οδηγηση υπο ακραιες καιρικες συνθηκες

Οδηγώντας σε ακραίες καιρικές συνθήκες : Τι να προσέξετε

Η οδήγηση σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες μπορεί να αποβεί μοιραία και να εμπλακείτε σε ένα ατύχημα ή να σας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα κατά τη μετακίνησή σας.

Η επίγνωση του τρόπου οδήγησης που πρέπει να δείξετε, τόσο κατά τη διάρκεια έντονης βροχής, δυνατού ανέμου, χιονιού, ομίχλης και πάγου μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε κάθε δυσκολία και να ανταπεξέλθετε με επιτυχία στις δύσκολες οδηγικές συνθήκες.

Τι πρέπει να κάνετε όμως, ανάλογα την περίσταση, αν αντιμετωπίσετε έκτακτες καιρικές συνθήκες στη διαδρομή σας;

 

Βροχές και καταιγίδες

Η βροχή και οι καταιγίδες είναι αρκετά σύνηθες όχι μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και του καλοκαιριού, με τις έντονες μπόρες.

Η οδήγηση στη βροχή θέλει συγκεκριμένο τρόπο οδήγησης, κατά τον οποίο αφενός περιορίζουμε την ταχύτητα του οχήματός μας και αφετέρου προσέχουμε για κομμάτια δρόμου που μπορεί να έχει μαζευτεί μεγάλη ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χάσετε τον έλεγχο.

Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αν συναντήσετε βροχές, θα πρέπει να έχετε αναμμένα τα φώτα πορείας κι αν υπάρχει ομίχλη και τα αντίστοιχα φώτα ομίχλης εφόσον το όχημά σας τα διαθέτει.

Ο καλύτερος τρόπος οδήγησης εφόσον προπορεύονται άλλα οχήματα, είναι οι ρόδες σας να είναι στο ίδιο σημείο με τις ρόδες του μπροστινού σας οχήματος – έτσι θα «πατάτε» σε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό και θα έχετε καλύτερη πρόσφυση.

Τέλος, θα πρέπει να αφήσετε περισσότερο χώρο μεταξύ των άλλων οχημάτων και  φυσικά να περιορίσετε την ταχύτητά σας.

 

Οδηγώντας σε χιόνι και πάγο

Η οδήγηση σε χιόνι και πάγο είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπορεί να αποδειχθεί ύπουλη, αν δεν προσέξετε.

Στο χιόνι οδηγάμε πάντα με πολύ μειωμένες ταχύτητες και προσπαθούμε να μη φρενάρουμε ποτέ, καθώς η επιβράδυνση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πρόσφυσης.

Περιορίστε την ταχύτητά σας, φορέστε αλυσίδες όπου είναι απαραίτητο και οδηγείτε με σύνεση.

 

Οδήγηση στην ομίχλη

Η ομίχλη είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και έχουν συμβεί ουκ ολίγοις ατυχήματα. Με την ομίχλη περιορίζεται σε υπερβολικό βαθμό η ορατότητα, τόσο ώστε μερικές φορές να μη βλέπετε ούτε στα 3-4 μέτρα μπροστά σας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά ατυχήματα που ευθύνονται στην περιορισμένη ορατότητα της ομίχλης.

Όταν είστε στο δρόμο και έχει σημαντική ποσότητα ομίχλης, θα πρέπει αρχικά να μειώσετε ταχύτητα και έπειτα να ανοίξετε τα φώτα ομίχλης – μπροστά και πίσω εφόσον διαθέτει το όχημά σας.

Σε καμία περίπτωση δεν ανοίγετε τη μεγάλη σκάλα φώτων, καθώς το φως διαθλάται και στην ουσία σας τυφλώνει.

Σε περίπτωση που αυτό είναι δυνατό, ανοίξτε τα παράθυρά σας για να ακούτε τα άλλα οχήματα αν δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα.

 

Οδηγώντας με δυνατούς πλάγιους ανέμους

Ο δυνατός, πλάγιος, άνεμος ενέχει πολλούς κινδύνους που δεν είναι ορατοί με την πρώτη ανάγνωση. Πιο συγκεκριμένα, όταν οδηγάτε σε ανοικτό αυτοκινητόδρομο και υπάρχουν δυνατοί πλάγιοι άνεμοι, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το όχημά σας να χάνει τη θέση του και να παρασυρθείτε σε άλλη λωρίδα.

Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή, να κρατάτε πάντα το τιμόνι του οχήματός σας και να οδηγάτε με τα ματιά σας αποκλειστικά στον δρόμο.

 

Safety first!

Σε όλες τις καιρικές συνθήκες, θα πρέπει να σκέφτεστε πρώτα την ασφάλεια των δικών σας ανθρώπων που βρίσκονται στο αυτοκίνητο καθώς και τους υπόλοιπους χρήστες της οδού.

Περιορίζουμε την ταχύτητά μας, αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει το αυτοκίνητό μας (συστήματα ασφαλείας, ειδικά φώτα ομίχλης, κάμερες, κτλ) και προσέχουμε τόσο το δικό μας όχημα όσο και τους γύρω μας.

 

Τέλος, φροντίζουμε να έχουμε οδική βοήθεια στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό μας, καθώς σε οποιοδήποτε πρόβλημα αυτή θα έρθει να μας βοηθήσει – είτε πρόκειται για μηχανικό πρόβλημα είτε έχει σκάσει ένα ελαστικό μας. Η οδική βοήθεια είναι απαραίτητη για όλα τα οχήματα ενώ το κόστος είναι αμελητέο – από μόλις 20€ το χρόνο!

Οδική βοήθεια μπορείτε να έχετε είτε από την αρχή στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σας είτε να την προσθέσετε εξτρά – επικοινωνήστε μαζί μας στο 210.3000.352 για περισσότερες πληροφορίες!

Συνιστούμε την προσοχή σας όταν οδηγάτε υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, τις οποίες στην Ελλάδα έχουμε να αντιμετωπίσουμε συχνά πυκνά!