Μεταβίβαση αυτοκινήτου και ασφάλεια – Τι ισχύει
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Μεταβίβαση αυτοκινήτου και ασφάλεια – Τι ισχύει

Έχεις αποφασίσει να μεταβιβάσεις το αυτοκίνητό σου ή να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο όχημα;

Τέλεια! Με την ασφάλεια του αυτοκινήτου όμως τι γίνεται; Ισχύει για τον καινούργιο ιδιοκτήτη; Μεταβιβάζεται και η ασφάλεια; Ή είναι τελείως άκυρη και πρέπει να βγει καινούργια;

Σε αυτό το άρθρο του asfaleies24.gr θα μάθετε τα πάντα σχετικά με την ασφάλεια αυτοκινήτου πριν και μετά τη μεταβίβαση κι αν αυτή ισχύει για τον καινούργιο ιδιοκτήτη ή όχι καθώς και τι πρέπει να κάνει, για να μη μείνει ανασφάλιστος!

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Χρειάζεται ασφάλεια για να γίνει μεταβίβαση του αυτοκινήτου;

Για να γίνει η μεταβίβαση του οχήματος σε καινούργιο ιδιοκτήτη, το όχημα πρέπει να φέρει πινακίδες και να μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους. Ο νόμος αναφέρει πως κάθε όχημα που φέρει πινακίδες – άρα δεν είναι σε καθεστώς ακινησίας και παράδοσης πινακίδων – πρέπει να έχει τουλάχιστον τη βασική υποχρεωτική ασφάλεια αυτοκινήτου.

Σε διαφορετική περίπτωση ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει με χρηματικό πρόστιμο αλλά και διοικητικές κυρώσεις.

 

Πόσο ισχύει η ασφάλεια αυτοκινήτου μετά τη μεταβίβαση;

Η ασφάλεια αυτοκινήτου μετά τη μεταβίβαση σε καινούργιο ιδιοκτήτη, ισχύει για 30 ημέρες.

Προσοχή όμως: Σε αυτές τις 30 ημέρες ισχύει μόνο η βασική υποχρεωτική ασφάλιση – δηλαδή η αστική ευθύνη έναντι τρίτων. Τυχόν εξτρά καλύψεις από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη όπως πυρός/κλοπής ή μικτή ασφάλεια, δεν ισχύουν σε αυτό το διάστημα των 30 ημερών.

Στην ουσία η ασφάλεια σας καλύπτει αν προκαλέσετε κάποιο ατύχημα με ζημίες σε άλλο όχημα.

Ο νόμος δίνει το διάστημα των 30 ημερών ώστε ο νέος αγοραστής να μπορέσει να βρει και να ασφαλίσει το όχημά του στην εταιρεία που επιθυμεί.

Μετά τις 30 ημέρες από την πώληση του αυτοκινήτου, αν υπάρχει ενεργό ασφαλιστήριο αυτό ακυρώνεται από μόνο του και τυχόν μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα, επιστρέφονται στον προηγούμενο ιδιοκτήτη.

 

Μεταβίβαση αυτοκινήτου από γονέα σε παιδί – Τι ισχύει με την ασφάλεια

Αν η μεταβίβαση συμβαίνει μεταξύ συγγενών – όπως από γονέα σε παιδί – τότε ισχύουν ακριβώς τα ίδια πράγματα όπως και παραπάνω.

Θα πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες μεταβίβασης ώστε να αλλάξουν τα στοιχεία της άδειας και έπειτα να εκδοθεί καινούργια ασφάλεια αυτοκινήτου, στα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη.

Δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση ή αλλαγή της ασφάλειας, παρά μόνο ακύρωση της τωρινής και έκδοση καινούργιας, στα νέα στοιχεία.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Τι πρέπει να κάνετε με την ασφάλειά σας, μόλις μεταβιβάσετε το αυτοκίνητό σας.

Μόλις τελειώσετε με τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου και έχετε στα χέρια σας τα χαρτιά της μεταβίβασης (αίτηση στο ΚΕΠ ή την καινούργια άδεια του οχήματος με τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη), θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε αίτηση ακύρωσης της ασφαλιστικής σας κάλυψης.

Αν έχετε ασφάλεια μέσα από το asfaleies24.gr, μας στέλνετε τα απαραίτητα έντυπα (όπως για παράδειγμα την αίτηση μεταβίβασης) και μαζί με μια υπεύθυνη δήλωση τα αποστέλλουμε στην ασφαλιστική ώστε να προχωρήσει άμεσα η ακύρωση και να σας επιστραφούν τυχόν μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα.

Ακόμα κι όταν ακυρώσετε την ασφάλειά σας, αυτή ισχύει για τη χρονική περίοδο των 30 ημερών για τον καινούργιο ιδιοκτήτη.

Στο Asfaleies24.gr μπορείς να βρεις και την διαδικασία για μεταβίβαση μηχανής! αν θέλεις να μεταβιβάσεις το δίκυκλό σου!

Μεταβίβαση αυτοκινήτου χωρίς ασφάλεια

Αν δεν έχετε ασφάλεια στο αυτοκίνητό σας και θέλετε να το μεταβιβάσετε, τότε ενδεχομένως να μπλέξετε τον καινούργιο ιδιοκτήτη, καθώς σε πιθανό έλεγχο από το υπουργείο, θα του έρθει ειδοποίηση ότι είναι ανασφάλιστο και θα πρέπει άμεσα να ασφαλιστεί, έχοντας και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Αν δεν έχετε ασφάλεια και θέλετε να μεταβιβάσετε το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να προχωρήσετε σε μια μηνιαία ασφάλεια αυτοκινήτου ώστε να κάνετε τις διαδικασίες της μεταβίβασης.

Αγοράζετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; Βρείτε τη νέα σας ασφάλεια στο asfaleies24.gr!

Αν είστε ο αγοραστής του οχήματος, τότε στο asfaleies24.gr θα βρείτε εύκολα και γρήγορα την καινούργια σας ασφάλεια μέσα σε 1 λεπτό, με σύγκριση τιμών και καλύψεων σε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες!

Πάρε προσφορά από την ιστοσελίδα μας και βρες ασφάλειες αυτοκινήτων που ταιριάζουν στις ανάγκες σου – από μια απλή βασική ασφάλιση μέχρι μικτή ασφάλεια που καλύπτει σχεδόν τα πάντα!

Και μην ξεχνάς: Στο asfaleies24 έχεις έως 12 άτοκες δόσεις σε όλα τα ετήσια πακέτα ασφάλισης με την πιστωτική σου κάρτα!