τι πρεπει να ξερεις για τις απαλλαγες
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τι πρέπει να ξέρεις για τις απαλλαγές στην ασφάλεια αυτοκινήτου

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι μια υποχρεωτική και απαραίτητη για κάθε οδηγό και όχημα και παρέχει οικονομική προστασία σε περίπτωση ατυχήματος (καθώς η ασφαλιστική αποζημιώνει το άλλο όχημα αν είστε υπαίτιος) καθώς και σε άλλες περιπτώσεις, ανάλογα την ασφαλιστική κάλυψη που έχετε επιλέξει.

Όμως, πέρα από τη βασική ασφάλεια, τα πακέτα πυρός-κλοπής καθώς και η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου έχουν στα ασφαλιστήριά τους απαλλαγές.

Ας δούμε 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις απαλλαγές στην ασφάλεια αυτοκινήτου!

# Τι είναι η απαλλαγή στις ασφάλειες αυτοκινήτου

Η απαλλαγή είναι η δική σας συμμετοχή σε κάθε ζημιά που πρέπει να αποζημιώσει σε εσάς η ασφαλιστική εταιρεία. Αν δηλαδή έχετε απαλλαγή 300€ και κάνατε μια ζημιά με δική σας υπαιτιότητα στο όχημά σας, τότε θα πληρώσετε τα πρώτα 300€ εσείς και τα υπόλοιπα η ασφαλιστική εταιρεία.

 

# Πως επηρεάζει το ύψος της απαλλαγής το ασφάλιστρό σας

Όσο μεγαλύτερη είναι η απαλλαγή, τόσο χαμηλότερο θα είναι το κόστος της ασφάλειας αυτοκινήτου. Αυτό συμβαίνει καθώς σε οποιαδήποτε ζημιά με δική σας υπαιτιότητα, αυξάνεται τη δική σας συμμετοχή και μειώνεται το κόστος για την ασφαλιστική εταιρεία.

 

# Πότε ισχύει η απαλλαγή;

Η απαλλαγή ισχύει για οποιοδήποτε ατύχημα ή συμβάν συμβαίνει με δική σας υπαιτιότητα. Παραδείγματα:

Αν τρακάρετε με ένα όχημα και έχετε εσείς την υπαιτιότητα, στις δικές σας ζημιές (εφόσον έχετε μικτή ασφάλεια) θα αφαιρεθεί η απαλλαγή που θα την πληρώσετε εσείς

Αν έχετε απαλλαγή για τις ζημιές από φυσικά φαινόμενα, σε περίπτωση ενεργοποίησης του κινδύνου, τότε θα πληρώσετε πάλι εσείς την απαλλαγή και τη διαφορά η ασφαλιστική εταιρεία.

 

# Πως να επιλέξω το ποσό της απαλλαγής;

Η επιλογή του ύψους της απαλλαγής, εξαρτάται από τις δικές σας ανάγκες. Εάν θέλετε την ενεργοποίηση της μικτής ασφάλειας μόνο για τους μεγάλους κινδύνους (κλοπή οχήματος, μεγάλη ζημιά, κτλ) τότε ένα μεγάλο ύψος απαλλαγής θα σας μειώσει τα ασφάλιστρα αλλά σε περίπτωση ζημιάς θα πρέπει να πληρώσετε ένα μεγαλύτερο ποσό.

Από την άλλη, αν θέλετε τη σιγουριά πως οτιδήποτε κι αν συμβεί θα καλυφθεί από την ασφαλιστική και εσείς θα πληρώσετε μια ελάχιστη συμμετοχή του ύψους 150-300€, μπορείτε να επιλέξετε αντίστοιχα μια χαμηλή απαλλαγή αλλά θα έχετε υψηλότερα ετήσια ασφάλιστρα!

 

# Πληρώνω πάντα την απαλλαγή σε όλες τις ζημιές;

Όχι, αν εμπλακείτε σε ένα ατύχημα όπου το άλλο όχημα φέρει την υπαιτιότητα, τότε δεν πληρώνετε τη συμμετοχή(απαλλαγή) σας, καθώς δεν είναι δική σας ευθύνη, ούτε ενεργοποιείται η μικτή ασφάλειά σας.

