ποσο κοστιζουν τα 100 χιλιομετρα με καθε καυσιμο
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πόσο κοστίζουν τα 100 χιλιόμετρα με βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο και ρεύμα;

Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν χτυπήσει limit up, ποιο καύσιμο τελικά συμφέρει περισσότερο για τις μετακινήσεις σας;

 Όλοι έχουμε παρατηρήσει – και περισσότερο έχουμε ήδη βιώσει – τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων αλλά και της ενέργειας.

Αυξήσεις που συμβαίνουν από το Φθινόπωρο του 2021 και συνεχίζουν ακόμα και τώρα, κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2022 – και φυσικά δε γνωρίζουμε που θα φτάσουν κι αν θα σταματήσει αυτή η ραγδαία αύξηση τιμών.

Το αυξανόμενο κόστος στα καύσιμα φέρνει ένα ντόμινο αυξήσεων στην αγορά, καθώς επηρεάζει τη μεταφορά των αγαθών, τη θέρμανση των επιχειρήσεων, κ.α.

Σχετικά με το κόστος μετακίνησης, εδώ θα αναλύσουμε τι καίνε 4 οχήματα με διαφορετικά καύσιμα:

Βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο και ρεύμα(ηλεκτροκίνητο)

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Σταθεροί παράγοντες για την ανάλυση του κόστους

Για την ανάλυση του κόστους καυσίμων, θα ορίσουμε κάποιες σταθερές, οι οποίες είναι:

  • Κατανάλωση σε Βενζίνη: 8 λίτρα / 100 χιλιόμετρα
  • Κατανάλωση σε Πετρέλαιο: 6 λίτρα / 100 χιλιόμετρα
  • Κατανάλωση σε Υγραέριο: 10 λίτρα / 100 χιλιόμετρα
  • Κατανάλωση σε Ρεύμα: 17kwh / 100 χιλιόμετρα

Επίσης, οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονται ως εξής:

  • Τιμή βενζίνης: 2,10€ / λίτρο
  • Τιμή πετρελαίου: 1,85€ / λίτρο
  • Τιμή υγραερίου: 1,10€ / λίτρο
  • Τιμή ρεύματος: 0,23€ / kwh τελικό κόστος με ΦΠΑ + εξτρά χρεώσεις  (Πρόγραμμα ΔΕΗ My Home με σταθερή τιμή νυχτερινού ρεύματος 0.13€ / kwh , χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής)

Κόστος ανά καύσιμο

Έχοντας ορίσει τα δεδομένα μας, μπορούμε να καταλήξουμε εύκολα στα αποτελέσματά μας.

Ένα βενζινοκίνητο όχημα με κατανάλωση 8 λίτρα / 100 χιλιόμετρα, θα έχει κόστος 16.8€ για κάθε 100 χιλιόμετρα που διανύει. Η κατανάλωση 8 λίτρα / 100 χιλιόμετρα αφορά ένα μικρομεσαίο όχημα με μικτή χρήση εντός και εκτός πόλης.

 

Αντίστοιχα, ένα μικρομεσαίο diesel με μικτή χρήση, θα έχει κατανάλωση 6 λίτρα / 100 χιλιόμετρα και κόστος μετακίνησης στα  11,1€

 

Από την άλλη, ένα αυτοκίνητο με υγραέριο – που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν η επιτομή της οικονομίας – θα έχει κόστος μετακίνησης περί τα 11€ / 100 χιλιόμετρα – κόστος παρόμοιο με το πετρελαίο.

Η τιμή του υγραερίου κίνησης είναι πλέον πάνω από 1€, όταν τα τελευταία χρόνια έπαιζε μεταξύ 0,70€ – 0,80€

Αν και έχει αρκετά μικρότερη τιμή από τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, το υγραέριο αυξάνει την κατανάλωση του αυτοκινήτου οπότε το όποιο όφελος εξισορροπείται από την αυξημένη κατανάλωση.

 

Για το τέλος αφήσαμε τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Εδώ το κόστος εξαρτάται από τον τόπο φόρτισης και τι πρόγραμμα ρεύματος έχετε.

Το πλέον οικονομικό πρόγραμμα αυτήν την στιγμή, είναι τα σταθερά οικιακά προγράμματα της ΔΕΗ που προσφέρουν χρέωση 0,17€ για τις ημερήσιες kwh και 0.13€ τις νυχτερινές.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φορτίζουν ως επί τω πλείστων κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε το κόστος φόρτισης υπολογίζεται με 0.13€ / kwh + τις διάφορες χρεώσεις που προστίθενται σε αυτό το κόστος + ΦΠΑ.

Άρα οι καταναλώσεις έχουν υπολογιστεί με κόστος kwh στα 0.23€ / kwh.

Ένα μεσαίο αυτοκίνητο θα έχει μέσο όρο κατανάλωσης τις 17kwh – περίπου 14-15kwh μέσα στην πόλη και 18-20kwh σε ένα ταξίδι με γρήγορες ταχύτητες.

