Αγοράζοντας μεταχειρισμένο αυτοκίνητο : Όσα πρέπει να ξέρεις

αγοραζοντας μεταχειρισμενο αυτοκινητο τι πρεπει να γνωριζεις

Αγοράζοντας μεταχειρισμένο αυτοκίνητο : Όσα πρέπει να ξέρεις

Αγοράζοντας το καινούργιο μεταχειρισμένο σου αυτοκίνητο, σίγουρα είναι μια ευχάριστη και όμορφη διαδικασία – πριν από αυτό όμως, θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα έτσι ώστε να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή αυτοκινήτου.

Από εκεί που πρέπει να ξεκινήσεις, είναι να ορίσεις το τι αυτοκίνητο αναζητάς – θέλεις ένα sedan οικογενειακό, ένα suv ή ένα sport 3θυρο αυτοκίνητο;

Μετά τον ορισμό των αναγκών, επόμενο βήμα είναι ο ορισμός του budget σου – θα πρέπει να τον τηρήσεις και να μην παρεκκλίνεις, εκτός κι αν βρεις πραγματικά κάτι που αξίζει να υπερβείς τον προϋπολογισμό που έχεις ορίσει.

Τέλος, αφού βρεις το ιδανικό για εσένα αυτοκίνητο, θα πρέπει να ξεκινήσεις τις διαδικασίες ελέγχου αλλά και τη χαρτούρα που απαιτείτε και να γίνει η μεταβίβαση του οχήματος.

Εδώ σε αυτό το άρθρο του asfaleies24.gr έχουμε μαζέψει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις, πριν αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο!

 

Όρισε τις ανάγκες σου

Ο ορισμός των αναγκών σου είναι μια πολύ σπουδαία διαδικασία και θα πρέπει να γίνει πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση του επόμενού σου οχήματος.

Να γνωρίζεις εξ’αρχής τι όχημα αναζητάς έτσι ώστε να περιορίσεις όσο γίνεται τα αποτελέσματα της αναζήτησης καθώς διαφορετικά θα βλέπεις χιλιάδες διαθέσιμα οχήματα!

Δες τι τύπος αυτοκινήτου σου ταιριάζει, τι έξοδα έχει κάθε αυτοκίνητο όπως τα έξοδα συντήρησης, τα τέλη κυκλοφορίας ή τα έξοδα για την ασφάλεια του αυτοκινήτου και συμπεριέλαβε όλα αυτά στην τελική σου απόφαση όπως επίσης και:

  • Την ηλικία του οχήματος
  • Τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει
  • Τις εκπομπές ρύπων
  • Την τοποθεσία που βρίσκεται τώρα το αυτοκίνητο

Με αυτά τα κριτήρια μπορείς να φιλτράρεις την αναζήτησή σου και να βλέπεις αυτοκίνητα που πραγματικά ταιριάζουν στις ανάγκες σου.

Πολύ σημαντικό το αυτοκίνητο που θα θες να αγοράσεις, να είναι σε κοντινή απόσταση από εσένα ώστε να έχεις τη δυνατότητα να το ελέγξεις σε κάποιο συνεργείο της επιλογής σου.

 

Υπολόγισε όλα τα πάγια έξοδα που θα έχεις

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η αγορά ενός αυτοκινήτου είτε καινούργιου είτε μεταχειρισμένου, δεν έχει ως κριτήριο μόνο το κόστος αγοράς.

Θα πρέπει να υπολογίσετε και τα επιπλέον έξοδα, όπως τέλη κυκλοφορίας, κόστος για ετήσια συντήρηση, κόστος ασφάλειας καθώς και το κόστος για καύσιμα.

Μπορεί να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο που σας αρέσει πολύ και το βρίσκεται με 2-3 χιλιάδες λιγότερο από ένα άλλο όχημα, όμως μέσα σε 2 χρόνια να έχετε δώσει πολλά περισσότερα χρήματα στα λειτουργικά έξοδα!

Επιπλέον, μελέτησε και όλα τα κοντινά έξοδα που θα πρέπει να πληρώσεις – όπως για παράδειγμα αν το αυτοκίνητο έχει φθαρμένα ελαστικά και πρέπει να αλλαχτούν άμεσα, αν έχει καιρό να κάνει συντήρηση, αν χρειάζεται τακάκια καινούργια, κ.ο.κ.

 

Πως θα προχωρήσεις με την αγορά του νέου σου αυτοκινήτου

Αφού βρεις το μοντέλο που σε ενδιαφέρει, θα πρέπει να το μεταφέρεις σε κάποιο συνεργείο της εμπιστοσύνης σου, για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Εκεί θα φανεί αν το αυτοκίνητο χρειάζεται κάποιο service ή έχει κάποιο πρόβλημα.

Μην αγοράσεις αυτοκίνητο δίχως να κάνεις τον απαραίτητο, αναλυτικό έλεγχο όσες εγγυήσεις και να σου δίνει ο πωλητής!

 

Επόμενα βήματα αγοράς

Εφόσον κρίνεις ότι το αυτοκίνητο πληροί τα κριτήριά σου και είναι αξιόπιστο και τεχνικός σωστό, τότε προχωράς με τα επόμενα βήματα για την αγορά του.

Διαπραγματεύεσαι την τιμή αν υπάρχει κάποια σημαντική βλάβη ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται επιδιόρθωση και εφόσον συμφωνείτε με τον πωλητή, προχωράτε την μεταβίβαση του αυτοκινήτου.

Η μεταβίβαση αυτοκινήτου μπορεί να γίνει είτε σε ΚΕΠ, είτε στο υπουργείο συγκοινωνιών είτε να την αναλάβει κάποιο γραφείο διεκπεραιώσεων ή σχολή οδηγών.

Συνήθως η διαδικασία γίνεται σε ΚΕΠ και από την στιγμή που θα καταθέσετε τα χαρτιά μέχρι να λάβετε τη νέα άδεια, θα περάσουν περίπου 30-45 ημέρες.

Στο ΚΕΠ καταθέτετε την παλιά άδεια κυκλοφορίας και παραλαμβάνετε ένα χαρτί κατάθεσης δικαιολογητικών ενώ παράλληλα αλλάζετε υπεύθυνες δηλώσεις με τον πωλητή, για την πώληση του οχήματος.

Πολύ σημαντικό βήμα είναι η ασφάλεια του αυτοκινήτου – η παλιά ασφάλεια έχει ισχύ 30 ημέρες μετά τη μεταβόβαση και μόνο για την βασική υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης και μετά παύει να ισχύει, ακόμα κι αν δεν έχει λήξει!

Οπότε μόλις κάνετε τη μεταβίβαση, θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα και σε έκδοση καινούργιας ασφάλειας αυτοκινήτου, στα δικά σας στοιχεία.

Μέσα από το asfaleies24.gr μπορείτε να βρείτε φθηνή ασφάλεια μέσω ίντερνετ και να συγκρίνετε τιμές σε 27 και πλέον ασφαλιστικές εταιρείες!