δεν βγαζει κρυο αερα το air condition
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Δεν βγάζει κρύο αέρα το air condition του αυτοκινήτου: Τι πρόβλημα υπάρχει

Το να σβήσει το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σας ξαφνικά, ενώ έξω έχει 35 βαθμούς, μπορεί να καταστρέψει εντελώς την ημέρα σας!

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που δεν βγάζει κρύο αέρα του air condition του αυτοκινήτου σας είναι οι διαρροές στο ψυκτικό υγρό καθώς και τα προβλήματα στον συμπιεστή.

Εάν ο αέρας φυσάει απλά δροσερός αλλά όχι παγωμένος, όπως ήταν πριν μερικές ημέρες, τότε μπορεί το πρόβλημα να εντοπίζεται στο βουλωμένο φίλτρο καμπίνας, στον χαλασμένο ανεμιστήρα ή να χρειάζεται απλά να προσθέσετε υγρά στο σύστημα ψύξης του κλιματισμού.

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ένα πρόβλημα όπως αυτό, δηλαδή το να μην έχετε κρύο αέρα από το air condition στο αυτοκίνητο, μπορεί να λυθεί πολύ γρήγορα σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο.

Πριν καταλήξετε όμως εκεί, εδώ μπορείτε να πάρετε μια ιδέα σχετικά με το ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται.

Αιτίες που δεν βγάζει κρύο αέρα το air condition του αυτοκινήτου

επισκευη air condition

Πρέπει να συμπληρώσετε ψυκτικό υγρό

Ο πιο κοινός λόγος που το σύστημα κλιματισμού δε λειτουργεί σωστά, είναι γιατί χρειάζεται μια «επαναφόρτιση» – δηλαδή συμπλήρωμα στα ειδικά υγρά του.

Με την πάροδο του χρόνου τα υγρά του συστήματος κλιματισμού μπορεί να χάνονται ή ακόμα και να υπάρχει κάποια διαρροή που δεν την έχετε καταλάβει.

Σε ένα ειδικό συνεργείο θα σας ξανά επαναφορτίσουν το σύστημα κλιματισμού με τα κατάλληλα υγρά και θα είστε έτοιμοι να απολαμβάνετε και πάλι τη δροσιά του air condition.

Διαρροή ψυκτικού υγρού

Η δεύτερη πιο συνηθέστερη αιτία που δε λειτουργεί καλά το σύστημα κλιματισμού, είναι η διαρροή ψυκτικού. Η συγκεκριμένη διαρροή είναι δύσκολο να εντοπιστεί λόγω του γεγονότος ότι το ψυκτικό υγρό εξατμίζεται απευθείας όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

Ένα συνεργείο όμως που διαθέτει τα ειδικά εργαλεία μπορεί να εντοπίσει αν υπάρχει διαρροή καθώς και από ποιο σημείο προέρχεται.

Μπορείτε να υποψιαστείτε ότι υπάρχει διαρροή στο ψυκτικό υγρό αν ανοίγετε το air condition και αυτό κλείνει μόνο του μετά από λίγο ή ακούγεται σαν «σφύριγμα» όταν το έχετε ενεργοποιημένο.

Η επισκευή της διαρροής γίνεται συνήθως με την αντικατάσταση του εξαρτήματος που παρουσιάζει βλάβη και εντός λίγων ωρών το air condition είναι έτοιμο και πάλι για χρήση.

 

Βλάβη στον ανεμιστήρα του κλιματισμού

Το σύστημα του air condition διαθέτει επίσης και έναν ανεμιστήρα, για να διαχέει τον κρύο αέρα στην καμπίνα. Αν ο ανεμιστήρας χαλάσει, δεν θα μπορεί να διοχετεύει σωστά τον κρύο αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα την μη ικανοποιητική λειτουργία.

Σε αυτήν την περίπτωση η αντικατάσταση του ανεμιστήρα είναι επιτακτική.

 

Βλάβη στον συμπυκνωτή

προβλημα στο air condition του αυτοκινητου

Μια βλάβη στον συμπυκνωτή ή αλλιώς condenser, μπορεί να επιφέρει μια χαμηλή ή ακόμα και καθόλου λειτουργία του συστήματος κλιματισμού.

Σκόνες, φύλλα και άλλες βρωμιές μπορεί να έχουν μπει μπροστά από τον συμπυκνωτή και να μην αφήνουν να γίνει σωστή κυκλοφορία του αέρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία – και η πίεση – του ψυκτικού μέσου και να μην αποδίδει σωστά.

Κρατάτε καθαρό το condenser από βρωμιές και καθαρίστε το χώρο της μηχανής τουλάχιστον 2 φορές κάθε χρόνο!

Βουλωμένο φίλτρο καμπίνας

Τον έλεγχο του φίλτρου καμπίνας αρκετές φορές τον παραλείπουμε, όμως είναι από τις σημαντικότερες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή απόδοση του συστήματος κλιματισμού.

Ένα βρώμικο και βουλωμένο φίλτρο καμπίνας μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χαμηλή απόδοση ψύξης ενώ είναι κάτι που μπορείτε να το αντικαταστήσετε ακόμα και μόνοι σας στα περισσότερα μοντέλα!

Όπως συμβαίνει με άλλα μέρη του αυτοκινήτου, όπως με τα βουλωμένα μπεκ πετρελαίου, έτσι και εδώ μπορεί να μπουκώσει το φίλτρο καμπίνας από τη σκόνη, τις βρωμιές και τα χώματα και να μην αφήνει τον αέρα να περάσει από το σύστημα κλιματισμού προς την καμπίνα.

Προγραμματίστε να αλλάζετε μια φορά το χρόνο το φίλτρο καμπίνας για τη μέγιστη απόδοση του κλιματισμού αλλά και την καθαρότερη ατμόσφαιρα στην καμπίνα!

 

Ηλεκτρικό πρόβλημα

Πολύ συνηθισμένο στα σύγχρονα αυτοκίνητα, το ηλεκτρικό πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού μπορεί να εμποδίσει το άνοιγμα του air condition.

Αυτό μπορεί να συμβεί από μια καμένη ασφάλεια ή ακόμα και από μια μονάδα ελέγχου που έχει βγει εκτός λειτουργίας και χρειάζεται αντικατάσταση.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Τι να κάνετε για να προστατεύσετε το σύστημα κλιματισμού

Για να έχετε πάντα τη μέγιστη απόδοση, θα πρέπει να ακολουθείτε το πρόγραμμα συντήρησης του κατασκευαστή σας και να αλλάζετε τα φίλτρα που πρέπει, στο χρόνο που απαιτούνται.

Επίσης, η χρήση του air condition ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα για μερικά λεπτά, βοηθάει στο να κυκλοφορήσουν τα υγρά του συστήματος και μη μείνει το σύστημα στάσιμο για αρκετό καιρό.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εντοπίσετε τη βλάβη και η οδήγηση χωρίς air condition είναι ανυπόφορη, ελπίζουμε να έχετε την κάλυψη για οδική βοήθεια στην ασφάλιση αυτοκινήτου σας έτσι ώστε να έρθει και να σας μεταφέρει άμεσα στο πλησιέστερο συνεργείο! Εκεί, ανάλογα την έκταση του προβλήματος, η επισκευή μπορεί να γίνει από μερικές ώρες μέχρι αρκετές ημέρες αν χρειάζεται κάποιο δύσκολο ανταλλακτικό.