οδηγηση με ρυμουλκομενο
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ρυμουλκήσετε με ασφάλεια! 

Ένας περιεκτικός οδηγός του asfaleies24.gr σχετικά με την ασφαλή οδήγηση ενώ ρυμουλκείτε.

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και όλοι σχεδιάζουν πως θα φύγουν μακριά από τις δουλειές τους και τις μεγάλες πόλεις.

Εάν είστε ένας από αυτούς που έχουν αλλάξει το αυτοκίνητό τους με ένα SUV για το πλεονέκτημα της ρυμούλκησης, τότε αυτός ο οδηγός είναι για εσάς καθώς θα σας δείξει πως να οδηγάτε με ασφάλεια ενώ παράλληλα ρυμουλκείτε με το αυτοκίνητό σας!

Αν και η ελαφριά ρυμούλκηση, όπως ένα τρέιλερ και μια βάρκα, είναι κάτι που μπορούν να κάνουν όλα τα αυτοκίνητα, τα SUV έχουν αρκετά πλεονεκτήματα γι’αυτήν τη χρήση!

Τι γίνεται όμως αν δεν έχετε ρυμουλκήσει ποτέ; Πως ξεκινάτε και τι πρέπει να γνωρίζετε για να οδηγήσετε με ασφάλεια ενώ ρυμουλκείτε;

Η ρυμούλκηση δεν είναι δύσκολη, πρέπει όμως να προσέξεις 2-3 πράγματα έτσι ώστε να κινείσαι με ασφάλεια τόσο για εσένα όσο και για τους άλλους χρήστες της οδού.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζεις πως πλέον τα τρέιλερ έχουν δική τους άδεια, αυτοτελή, και πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ασφάλεια τρέιλερ που να αναγράφει τη δική τους πινακίδα – όχι δηλαδή απλή αναφορά στο συμβόλαιο της ασφάλειας αυτοκινήτου που έχετε και παλιά απλά αναγραφόταν ως Ρ2. Πλέον χρειάζεται ξεχωριστή άδεια κυκλοφορίας και ασφάλιση αποκλειστικά γι’αυτό – και έχετε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε το τρέιλερ σε οποιοδήποτε όχημα επιθυμείτε!

Το asfaleies24.gr ως πρωτοπόρο ασφαλιστικό πρακτορείο, εκδίδει δεκάδες ασφάλειες τρέιλερ κάθε ημέρα με κόστος μόλις 16€ το εξάμηνο ή 29€ το έτος!

Πάμε να δούμε μαζί τον οδηγό μας και όλα όσα πρέπει να ξέρετε προτού ρυμουλκήσετε!

Βήμα πρώτο: Μάθετε τα όρια ρυμούλκησης του αυτοκινήτου σας

οδηγηση με τρειλερ

Κάθε αυτοκίνητο έχει τα δικά του όρια στα κιλά που μπορεί να ρυμουλκήσει. Πριν ξεκινήσετε το οτιδήποτε, θα πρέπει να δείτε τα όρια του αυτοκινήτου (πιθανόν αναγράφονται στο manual) και να βεβαιωθείτε πως αυτό που θέλετε να ρυμουλκήσετε είναι εντός ορίων.

 

Βρείτε τα δικά σας όρια

Μπορεί το όριο ρυμούλκησης του αυτοκινήτου σας να είναι μεγάλο, όμως αυτό δε σημαίνει πως και εσείς μπορείτε να οδηγήσετε ένα όχημα που ρυμουλκεί ένα άλλο, δίχως προηγούμενη εμπειρία.

Η οδήγηση με ρυμούλκηση είναι τελείως διαφορετική, τα όρια του αυτοκινήτου αλλάζουν και χρειάζεται τεράστια προσοχή.

 

Σωστή επιλογή κοτσαδόρου

Αν το αυτοκίνητό σας δεν έρχεται με εργοστασιακό κοτσαδόρο, τότε θα πρέπει να τον αγοράσετε εξτρά είτε από την αντιπροσωπεία είτε από κάποιο τρίτο κατάστημα.

Στην περίπτωση της αντιπροσωπείας, η αγορά συνήθως γίνεται με τον αριθμό πλαισίου του αυτοκινήτου σας οπότε και ο κοτσαδόρος είναι ο απόλυτα κατάλληλος για το δικό σας όχημα.

Στην περίπτωση όμως που τον αγοράσετε από κάποιο άλλο, τρίτο, κατάστημα, συνήθως αυτοί είναι universal κοτσαδόροι που ένας κάνει σε αρκετά διαφορετικά οχήματα.

Εδώ θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και να σιγουρευτείτε πως ο κοτσαδόρος που αγοράζετε ταιριάζει τόσο στις ανάγκες ρυμούλκησής σας όσο και στις προδιαγραφές του οχήματος.

Ένας μη κατάλληλος κοτσαδόρος θα σας δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα ασφάλειας.

 

Να ξέρετε πάντα το βάρος του τρέιλερ

Το βάρος του τρέιλερ υπολογίζεται προσθέτοντας το καθαρό βάρος του τρέιλερ (μπορείτε να δείτε το βάρος και στην αναγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών) με το φορτίο που ρυμουλκείτε.

