καθε ποτε αλλαζουμε τακακια
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα τακάκια του αυτοκινήτου;

Τα τακάκια είναι από τα πιο σημαντικά μέρη στα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου σας, αλλά δυστυχώς φθείρονται και χρειάζονται αλλαγή με την πάροδο του χρόνου.

Πόσο συχνά όμως και ανά πόσα χιλιόμετρα πρέπει να αλλάξουμε τα τακάκια;

Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση καθώς το πόσο γρήγορα θα φθαρούν τα τακάκια εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως το στυλ οδήγησης, τι είδος τακάκια φοράτε, πόσο συχνά φρενάρετε, κ.α.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεται είναι ότι τα τακάκια θα πρέπει πάντα να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και έτοιμα να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο σε ένα άμεσο φρενάρισμα!

Πότε αντικαθιστούμε τα τακάκια;

Τα τακάκια φρένων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος πέδησης και κατά συνέπεια των δισκόφρενων του αυτοκινήτου. Τοποθετούνται ώστε να κοιτάζουν τον ρότορα και όταν ο οδηγός πατήσει το φρένο, τότε το υγρό φρένων μεταφέρει την πίεση στα τακάκια με αποτέλεσμα αυτά να πιέσουν τον ρότορα και να μειώσουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου.

Τα τακάκια θα τα βρείτε στο εμπόριο από διάφορες εταιρείες και με διάφορα υλικά κατασκευασμένα. Άλλα τακάκια θα είναι πιο σκληρά και θα αντέχουν περισσότερα χιλιόμετρα κι άλλα πιο μαλακά και θα χρειάζονται αλλαγή πιο γρήγορα.

Λόγω της μεγάλης τριβής που δημιουργείται ανάμεσα στα τακάκια και τον ρότορα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η αποτελεσματικότητα από τα τακάκια, να ελαχιστοποιείται η διαθέσιμη πάστα και να χρειάζονται αλλαγή!

Όμως η φθορά δεν είναι πάντα ομοιόμορφη ούτε υπάρχει κάποιος κανόνας σχετικά με το πότε αλλάζουμε τακάκια.

Συνήθως πρώτα φθείρονται τα εμπρόσθια τακάκια και μετά τα πίσω – υπάρχει ένας άγραφος κανόνας ότι αλλάζουμε 2 φορές μπροστινά τακάκια και 1 πίσω.

Γενικότερα, σε ένα μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο που μοιράζει τα χιλιόμετρά του μεταξύ της πόλης και του αυτοκινητόδρομου, τα τακάκια θα χρειαστούν αλλαγή κάπου μεταξύ των 60.000 χιλιομέτρων και 100.000.

Όσο περισσότερο οδηγείτε το αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο, τόσο περισσότερο θα κρατήσουν τα τακάκια σας καθώς η περισσότερη φθορά έρχεται από την κίνηση στην πόλη.

 

Υπάρχουν σημάδια που προδιαθέτουν ότι τα τακάκια χρειάζονται αλλαγή;

ποτε αλλαζουμε τακακια

Μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι τα τακάκια χρειάζονται αλλαγή, αρκεί να δώσετε προσοχή στα παρακάτω σημάδια!

Α) Μεταλλικός ήχος από τους τροχούς

Αν ακούτε ένα «τσίρισμα» που προέρχεται από τους τροχούς κάθε φορά που φρενάρετε, τότε τα τακάκια σας βρίσκονται στα τελευταία τους και πολύ σύντομα θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε!

 

Β) Δόνηση στο τιμόνι

Ένα άλλο σύμπτωμα από φαγωμένα τακάκια είναι μια ενδεχόμενη δόνηση στο τιμόνι, κάθε φορά που φρενάρετε. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν υπάρχει αρκετή γόμα στα τακάκια με αποτέλεσμα να ακουμπάει ο σκελετός από τα τακάκια στο δίσκο και να δημιουργεί αυτή τη δόνηση στο σύστημα διεύθυνσης.

 

Γ) Ειδοποίηση από το αυτοκίνητο

Αρκετά καινούργια αυτοκίνητα έχουν προειδοποιητική λυχνία όταν τα τακάκια φτάσουν κάτω από ένα σημείο. Συνήθως όμως αυτή η λυχνία βρίσκεται σε ένα μόνο μπροστινό τακάκι – δεν περιλαμβάνει δηλαδή όλα τα τακάκια, θα σας προειδοποιήσει όμως μόνο όταν το ένα τακάκι μειωθεί αρκετά!

 

Δ) Οπτική επιθεώρηση

Μπορείτε με το μάτι να δείτε την κατάσταση από τα φρένα σας και να τα αντικαταστήσετε αν έχει μείνει λιγότερο από το ¼ του αρχικούς τους πάχους.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Συνήθειες που φθείρουν πολύ γρήγορα τα φρένα σας

αλλαγη τακακια

Η επιθετική οδήγηση και το απότομα σταμάτα ξεκίνα δημιουργούν συνθήκες που φθείρουν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα τα τακάκια των φρένων.

Επιπλέον, αν οδηγείτε σε μέρη με μεγάλες κατηφόρες και δεν έχετε τη σωστή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, τότε θα χρησιμοποιείτε σε μεγάλο βαθμό – και άσκοπα – τα φρένα σας.

Τέλος, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολύ μικρότερη φθορά καθώς μπορούν να φρενάρουν με τη βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα τους και να μην χρησιμοποιήσουν παρά ελάχιστα το σύστημα φρένων!

Γι’αυτό το λόγο, δεν είναι απίθανο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητα να αλλάξει τακάκια στις 150 ή ακόμα και 200 χιλιάδες χιλιόμετρα!

Τα τακάκια είναι από τα σημαντικότερα μέρη στην ασφάλεια ενός οχήματος! Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την ασφάλεια αυτοκινήτου όπου και εκεί θα πρέπει να έχεις την καλύτερη δυνατή για να σε προστατεύσει και να σε αποζημιώσει, σε περίπτωση ατυχήματος.

Στο asfaleies24 βρίσκεις τη φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου ανάμεσα σε 27 εταιρείες, συγκρίνοντας τιμές και παροχές online σε μόλις 1 λεπτό!

Εσύ θα αφήσεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου στον αέρα;