Μου βανδάλισαν το αυτοκίνητο! Θα αποζημιωθώ από την ασφάλεια αυτοκινήτου;
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Μου βανδάλισαν το αυτοκίνητο! Θα αποζημιωθώ από την ασφάλεια αυτοκινήτου;

Ο βανδαλισμός αποτελεί μια επαχθή και εκνευριστική κατάσταση. Είτε πρόκειται για παράθυρα που έχουν σπάσει, είτε για βανδαλισμούς με σπρέι στο καπό, είτε για πόρτες που έχουν υποστεί ζημιά από κλειδιά ή τρυπημένα λάστιχα, το κόστος επισκευής ενός οχήματος μπορεί να ανέβει σημαντικά.

Ευτυχώς, αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματός σας περιέχει εκτεταμένη κάλυψη, η ασφαλιστική σας εταιρεία μπορεί να σας υποστηρίξει στην κάλυψη των εξόδων επισκευής.

Η κατανόηση του πώς λειτουργεί η ασφάλεια αυτοκινήτου για περιπτώσεις βανδαλισμού και τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν καταθέσετε αίτηση αποζημίωσης θα σας διευκολύνει σημαντικά!

Στο asfaleies24 έχουμε ετοιμάσει αυτό το άρθρο για εσάς και ευχόμαστε να μη χρειαστεί να ανατρέξετε εδώ – δηλαδή να μην βανδαλιστεί ποτέ το όχημά σας!

Τι είναι ο βανδαλισμός στα αυτοκίνητα;

Ο βανδαλισμός στα αυτοκίνητα αναφέρεται στην εκούσια καταστροφή ή φθορά ενός οχήματος. Υπάρχουν διάφορες συνηθισμένες μορφές βανδαλισμού, αλλά αν έχετε την κατάλληλη κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η ασφάλεια αυτοκινήτου μπορεί να καλύψει τα έξοδα επισκευής. Ακολουθούν μερικοί τύποι βανδαλισμού που μπορεί να συναντήσετε:

 

# Ζημιές/καταστροφές στο αμάξωμα

Μπορεί να προκύψουν ζημιές στο αμάξωμα από σπρέι ή με τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων για να γρατσουνίσουν το χρώμα του αυτοκινήτου. Ενώ οι μικρές γρατσουνιές μπορεί να αποκατασταθούν, συχνά αυτές οι φθορές απαιτούν νέα βαφή ή αντικατάσταση κομματιών.

# Σπασμένα παράθυρα και φώτα

Τα σπασμένα παράθυρα συνήθως χρειάζονται αντικατάσταση, όπως και οι κατεστραμμένοι προβολείς ή πλαϊνοί καθρέφτες.

# Ζημιές στα ελαστικά ή κλεμμένες ζάντες

Σε αυτή την περίπτωση, το όχημα δεν μπορεί να κινηθεί και πρέπει να ρυμουλκηθεί για τη μεταφορά του στο συνεργείο. Ελέγξτε το ασφαλιστήριό σας για να δείτε τι καλύπτεται κι αν έχετε την προαιρετική κάλυψη οδικής βοήθειας.

Αν το αυτοκίνητό σας υποστεί βανδαλισμό και θέλετε να καλυφθούν οι επισκευές από την ασφάλεια, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη διαδικασία αιτιάσεων άμεσα. Για να συμβάλλει η ασφάλιση στην πληρωμή της ζημιάς, πρέπει να έχετε την απαραίτητη κάλυψη στο συμβόλαιό σας δηλαδή την κάλυψη κακόβουλων ενεργειών ή/και βανδαλισμών.

Συνήθως αυτή η κάλυψη περιέχεται στα πακέτα πυρός/κλοπής και μικτής ασφάλισης και όχι στα αρχικά πακέτα της βασικής ασφάλειας αυτοκινήτου.

 

Καλύπτεται ο βανδαλισμός από την ασφάλεια αυτοκινήτου;

Η ασφάλεια του οχήματός σας θα αναλάβει τις ζημιές από βανδαλισμούς εφόσον το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας περιέχει την συγκεκριμένη κάλυψη όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Σε περίπτωση που έχετε βασική ασφάλεια χωρίς εξτρά καλύψεις, τότε ο βανδαλισμός και οι ζημίες που έγιναν από αυτό, δεν θα καλυφθούν από την ασφαλιστική σας εταιρεία και θα πρέπει να πληρώσετε μόνοι σας όλα τα έξοδα για την αποκατάσταση του αυτοκινήτου σας.

 

Θα χρειαστεί να πληρώσω κάτι αν βανδαλιστεί το αυτοκίνητό μου;

Αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου σας περιλαμβάνει πλήρη κάλυψη, θα καλύψει τις ζημιές από βανδαλισμούς αφαιρώντας το εκπιπτόμενο ποσό της ασφάλισης που εσείς έχετε ορίσει.

Το ύψος του εκπιπτόμενου ποσού διαφέρει ανάλογα με το ασφαλιστήριό σας και την ασφαλιστική εταιρεία που επιλέξατε.

Συνήθως τα όρια των απαλλαγών ξεκινούν από 250-300€ και φτάνουν έως τα 1000-1500€.

Αυτό σημαίνει πως η ασφαλιστική ξεκινάει να αποζημιώνει μετά από την απαλλαγή που έχετε ορίσει. Αν δηλαδή η ζημία είναι στα 500€ και έχετε απαλλαγή 300€, τότε η ασφαλιστική θα σας καταβάλλει τη διαφορά, δηλαδή 200€.

Αν από την άλλη η ζημία είναι στα 500€ και έχετε απαλλαγή 1000€, θα πρέπει να πληρώσετε όλη τη ζημία μόνος σας.