Έτσι έχετε το συνολικό βάρος που πρέπει να κουβαλήσετε και μπορείτε να δείτε αν είναι εντός των προδιαγραφών του οχήματος και του κοτσαδόρου σας.

Να προσέχετε πάντα πως ανάλογα το φόρτωμα που κάνετε στον κοτσαδόρο σας, αλλάζει και η οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας.

 

Συνδέστε το ρυμουλκούμενο με το αυτοκίνητο πριν ξεκινήσετε τη φόρτωση

Είναι πολύ σημαντικό να συνδέσετε πρώτα το αυτοκίνητο με το τρέιλερ, πριν ξεκινήσετε τη φόρτωσή του.

Αυτό συμβαίνει καθώς τα τρέιλερ πρέπει να είναι σωστά ζυγοσταθμισμένα ώστε να είναι σταθερά κατά τη διάρκεια της πορείας – κι αυτό θα το καταλάβετε καθώς το φορτώνετε ενώ είναι συνδεδεμένο με τον κοτσαδόρο του οχήματος.

 

Μην παραλείπετε τον έλεγχο του τρέιλερ

Αφού τελειώσετε με τη φόρτωση, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι όλα λειτουργούν σωστά, όπως τα φώτα του ρυμουλκούμενου, τα φρένα, τα φώτα αλλαγής πορείας σύμφωνα με το αυτοκίνητό σας, κ.α.

Επίσης, θα πρέπει να κλειδώσετε το τρέιλερ στον κοτσαδόρο σας σύμφωνα με τα ειδικά κλειδιά για να αποτρέψετε μια απασφάλιση κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

 

Προσοχή στο κέντρο βάρους του τρέιλερ

ρυμουλκομενο βαρκα οδηγιες οδηγησης

Τα τρέιλερ πρέπει να φορτώνονται έχοντας παραπάνω βάρος στον εμπρός άξονα – περίπου σε ποσοστό 10% έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη οδική συμπεριφορά και το ρυμουλκούμενο να παραμένει σταθερό.

Σημασία δεν έχει τόσο το συνολικό βάρος όσο ότι το κέντρο της μάζας να βρίσκεται μπροστά από τον άξονά του.

 

Πως να οδηγείτε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, ελέγξτε προσεκτικά τόσο το τρέιλερ όσο και το αυτοκίνητό σας. Ένας σχολαστικός έλεγχος μπορεί να προλάβει αρκετές σοβαρές καταστάσεις στο δρόμο.

Ελέγξτε τα ελαστικά σας, τα φρένα καθώς και κάποια βασικά πράγματα – ειδικά αν ετοιμάζεστε για διακοπές ή πολυήμερο ταξίδι – όπως ο έλεγχος των λαδιών, η μπαταρία, κ.α.

Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα, ειδικά αν προετοιμάζεσαι για καλοκαιρινές διακοπές, να κάνεις ένα μίνι service το αυτοκίνητο έτσι ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση και να αποφύγεις – όσο γίνεται – το οποιοδήποτε μηχανικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσεις.

Όταν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, ξεκινήστε να οδηγάτε άργα έτσι ώστε να συνηθίσετε την ταχύτητα αλλά και την συμπεριφορά του τρέιλερ στο δρόμο.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να οδηγάτε πιο αργά από το συνηθισμένο και γι’αυτό θα πρέπει να έχετε μεγάλη υπομονή!

Παρακάτω ακολουθούν κάποια μικρά tips που θα πρέπει να γνωρίζετε κατά τη διάρκεια της οδήγησης με ρυμουλκούμενο:

 

Αύξηση κατανάλωσης: Η κατανάλωση του αυτοκινήτου σας θα αυξηθεί αρκετά κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης. Να το έχετε αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού σας όταν ταξιδεύετε καθώς ίσως θα πρέπει να προγραμματίσετε διαφορετικά τη διαδρομή σας, για να έχετε πάντα κάποιον σταθμό ανεφοδιασμού.

 

Κοιτάτε αρκετά μπροστά: Αν σε κανονικές συνθήκες κοιτάμε κάποια δεκάδες μέτρα μπροστά μας για να αποφύγουμε οποιοδήποτε ατύχημα, τότε όταν ρυμουλκούμε θα πρέπει να κοιτάμε εκατοντάδες μέτρα μπροστά!

Αυτό χρειάζεται καθώς το αυτοκίνητο πλέον χρειάζεται περισσότερα μέτρα για να ακινητοποιηθεί λόγω του τρέιλερ που σέρνει.

 

Προσοχή στις στροφές: Κατά τη διάρκεια των στροφών και ειδικά σε κλειστές μικρές στροφές, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα το χειρισμό του τρέιλερ. Το τρέιλερ ακολουθά το αυτοκίνητο όμως η συμπεριφορά του μερικές φορές μπορεί να είναι απρόβλεπτη.

 

Η οδήγηση με τρέιλερ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που απαιτεί γνώση και εμπειρία – ξεκινήστε οδηγώντας με προσοχή και σιγά σιγά και με τον χρόνο θα νιώθετε όλο και πιο άνετα.

Στο asfaleies24.gr μπορείτε να βρείτε ασφαλειες τόσο για το τρέιλερ όσο και για το αυτοκίνητο σας συγκρίνοντας τιμές στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Ελλάδας!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373