συμβουλες για νεους οδηγους
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Οι καλύτερες συμβουλές για νέους οδηγούς: Ό,τι δεν θα σας πει κανένας!

Ως νέος οδηγός, σίγουρα θα έχετε μεγάλο άγχος γύρω από την οδήγηση και το πως πρέπει να συμπεριφέρεστε στο δρόμο. Μαζί με το άγχος βέβαια, έχετε και τη λαχτάρα της οδήγησης, του να είστε αυτόνομοι και να πάτε μια βόλτα την παρέα σας!

Τι πρέπει όμως να προσέξετε, ειδικά στις πρώτες βόλτες σας; Πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή ασφάλεια για εσάς και τους γύρω σας;

Σε αυτό το άρθρο του asfaleies24 θα σας δώσουμε τις καλύτερες συμβουλές που δεν θα ακούσετε πουθενά αλλού: Από τι αμάξι να επιλέξετε ως πρώτο όχημα, μέχρι τι ασφάλεια αυτοκινήτου πρέπει να κάνετε ως νέος οδηγός και να τι προσέξετε!

Οδηγός αγοράς πρώτου αυτοκινήτου

Ως νέος οδηγός, ή θα οδηγείτε το αυτοκίνητο κάποιου συγγενικού σας προσώπου ή θα αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο όχημα ώστε να μάθετε καλά τα περί οδήγησης και να μην στεναχωρηθείτε για οποιαδήποτε μικρή ζημιά ή γρατζουνιά μπορεί να προκαλέσετε.

Ποιο αυτοκίνητο όμως είναι το ιδανικό για πρώτο όχημα;

Το πρώτο σας αυτοκίνητο θα πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια, όπως:

  • Να μην είναι ακριβό, ώστε να μην «κλαίτε» για κάποια ζημιά που μπορεί να προξενήσετε ως νέος οδηγός
  • Να είναι μικρό και ευέλικτο ώστε να μην σας αγχώνει η οδήγησή του
  • Να έχει οικονομική ασφάλεια αυτοκινήτου και γενικά περιορισμένα έξοδα

Με βάση τα παραπάνω, ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης είναι η ιδανική επιλογή για το πρώτο σας αυτοκίνητο!

Ενδεικτικές προτάσεις:

  • Fiat Punto
  • Toyota Yaris
  • Toyota Aygo
  • Renault Clio

Τα παραπάνω αυτοκίνητα είναι συμπαγείς σε διαστάσεις και ενδείκνυνται για πρώτα αυτοκίνητα σε νέους οδηγούς!

Αν αγοράζετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχό του από εξουσιοδοτημένο συνεργείο και να μην παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό σας και το αγοράσετε απευθείας χωρίς να το ελέγξετε σχολαστικά!

 

Μην ξεχάσετε τα απαραίτητα ως νέος οδηγός

Ως νέος σοφέρ ή σοφερίνα, έχετε κάποιες υποχρεώσεις που πρέπει να κάνετε για να οδηγείτε νόμιμα!

Αυτές είναι:

# Ν στο πίσω μέρος του οχήματος

Αν μόλις περάσατε επιτυχώς τις εξετάσεις για την άδεια οδήγησης, τότε πρέπει για 1 χρόνο να έχετε τοποθετημένο στο πίσω παρμπρίζ ένα «Ν» που συμβολίζει ότι είστε νέος οδηγός.

Με αυτόν τον τρόπο ενημερώνετε τους άλλους χρήστες να προσέχουν λίγο παραπάνω, καθώς λόγω απειρίας μπορεί να κάνετε κάποιο λάθος στο δρόμο.

Η τοποθέτηση του «Ν» είναι υποχρεωτική μέχρι να συμπληρώσετε 1 χρόνο διπλώματος και σε περίπτωση που δεν το έχετε τοποθετημένο, υπάρχει χρηματικό πρόστιμο.

 

# Ασφάλεια για νέους οδηγούς

Σχετικά με την ασφάλεια του αυτοκινήτου, θα πρέπει να ενημερώσετε την ασφαλιστική ότι είστε νέος οδηγός καθώς θα αυξηθεί το κόστος ασφάλισης με την επιβάρυνση του επασφάλιστρου.

Το επασφάλιστρο εφαρμόζεται σε νέους οδηγούς που έχουν το δίπλωμα λιγότερο από ένα έτος ή μέχρι να συμπληρώσετε τα 23 έτη σας. Αν δηλαδή βγάλετε το δίπλωμα στα 18, τότε θα πληρώνετε το επασφάλιστρο μέχρι να συμπληρώσετε τα 23 έτη σας!

Αντίστοιχα, αν βγάλετε το δίπλωμα π.χ. στα 25, θα πληρώσετε επασφάλιστρο για ένα έτος μόνο!

Στο Asfaleies24.gr μπορείτε να συγκρίνετε τιμές για ασφάλειες αυτοκινήτου ανάμεσα στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και να επιλέξετε αυτήν που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε σωστά την ημερομηνία διπλώματος, ώστε να υπολογιστεί και η αντίστοιχη επιβάρυνση λόγω επασφάλιστρου.

 

Μάθετε τα βασικά γύρω από το αυτοκίνητό σας

Καλό είναι να μάθετε τα βασικά γύρω από το νέο σας αυτοκίνητο καθώς και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε βασικές βλάβες ή προβλήματα που μπορούν να προκύψουν.

Έτσι, θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε πως μετράμε τη στάθμη του λαδιού, πως γεμίζει η δεξαμενή με παραφλού ή το υγρό για τους υαλοκαθαριστήρες καθώς φυσικά και πως ανοίγει η τάπα του ρεζερβουάρ.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε και τι σημαίνει κάθε λαμπάκι στο καντράν, όπως το λαμπάκι του κινητήρα, καθώς σε περίπτωση που ανοίξει και έχετε κάποια προειδοποίηση ή βλάβη, θα μπορέσετε να τη διορθώσετε άμεσα πριν προχωρήσει το πρόβλημα!

 

Βγείτε με προσοχή στον αυτοκινητόδρομο και στις ειδικές καταστάσεις

Η οδήγηση θέλει μεγάλη προσοχή και 100% επαγρύπνηση – τόσο μέσα στην πόλη όσο και στον αυτοκινητόδρομο.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή αν σας τύχει κάποια καταιγίδα ή γενικά άσχημες καιρικές συνθήκες όπως και καταστάσεις που μπορεί να φέρουν ολίσθηση του οχήματος – δηλαδή χιόνι, πάγος, γλίτσα, κ.α.

Οδηγείτε πάντα αμυντικά και προσπαθήστε να προβλέψετε τον όποιο κίνδυνο μπορεί να προκύψει μπροστά σας!