Αν δεν είστε σίγουροι για το τι συμβόλαιο έχετε, μπορείτε να δείτε τα έγγραφα της ασφάλειας αυτοκινήτου που έχετε ή να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία, ώστε να σας ενημερώσουν σχετικά με το ασφαλιστικό πρόγραμμα που έχετε για το αυτοκίνητό σας.

 

Πώς να υποβάλετε αίτηση για αποζημίωση λόγω βανδαλισμού

Οι αξιώσεις αποζημίωσης για βανδαλισμούς θα πρέπει να κατατίθενται άμεσα μετά τον εντοπισμό της ζημίας. Πριν υποβάλετε την αίτησή σας στην ασφαλιστική εταιρεία, μπορεί να απαιτηθεί να καταγγείλετε το συμβάν στην αστυνομία. Για μια ομαλή διαδικασία και για την πιο γρήγορη αποζημίωσή σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα βασικά βήματα για την υποβολή αιτήματος αποζημίωσης για βανδαλισμό αυτοκινήτου.

 

Καλέστε την αστυνομία

Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι είστε ασφαλείς. Ο βανδαλισμός είναι παράνομη πράξη, έτσι αν το αυτοκίνητό σας έχει υποστεί βανδαλισμό, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με το τοπικό αστυνομικό τμήμα και να κάνετε μια μήνυση κατ’αγνώστων. Αν επιλέξετε να υποβάλετε αίτημα αποζημίωσης στην ασφαλιστική εταιρεία του αυτοκινήτου σας, ενδέχεται να χρειαστεί να παρουσιάσετε αυτήν την αναφορά.

Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να σημειώσετε λεπτομερώς τα σημάδια του βανδαλισμού όσο είναι ακόμα φρέσκα στη μνήμη σας και να τραβήξετε φωτογραφίες με το κινητό σας. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες κατά την επικοινωνία με την ασφαλιστική εταιρεία.

Το αστυνομικό τμήμα ίσως στείλει ίσως και όχι κάποιον στον τόπο του συμβάντος. Εάν το πράξουν, μπορεί να θελήσουν να ελέγξουν το όχημά σας. Αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα εκείνη τη στιγμή, ίσως χρειαστεί να καταθέσετε τη μήνυση στο τοπικό τμήμα. Μην παραλείψετε αυτό το βήμα καθώς είναι απαραίτητο για την αποζημίωσή σας.

 

Επικοινωνήστε με τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρείας

Εφόσον έχετε την κάλυψη κακόβουλων ενεργειών στο ασφαλιστήριό σας και πρόκειται να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική εταιρεία, καλέστε άμεσα τη φροντίδα ατυχήματος ώστε να έρθει άνθρωπος της εταιρείας και να καταγράψει τις ζημίες.

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ευκολότερη και πιο σύντομη η διαδικασία της αποζημίωσής σας.

 

Ραντεβού με τον πραγματογνώμονα

Οι αξιώσεις για βανδαλισμό συχνά επιβάλλουν την επιθεώρηση του οχήματος από έναν ειδικό εκτιμητή της ασφαλιστικής, τον πραγματογνώμονα. Θα χρειαστεί λοιπόν να κανονίσετε ραντεβού για τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας. Ο πραγματογνώμονας θα καταγράψει τις ζημιές και θα σας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

 

Επισκευή του οχήματος

Αφού η ασφαλιστική σας εταιρεία εγκρίνει τη ζημία και σας ενημερώσει για την αποζημίωση που θα λάβετε, πηγαίνετε το αυτοκίνητο στο συνεργείο για επισκευή. Η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να σας προτείνει συνεργαζόμενα συνεργεία αλλά συνήθως είναι δυνατή η χρήση ενός συνεργείου της δικής σας επιλογής. Να είστε ενήμεροι ότι αν επιλέξετε ένα συνεργείο από αυτό που συνιστά η ασφαλιστική μπορεί να έχετε μικρότερη απαλλαγή ή ταχύτερους χρόνους αποκατάστασης της ζημιάς.

 

Είναι υποχρεωτικό να αναφέρω ζημιές από βανδαλισμούς στην ασφαλιστική μου εταιρεία;

Η απόφαση για την υποβολή αξίωσης λόγω βανδαλισμού είναι προσωπική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε αντίθεση με τα τροχαία ατυχήματα, δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για επικοινωνία με την αστυνομία ή την ασφαλιστική σας εταιρεία.

Σημαντικός παράγοντας είναι το ποσό της απαλλαγής σας σε σχέση με το κόστος επισκευής. Αν οι επισκευές δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές, μπορεί να επιλέξετε να μην χρησιμοποιήσετε την ασφάλιση και να πληρώσετε εσείς το κόστος από την τσέπη σας. Εάν το κόστος επισκευής είναι παρόμοιο με το εκπιπτόμενο ποσό, τότε η υποβολή αξίωσης δεν θα έχει οικονομικό όφελος.

 

Ο βανδαλισμός επηρεάζει τα ασφάλιστρα;

Οι καταστροφές από βανδαλισμούς κατατάσσονται στις ζημιές που περιλαμβάνουν συμβάντα εκτός του ελέγχου σας, όπως κλοπή, βανδαλισμούς, χαλάζι, πυρκαγιά, πλημμύρες κ.ά. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει υπαιτιότητα, δεν θα πρέπει να περιμένετε αύξηση στα ασφάλιστρά σας για το αυτοκίνητο λόγω βανδαλισμού ούτε αλλαγή στην κατηγορία του bonus malus σας.

Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξει μικρή αύξηση στο κόστος της μικτής ασφάλειας στην επόμενη ανανέωση, ανάλογα πάντα με το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε καθώς και την ασφαλιστική σας εταιρεία.