ποτε δεν καλυπτει η ασφαλεια αυτοκινητου
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Εξερευνώντας ένα συμβόλαιο ασφάλειας αυτοκινήτου: Πότε δεν σας καλύπτει η ασφάλεια

Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την κάλυψη της ασφάλειας του αυτοκινήτου σας, θα καλύψει ένα μεγάλο εύρος περιπτώσεων και αποζημιώσεων.

Όμως, έχετε διαβάσει ποτέ ένα συμβόλαιο να δείτε τι ΔΕΝ καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου; Γνωρίζετε πότε είστε στην ουσία ανασφάλιστοι και θα πρέπει να πληρώσετε από την τσέπη σας την όποια ζημία προκαλέσετε σε τρίτους;

Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και θα δούμε τις πιο κοινές περιπτώσεις που δεν καλύπτει μια ασφάλεια αυτοκινήτου καθώς και τι μπορείτε να κάνετε σε αντίστοιχη περίπτωση!

Γιατί υπάρχουν οι εξαιρέσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια;

Οι εξαιρέσεις συνήθως υπάρχουν για ειδικές καταστάσεις, που έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους και τους κανόνες οδήγησης. Πάμε να δούμε μερικές εξαιρέσεις στην ασφάλεια αυτοκινήτων και πότε δεν καλύπτεστε από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

 

# Εσκεμμένο ατύχημα

Σε περίπτωση που εμπλακείτε ή προκαλέσετε εσκεμμένα ένα ατύχημα, τότε η ασφάλειά σας δεν ισχύει και ούτε θα αποζημιωθείτε αλλά και ούτε θα αποζημιώσει η ασφαλιστική εταιρεία το τρίτο όχημα.

Εσκεμμένο ατύχημα μπορεί να εννοηθεί ένα ατύχημα που έχετε προσχεδιάσει με ένα άλλο όχημα με σκοπό τη λήψη της αποζημίωσης.

 

# Αυτοσχέδιοι αγώνες ή συμμετοχή σε αγώνες πίστας

Η συμμετοχή σε αγώνες πίστας (π.χ. trackday) ή σε αυτοσχέδιους αγώνες στο δρόμο, δεν καλύπτονται από την ασφαλιστική εταιρεία.

Έτσι, ακόμα κι αν έχετε πλήρη μικτή ασφάλιση, αν το όχημά σας υποστεί ζημιά σε έναν αγώνα trackday(ακόμα κι αν γίνεται στο ασφαλές περιβάλλον της πίστας και όχι στο δρόμο), τότε δεν θα αποζημιωθείτε.

 

# Μηχανικές βλάβες

Κάτι το οποίο αρκετοί ιδιοκτήτες παρερμηνεύουν, είναι ότι η μικτή ασφάλεια καλύπτει επίσης μηχανικές βλάβες ή άλλα προβλήματα του αυτοκινήτου.

Όχι, ένα απλό ασφαλιστήριο αυτοκινήτου  – είτε πρόκειται για βασική ασφάλιση, είτε πυρός/κλοπής είτε μικτή – δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση μηχανικές βλάβες, εκτός αν αναφέρεται στο συμβόλαιο ως ειδική κάλυψη.

Αν για παράδειγμα χαλάσει ο αισθητήρας λάμδα, τότε θα πρέπει να καλύψετε εσείς το κόστος επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης, ό,τι ασφάλεια και να έχετε στο αυτοκίνητο!

 

# Φυσιολογικές φθορές

Όπως και στις μηχανικές βλάβες, έτσι και στις φθορές, η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν καλύπτει τα έξοδα αντικατάστασης και επιδιόρθωσης. Τέτοια παραδείγματα είναι η αλλαγή του φίλτρου αέρα, η επιδιόρθωση στα βουλωμένα μπεκ πετρελαίου, η αλλαγή λαδιών, κ.α.

Αυτά είναι φυσιολογικά έξοδα συντήρησης ενός αυτοκινήτου που καλύπτονται αποκλειστικά από τον ιδιοκτήτη.

 

# Οδήγηση χωρίς δίπλωμα

Αν οδηγείτε χωρίς δίπλωμα, τότε η ασφάλεια δεν σας καλύπτει. Για την ακρίβεια, αν προξενήσετε κάποιο ατύχημα τότε η ασφάλεια θα αποζημιώσει το άλλο όχημα όμως μετά θα ζητήσει από εσάς τα χρήματα της αποζημίωσης.

Αν έχετε πετύχει στις εξετάσεις, θα πρέπει να έχετε την προσωρινή άδεια οδήγησης και να βγάλετε την αντίστοιχη ασφάλεια αυτοκινήτου.

Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύετε να μετακινήστε ανασφάλιστοι, με όσες κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα μπορεί να επιφέρει αυτό!

 

# Διαφορετική χρήση από τη δηλωμένη στην άδεια κυκλοφορίας

Αν το όχημα χρησιμοποιείτε για διαφορετική χρήση από αυτήν που είναι δηλωμένη στην άδεια κυκλοφορίας, τότε κινδυνεύετε να μείνετε ανασφάλιστοι σε περίπτωση ατυχήματος.

Διαφορετική χρήση μπορεί να θεωρηθεί ένα ΙΧ όχημα, όταν χρησιμοποιείται για μεταφορά εμπορευμάτων δίχως να έχει δηλωθεί κάτι αντίστοιχο στην άδεια κυκλοφορίας.

Είναι πολύ σημαντικό να διαβάσετε και να κατανοήσετε τις εξαιρέσεις που υπάρχουν σε κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Οι παραπάνω εξαιρέσεις είναι κοινές στις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες και σχεδόν σε όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Επιπλέον, πέρα από τις εξαιρέσεις, κάθε συμβόλαιο έχει και ανώτατα όρια που καλύπτει ανά ατύχημα. Τα όρια αναφέρονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και είναι το ανώτατο ποσό που θα σας καλύψει η ασφαλιστική εταιρεία προς τρίτους ή θα καλύψει η εταιρεία προς εσάς για αποζημίωση σε ένα πακέτο πυρός/κλοπής ή μικτής ασφάλισης.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι απαραίτητη και υποχρεωτική για όλα τα οχήματα αλλά και την προστασία της περιουσίας σας. Είναι όμως πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τις εξαιρέσεις του συμβολαίου σας καθώς και τις τυχόν απαλλαγές ή ανώτατα όρια αποζημίωσης που υπάρχουν σε κάθε ασφαλιστήριο!

Το asfaleies24.gr είναι ένα πιστοποιημένο ασφαλιστικό γραφείο και μπορούμε να σας εξηγήσουμε κάθε πτυχή του ασφαλιστηρίου σας!