Οπότε το κόστος μετακίνησης με ηλεκτρικό αυτοκίνητο διαμορφώνεται στα 3.91€ / 100 χιλιόμετρα.

Φυσικά αυτό το κόστος αφορά μόνο τη φόρτιση στο σπίτι, με νυχτερινό τιμολόγιο. Αν φορτίζετε σε ΣΕΑ ή σε εξωτερικούς φορτιστές, το κόστος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 0.60€ / kwh για γρήγορη DC φόρτιση, που μεταφράζεται σε 10.2€ / 100 χιλιόμετρα.

Πόσα χιλιόμετρα κάνω με 20€ βενζίνη

Αν υποθέσουμε ότι το αυτοκίνητό σας έχει κατανάλωση 6 λίτρα / 100 χιλιόμετρα, τότε με 20€ θα βγάλετε περίπου 160 χιλιόμετρα.

Αυτό προκύπτει με τιμή βενζίνης στα 2€ όπου στα 20€ θα βάλετε 10 λίτρα καυσίμου. Με κατανάλωση 6λίτρα / 100 χιλιόμετρα, αυτό μεταφράζεται σε αυτονομία 166 χιλιομέτρων.

 

Πόσα χιλιόμετρα κάνω με 50€ βενζίνη

Αντίστοιχα, αν βάλετε 50€ βενζίνη στο αυτοκίνητό σας – δηλαδή 25 λίτρα καυσίμου – τότε μπορείτε να μετακινηθείτε για 416 χιλιόμετρα, αν η μέση κατανάλωσή σας είναι στα 6 λίτρα / 100 χιλιόμετρα!

Φυσικά, μειώνοντας την ταχύτητα του αυτοκινήτου, αυξάνεται η αυτονομία καθώς πέφτει η κατανάλωση!

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Ποιο είναι το πιο αποδοτικό και οικονομικό καύσιμο;

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία καταλαβαίνουμε πως η βενζίνη αποτελεί το πλέον ακριβό καύσιμο για να επιλέξετε.

Έπειτα ακολουθεί το πετρέλαιο και το υγραέριο, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι τα πλέον οικονομικά και αποδοτικά ακόμα και τώρα που είναι αυξημένες οι τιμές ρεύματος.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από το κάθε καύσιμο

Η βενζίνη και το πετρέλαιο μπορεί να έχουν το μεγαλύτερο κόστος ανεφοδιασμού, όμως έχουν το πλεονέκτημα πως θα τα βρείτε παντού, καθώς υπάρχουν βενζινάδικα σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας!

Από την άλλη, τα σημεία ανεφοδιασμού για υγραέριο έχουν αυξηθεί σημαντικά και πλέον ένα μεγάλο ποσοστό από βενζινάδικα προσφέρουν και υγραέριο.

Στον αντίποδα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα χρειαστεί να φορτίσουν εκτός κατοικίας θα πρέπει να έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους εκ των προτέρων και να δουν στις ειδικές εφαρμογές τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να γνωρίζουν που μπορούν να φορτίσουν και να ξεπεράσουν το άγχος της αυτονομίας που ακολουθεί τα ηλεκτρικά οχήματα!

Πλέον σχεδόν όλα τα ΣΕΑ έχουν ταχυφορτιστές 50KW ενώ και η Tesla δημιουργεί το δικό της δίκτυο με τους σταθμούς σε ΣΕΑ Αταλάντης και ΣΕΑ Νίκαιας να είναι σύντομα διαθέσιμοι.

Πέρα από το κόστος καυσίμων, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα σχετικά με τα έξοδά τους, όπως τη μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας, τα ελάχιστα ως ανύπαρκτα service συντήρησης,κ.α.

 

Τι σας συμφέρει να αγοράσετε

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε τώρα καινούργιο αυτοκίνητο, τότε ένα ηλεκτρικό όχημα είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι αυτή που θα πρωταγωνιστήσει στο μέλλον.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές επιλογές ενώ οι περισσότερες εξ αυτών είναι σε υψηλότερη τιμή έναντι αντίστοιχων μοντέλων βενζίνης ή πετρελαίου.

Από την άλλη, αν θέλετε ένα βενζινοκίνητο όχημα, θα μπορέσετε να βρείτε μια πληθώρα επιλογών για όλα τα budget. Από φθηνά οχήματα πόλης μέχρι μεγαλύτερα οικογενειακά και για ταξίδια. Όμως, δυστυχώς, το υψηλό κόστος μετακίνησης λόγω της τιμής των καυσίμων, θα σας κάνει να σκέφτεστε την κάθε διαδρομή 2 και 3 φορές παραπάνω!

Ό,τι όχημα κι αν έχετε ή σκέφτεστε να αγοράσετε, μην ξεχνάτε την ασφάλεια του αυτοκινήτου που πρέπει να κάνετε! Εδώ στο asfaleies24.gr προσφέρουμε λύσεις για όλα τα οχήματα – είτε είναι με ορυκτά καύσιμα είτε ηλεκτροκίνητα.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373