λακκουβες στο δρομο
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πως οι λακκούβες μπορούν να καταστρέψουν το αυτοκίνητό σας

Λακκούβες! Ο εφιάλτης όλων των οδηγών! Εκεί που οδηγάς ήρεμα ήρεμα ξαφνικά μπορεί να ακούσεις ένα μεγάλο ΜΠΑΜ – αυτό ήταν! Μόλις έπεσες σε λακκούβα που δεν την πρόσεξες. Δυστυχώς δεν θα είναι ούτε η 1η φορά ούτε η τελευταία!

Οι λακκούβες δημιουργούνται από αρκετές συνθήκες, όπως την υψηλή διαφορά θερμοκρασίας ανάλογα την εποχή, τις καιρικές συνθήκες, την πρόχειρη επισκευή από τον εργολάβο, κ.α.

Αν δημιουργηθεί μια ρωγμή στο δρόμο, τότε σιγά σιγά το νερό θα αρχίσει να εισχωρεί μέσα και με την πάροδο του χρόνου θα δημιουργήσει μια μεγάλη λακκούβα.

Τι ζημιές όμως μπορεί να προκληθούν στο αυτοκίνητό σας και τι πρέπει να προσέχετε;

 

Ζημιά στα ελαστικά

σκασμενο ελαστικο

Τα ελαστικά είναι ίσως η πιο συχνή ζημιά από ένα χτύπημα σε λακκούβα. Η ξαφνική μετατόπιση του αέρα μέσα στο ελαστικό μπορεί να προκαλέσει ένα πλευρικό εξόγκωμα ή ακόμα και άνοιγμα τρύπας στο λάστιχο.

Αν πέσετε σε λακκούβα τότε θα πρέπει να ελέγξετε τα ελαστικά που επηρεάστηκαν για τυχόν «καρούμπαλα» ή απώλεια αέρος.

Δυστυχώς, αν υπάρχει ζημιά στο πλευρικό πέλμα η επισκευή είναι αδύνατη και θα πρέπει να προχωρήσετε σε αντικατάσταση όλου του ελαστικού – και συνήθως και των 2 ελαστικών στον ίδιο άξονα.

 

Ζάντες

Πέρα από τα ελαστικά, μεγάλη ζημιά μπορεί να προκληθεί και στις ζάντες του αυτοκινήτου. Ειδικά αν το αυτοκίνητο έχει ελαφριές ζάντες αλουμινίου, τότε μια ρωγμή είναι πολύ πιθανή μετά από χτύπημα σε λακκούβα.

Οι ζάντες που έχουν χτυπήματα ίσως να μπορέσουν να επιδιορθωθούν – ανάλογα το μέγεθος της ζημιάς. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να την αντικαταστήσετε με καινούργια.

 

Σύστημα διεύθυνσης και αναρτήσεις

Εάν μετά το χτύπημα σε λακκούβα το αυτοκίνητό σας τραβάει δεξιά ή αριστερά, τότε μπορεί να έχετε πρόβλημα με το σύστημα διεύθυνσης ή ακόμα και τις αναρτήσεις του αυτοκινήτου.

Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να αναζητήσετε λύση άμεσα.

Αυτό θα λυθεί κάνοντας από μια απλή ευθυγράμμιση μέχρι αλλαγή των αναρτήσεων ή των ελατηρίων.

Για την ευθυγράμμιση, θα χρειαστείτε ειδικό μηχάνημα σε κάποιο βουλκανιζατέρ ώστε να ελέγχουν το σύστημα διεύθυνσης και να το προσαρμόσουν στις εργοστασιακές τιμές.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε έναντι του κόστους επισκευής

Αρκετές φορές το κόστος επισκευής μπορεί να είναι τεράστιο. Οι λακκούβες και γενικά η συντήρηση του δρόμου είναι υπό ευθύνη του δήμου ή όποιου ανήκει – για παράδειγμα οι δασικοί δρόμοι ανήκουν στο δασαρχείο, τα λιμάνια στο λιμενικό, κ.ο.κ.

Αν έχετε ατύχημα με λακκούβα σε δρόμο που ανήκει στον δήμο, τότε επί τόπου θα πρέπει να καλέσετε την αστυνομία για καταγραφή του συμβάντος ώστε μετ’έπειτα να ζητήσετε αποζημίωση από τον δήμο.

Σε αυτήν την περίπτωση, πολύτιμη βοήθεια θα σας παρέχει η νομική προστασία του συμβολαίου σας. Αν έχετε συγκρίνει ασφάλειες μέσα από το asfaleies24.gr και επιλέξατε αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες σας, τότε μη ξεχάσετε να προσθέσετε τη νομική προστασία με ελάχιστο ετήσιο κόστος.

Έχοντας τη νομική προστασία στο συμβόλαιό σας, θα έχετε έναν δικηγόρο εντελώς δωρεάν ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά σας σε περίπτωση ατυχήματος, όπως το χτύπημα σε λακκούβα και την αποζημίωση από το δήμο.

Ο άλλος τρόπος για να αποζημιωθείτε από ένα ενδεχόμενο χτύπημα σε κακοτεχνίες του δρόμου, είναι η μικτή ασφάλεια. Αν έχετε μια πλήρη κάλυψη στο αυτοκίνητό σας, τότε μπορείτε να ενεργοποιήσετε την μικτή ασφάλιση και η ασφαλιστική σας να καλύψει το ποσό της ζημίας.

Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια θα πρέπει να καταβάλλετε εσείς τα χρήματα της απαλλαγής καθώς η ασφαλιστική θα αποζημιώσει από αυτό το ποσό και μετά – αν δηλαδή έχετε απαλλαγή 500€ και η ζημιά είναι 800€, τότε η ασφαλιστική θα σας καταβάλλει 300€

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε ατύχημα με λακκούβα και έχετε υποστεί ζημιές στο όχημά σας, καλό είναι να καλέσετε την τροχαία ώστε να γίνει καταγραφή και να έχετε ένα επίσημο έντυπο για την διεκδίκηση αποζημίωσης.

Στο asfaleies24.gr θα βρείτε ασφάλειες αυτοκινήτου με όλες τις καλύψεις όπως τη νομική προστασία για να είστε καλυμμένος έναντι όλων των κινδύνων που μπορεί ξαφνικά να προκύψουν στο δρόμο σας.