόσο στα Smart πρώτης γενιάς όσο και στα 700άρια, ο κινητήρας μετά τις 100.000 χιλιόμετρα συνήθως χρειαζόταν αλλαγή ή ανακατασκευή.

 

Ένδειξη Ξ στο καντράν του Smart

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κάτοχοι των Smart είναι η ένδειξη «Ξ» στο καντράν του Smart.

Αυτή η ένδειξη είναι αποτέλεσμα των ταχυτήτων στο Smart και μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες. Συνήθως όταν παρουσιάζεται ο εγκέφαλος αδυνατεί να αναγνωρίσει ποια ταχύτητα έχει το κιβώτιο και γι’αυτό το βγάζει εντελώς off.

Αν σας το παρουσιάσει, το καλύτερο είναι να επισκεφθείτε το κοντινότερο συνεργείο για να σας το ξεμπλοκάρει.

Ενδεικτικά προβλήματα της ένδειξης Ξ στο καντράν του Smart

  • Πρόβλημα στο σασμάν ή στον συμπλέκτη (συνήθως μετά από «ζόρισμα» του αυτοκινήτου)
  • Πρόβλημα στο μοτέρ αλλαγής των ταχυτήτων
  • Μη αναγνώριση ταχυτήτων μετά από σβήσιμο με όπισθεν

Αρκετοί χρήστες έχουν αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα τους το παρουσίασε όταν έσβησαν το Smart με όπισθεν μέσα – προτείνεται να το σβήνετε με νεκρά και μετά από λίγο να βάζετε όπισθεν στο κιβώτιο.

Γενικότερα έχει παρουσιαστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα σε αρκετές περιπτώσεις είτε εν κινήση, είτε σε στάση είτε μετά από ζόρισμα του αυτοκινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνείτε άμεσα με το κοντινότερο συνεργείο.

Το σημαντικότερο πρόβλημα όλων των Smart : Η συχνή κλοπή τους

Πέρα από τα μηχανικά προβλήματα που αναλύσαμε εκτενώς παραπάνω, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κάτοχοι των Smart είναι η συχνή κλοπή σχεδόν όλων των μοντέλων, ανεξαρτήτου ηλικίας!

Τα Smart έχουν γίνει στόχος όλων των επίδοξων εγκληματιών κι αυτό γιατί αφενός κλέβονται πολύ εύκολα και αφετέρου υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τα ανταλλακτικά τους.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να προστατεύσετε το όχημά σας;

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Τρόποι προστασίας έναντι κλοπής του οχήματός σας

Το βασικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν δεν έχετε δικό σας parking, είναι να σταθμεύετε σε κεντρικούς και φωτισμένους δρόμους. Έτσι μειώνετε αισθητά τις πιθανότητες κλοπής του οχήματός σας.

Επιπλέον, μια καλή ασφάλεια αυτοκινήτου με κλοπή θα σας κάνει να είστε ξέγνοιαστοι και να μην ανησυχείτε για την κλοπή του αυτοκινήτου σας.

Όμως, επειδή γνωρίζουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες ότι τα Smart είναι στο μάτι των εγκληματιών και κλέβονται πάρα πολύ συχνά, λίγες είναι αυτές που ασφαλίζουν έναντι κλοπής κι αυτό με αρκετά μεγάλο ασφάλιστρο λόγω του υψηλού κινδύνου!

Μια ασφάλεια smart με κλοπή μπορεί να σας κοστίσει ακόμα και 700€ το χρόνο – ανάλογα τον τκ της έδρας σας!

Τέλος, πέρα από την ασφάλεια κλοπής που θα πρέπει οπωσδήποτε να του κάνετε, θα πρέπει να προμηθευτείτε και κάποια αντικλεπτική συσκευή όπως ένα καλό gps tracker ή έστω ένα airtag της Appleκαι να το κρύψετε σε κάποιο σημείο του οχήματος.

Αυτά τα ήταν τα πιο συχνά προβλήματα σε όλες τις γενιές Smart από το πρώτο 600άρι που κυκλοφόρησε μέχρι το ηλεκτρικό που βλέπουμε πλέον στους δρόμους μας!

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η συχνή κλοπής τους! Στο Asfaleies24.gr μπορείς να ψάξεις και να βρεις την ιδανική ασφάλεια αυτοκινήτου για Smart με κάλυψη κλοπής και να το ασφαλίσεις ώστε να ξεγνοιάσεις!