Σε αυτήν την περίπτωση θα αποζημιωθείτε από την αστική ευθύνη του άλλου οχήματος.

 

# Πως επηρεάζει το ύψος της απαλλαγής τη διαχείριση μιας ζημιάς

Όταν εμπλακείτε σε ένα ατύχημα με δική σας υπαιτιότητα και υποβάλλετε μια αξίωση για αποζημίωση της ζημιάς σας, τότε η ασφαλιστική θα αξιολογήσει τη ζημιά μέσω του πραγματογνώμονα και ο διακανονιστής θα σας προτείνει το ποσό της αποζημίωσης.

Αν η αποζημίωση είναι μικρότερη από το ποσό της απαλλαγής, τότε όλη τη ζημιά θα κληθείτε να την πληρώσετε μόνοι σας.

Αν η ζημιά ξεπερνάει το ύψος της απαλλαγής, τότε θα πληρώσετε εσείς όλη την απαλλαγή και το υπόλοιπο ποσό η ασφαλιστική εταιρεία.

 

# Μπορώ να αλλάξω το ύψος της απαλλαγής ανά πάσα στιγμή;

Μπορείτε να αλλάξετε το ύψος της απαλλαγής όποτε θελήσετε, όμως θα αλλάξουν τα ασφάλιστρα. Αν αυξήσετε το ποσό της απαλλαγής, η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας θα μειωθεί ενώ αντίστοιχα θα αυξηθεί αν μειώσετε το ποσό της απαλλαγής.

Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να δεί το όχημά σας πραγματογνώμονας από την ασφαλιστική εταιρεία για να αλλάξετε το ποσό της απαλλαγής.

 

# Συμφέρει περισσότερο να έχω μια υψηλότερη απαλλαγή;

Όχι απαραίτητα! Μια υψηλή απαλλαγή μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα από το κόστος της ασφάλειας αυτοκινήτου όμως θα πρέπει να μελετήσετε αν μπορείτε να αντέξετε μια μεγάλη καταβολή απαλλαγής, σε περίπτωση ζημίας!

Θα πρέπει να έχετε στην άκρη το απαιτούμενο ποσό και να είναι πάντα διαθέσιμο αν χρειαστεί για να επιδιορθώσετε το αυτοκίνητό σας.

 

# Το ύψος της απαλλαγής διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία;

Ναι, η απαλλαγή αλλάζει από εταιρεία σε εταιρεία, καθώς κάθε ασφαλιστική έχει τα δικά της ποσά απαλλαγής.

Άλλες εταιρείες μπορεί να ξεκινούν από χαμηλά τις απαλλαγές (από 100€) ενώ άλλες να προσφέρουν τα πακέτα πυρός-κλοπής και μικτής ασφάλειας με μεγαλύτερες μόνο απαλλαγές!

 

# Πως μπορώ να βρω ποια εταιρεία συμφέρει για τις δικές μου ανάγκες;

Στο Asfaleies24.gr μπορείτε να συγκρίνετε τιμές και καλύψεις στην ασφάλεια αυτοκινήτων και να δείτε δεκάδες ασφαλιστικά προγράμματα, μαζί με τις απαλλαγές τους!

Έτσι μπορείτε άμεσα να δείτε τι απαλλαγή έχουν τα ασφαλιστικά προγράμματα που θέλετε, να τα συγκρίνετε και να αγοράσετε τη δική σας ασφάλεια αυτοκινήτου σε μόλις 2 λεπτά online!

Οι απαλλαγές είναι μέρος των premium ασφαλιστικών συμβολαίων – δηλαδή των προγραμμάτων μικτής κάλυψης αλλά και ασφαλιστικών προγραμμάτων που καλύπτουν κλοπή, φυσικά φαινόμενα, κ.α.

Επιλέξτε την απαλλαγή με βάση τις δικές σας ανάγκες και τον οικονομικό σας προγραμματισμό, έτσι ώστε να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων!