Κλοπή αυτοκινήτου χωρίς κλειδί: Τι πρέπει να γνωρίζεις

κλοπη αυτοκινητου χωρις κλειδι

Κλοπή αυτοκινήτου χωρίς κλειδί: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα αυτοκίνητα φτιάχνονται με την γνωστή πλέον keyless τεχνολογία – μια καινοτομία όπου σας δίνει τη δυνατότητα να εισέρχεστε και να ξεκινάτε το αυτοκίνητο, στην ουσία χωρίς κλειδί!

Όμως, παράλληλα με την άνοδο της συγκεκριμένης τεχνολογίας αντίστοιχα έχουν αυξηθεί και οι κλοπές αυτών των αυτοκινήτων! Οι εγκληματίες έχουν βρει τον τρόπο για να έχουν πρόσβαση στα αυτοκίνητα χωρίς κλειδί και έπειτα να τα κλέβουν!

Μην πανικοβάλλεστε όμως αν είστε κάτοχος ενός τέτοιου οχήματος! Εδώ θα σας εξηγήσουμε πως θα μπορούσατε να είστε ευάλωτοι σε μια κλοπή καθώς και τρόπους αποτροπής μιας κλοπής του οχήματός σας χωρίς κλειδί!

 

Τι είναι η τεχνολογία key less

Η τεχνολογία keyless επιτρέπει στον οδηγό να εισέρχεται στο αυτοκίνητό του χωρίς να ξεκλειδώνει στην ουσία το όχημα. Όταν βρίσκεται σε ένα κοντινό εύρος απόστασης, το αυτοκίνητο τον αναγνωρίζει και αυτόματα ξεκλειδώνει το όχημα!

Ο οδηγός αντί για κλειδί έχει ένα fob όπου αυτό έχει ένα τσιπ και εκπέμπει έναν αποκρυπτογραφημένο «κωδικό» που αντίστοιχα παραλαμβάνεται από τον δέκτη του αυτοκινήτου και καταλαβαίνει ότι πλησιάζει ο οδηγός και ξεκλειδώνει το όχημα.

Μόλις εισέρθετε στη θέση του οδηγού, δε χρειάζεται να βγάλετε το fob από την τσέπη σας και πατώντας το ειδικό κουμπί, το αμάξι θα πάρει απευθείας μπρος και είναι έτοιμο να το οδηγήσετε.

Όμως αυτός ο τρόπος εισόδου θα μπορούσε δυνητικά να θέσει σε κίνδυνο το όχημα και εσάς, από επίδοξους κλέφτες!

Οι έξυπνοι εγκληματίες έχουν βρει νέους τρόπους για να στοχεύσουν αυτήν την τεχνολογία που ολοένα και αυξάνεται στα καινούργια οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να λάβετε σωστές προφυλάξεις για να διατηρήσετε το fob του οχήματός σας ασφαλές και να αποτρέψετε μια κλοπή του αυτοκινήτου σας.

Πως γίνεται μια κλοπή αυτοκινήτου χωρίς κλειδί

Η κλοπή ενός οχήματος που δεν έχει κλειδί και λειτουργεί με την τεχνολογία keyless, γίνεται από επίδοξους κλέφτες που βρίσκονται σε αρκετά κοντινή απόσταση από εσάς και το fob κλειδί σας.

Η συνηθισμένη τακτική που ακολουθούν οι κλέφτες είναι ότι ένας βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με εσάς ώστε να «κλέψει» το σήμα από το fob και έπειτα το αναμεταδίδει σε έναν δεύτερο συνεργάτη του που βρίσκεται κοντά στο όχημά σας ώστε να μπορέσει να το ξεκλειδώσει.

Στην ουσία κλέβουν το σήμα του fob και το μεταφέρουν κοντά στο όχημα ώστε να το ανοίξουν.

Αν «πιάσουν» το σήμα γρήγορα, μπορούν να κλέψουν το όχημά σας ακόμα και σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Είναι ασφαλή τα αυτοκίνητα keyless ή όχι τελικά;

Τα αυτοκίνητα που εισέρχεστε χωρίς κλειδί είναι ασφαλές και η κλοπή τους με τον παραπάνω τρόπο είναι μια αρκετά σπάνια περίπτωση καθώς θα πρέπει ο κλέφτης να σας πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 3-4 μέτρων για να υποκλέψει το σήμα του fob.

Τελευταία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξοπλίζουν τα fob και αντίστοιχα τα αυτοκίνητά τους με τη δυνατότητα να εκπέμπουν τα σήματά τους σε διαφορετικές συχνότητες ευρείας ζώνης, έτσι ώστε να μην μπορεί να βρεθεί η συχνότητα εκπομπής και να αποκρυπτογραφηθεί.

Επιπλέον, αν έχετε αυτοκίνητο με κλειδί fob που όμως πρέπει να πατήσετε ένα κουμπί για να ξεκλειδώσει το όχημα (και όχι αυτόματα καθώς πλησιάζετε), τότε δεν κινδυνεύετε από αυτόν τον τρόπο κλοπής!

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το αυτοκίνητό σας

Εάν ανησυχήσατε διαβάζοντας τα παραπάνω, τότε πρέπει να ηρεμήσετε! Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την περιουσία σας και να μην θέσετε σε κίνδυνο την κλοπή του αυτοκινήτου σας.

Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, είναι μια ειδική θήκη όπου μπαίνει το fob και σταματάει κάθε εκπομπή σήματος. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να εκπέμψει σήμα και δεν μπορεί να υποκλαπεί!

Είναι πολύ οικονομικές ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε αν δουλεύουν, έχοντας το κλειδί στη θήκη μαζί σας και πλησιάζοντας το αυτοκίνητο – αν δεν ξεκλειδώσει ως συνήθως, σημαίνει ότι λειτουργεί!

Καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου την κλοπή ενός οχήματος keyless;

Αν έχετε μια ασφάλεια αυτοκινήτου με κάλυψη κλοπής, τότε θα σας αποζημιώσει σε περίπτωση κλοπής του οχήματός σας. Όμως οι ασφαλιστικές συνήθως έχουν κάποιους όρους για να ισχύει η αποζημίωση – ένας από αυτούς είναι να έχετε και τα 2 κλειδιά διαθέσιμα ώστε να τα παραδώσετε στην εταιρεία – σε διαφορετική περίπτωση θεωρεί ότι υπάρχει υπαιτιότητα στην κλοπή και ότι το όχημα κλάπηκε με ένα δεύτερο κλειδί που αμελήσατε να το αποθηκεύσετε.

Στην περίπτωση που έχετε κανονικά όλα σας τα κλειδιά, τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα πρέπει να σας αποζημιώσει σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στο συμβόλαιο της ασφάλειας αυτοκινήτου που έχετε κάνει.

Θέλω μια ασφάλεια αυτοκινήτου με κάλυψη κλοπής!

Αν αναζητάς την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου με κάλυψη κλοπής, τότε είσαι στο σωστό μέρος! Στο asfaleies24 μπορείς να συγκρίνεις τιμές στις ασφάλειες αυτοκινήτων και να βρεις την καλύτερη προσφορά για το δικό σου όχημα!

Σύγκρινε περισσότερες από 29 ασφαλιστικές εταιρείες, δες τιμές και πακέτα ασφάλισης και ασφαλίσου με κάλυψη για κλοπή του οχήματός σου, σε 1 λεπτό από το χώρο σου!