ασφαλεια αυτοκινητου σε ακινησια
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ασφάλεια αυτοκινήτου σε ακινησία – Τι ισχύει

Η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα που φέρουν πινακίδες και κυκλοφορούν στους δρόμους.

Κατ’ελάχιστο θα πρέπει να έχετε τη βασική ασφάλιση όπου περιλαμβάνει την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, τις υλικές ζημίες έναντι τρίτων καθώς και τις σωματικές βλάβες.

Αυτή είναι η ελάχιστη υποχρεωτική ασφάλεια αυτοκινήτου και μηχανής ώστε να είστε νόμιμοι και να μπορείτε να κυκλοφορείτε το όχημά σας.

Τι συμβαίνει όμως με τα αυτοκίνητα που είναι σε ακινησία; Υποχρεούνται σε ασφάλιση;

Ακινησία αυτοκινήτου – Πως γίνεται

Για να θεωρείται ένα αυτοκίνητο ότι είναι σε ακινησία, πρέπει να έχει καταθέσει τις πινακίδες στην αρμόδια ΔΟΥ ή μέσω της αντίστοιχης δήλωσης ακινησίας από τη σελίδα του gov.gr

Επιπλέον, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και να μην καταλαμβάνει δημόσια θέση – σε διαφορετική περίπτωση το αμάξι κινδυνεύει να σηκωθεί από γερανό της τροχαίας.

Μόνο στην περίπτωση που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες – είτε στην ΔΟΥ είτε ψηφιακά – βρίσκεται το αυτοκίνητο σε ακινησία.

Αν εσείς απλά το έχετε παρκάρει και δεν το μετακινείτε, δε θεωρείται ακινησία και είστε υπόχρεος για όλες τις υποχρεώσεις του αυτοκινήτου, όπως να πληρώσετε την ασφάλεια αυτοκινήτου, τα τέλη κυκλοφορίας, κ.ο.κ.

Σε αυτήν την περίπτωση, εφόσον δηλαδή απλά δεν μετακινείτε το όχημα αλλά δεν έχετε καταθέσει πινακίδες και δεν έχετε ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου, θεωρείστε ανασφάλιστος και κινδυνεύετε άμεσα με όλες τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις όπως φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο.

 

Κίνδυνοι για το όχημα σε ακινησία

Όταν το αυτοκίνητο είναι σε ακινησία, αντιμετωπίζει μια σειρά από κινδύνους που δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Ο πιο προφανής κίνδυνος είναι η κλοπή. Τα σταθμευμένα αυτοκίνητα μπορεί να προσελκύσουν κλέφτες, ειδικά αν βρίσκονται σε απομονωμένες ή λιγότερο φωτισμένες περιοχές.

Πέραν της κλοπής ολόκληρου του οχήματος, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος κλοπής εξαρτημάτων, όπως οι τροχοί ή ο καταλύτης.

Εκτός από την κλοπή, τα σταθμευμένα αυτοκίνητα είναι επίσης ευάλωτα σε φθορές από το περιβάλλον. Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ξεθώριασμα στο χρώμα, ενώ το άλας από τους δρόμους κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να προκαλέσει διάβρωση και σκουριά.

Τέλος, οι βανδαλισμοί, όπως η γρατζουνιά με κλειδιά ή η σπασμένη παράθυρα, είναι μια ακόμη απειλή για τα αυτοκίνητα σε ακινησία, κάνοντας την ασφάλιση ακόμη πιο κρίσιμη για την προστασία τους.

 

Το αμάξι μου είναι σε ακινησία και θέλω να το μετακινήσω για λίγο διάστημα

Αν το αυτοκίνητό σας είναι σε ακινησία και θέλετε να το μετακινήσετε για λίγες ημέρες – για παράδειγμα να περάσετε ΚΤΕΟ ή να κάνετε ένα service, τότε θα πρέπει να βγάλετε πινακίδες για τις ημέρες που θα το κυκλοφορήσετε και επιπλέον να εκδώσετε ασφάλεια αυτοκινήτου.

Η ελάχιστη διάρκεια ασφάλισης είναι ένας μήνας κι αυτά τα πακέτα έχουν δημιουργηθεί ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις – δηλαδή για όσους έχουν καταθέσει πινακίδες και θέλουν να μεταβιβάσουν το αυτοκίνητο, να το πάνε για service ή να περάσουν ΚΤΕΟ.

Για να το μετακινήσετε νόμιμα και να μπορέσετε να έχετε τις πινακίδες κυκλοφορίας, θα πρέπει να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Έχετε τη δυνατότητα 1 φορά το χρόνο, να εκδώσετε τέλη κυκλοφορίας για το χρονικό διάστημα που επιθυμείτε. Για παράδειγμα μπορείτε να εκδώσετε πινακίδες και να πληρώσετε τέλη για 3 μήνες ή μόνο για 1 μήνα(το ελάχιστο διάστημα). Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο 1 φορά το χρόνο.

 

Πως θα προστατεύσετε ένα όχημα σε ακινησία

Η προστασία ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου απαιτεί επιμέλεια και προληπτικά μέτρα. Καταρχάς, η επιλογή του τόπου στάθμευσης είναι κρίσιμη: προτιμήστε φωτισμένες, κατοικημένες περιοχές και αποφύγετε απομονωμένα ή σκοτεινά σημεία.

Η χρήση αντικλεπτικών συστημάτων, όπως κλειδαριές τιμονιού, συστήματα συναγερμού, ή ακόμα και τροχοκλειδώματα, μπορεί να αποτρέψει την κλοπή ή τις προσπάθειες βανδαλισμού.

Επιπλέον, η εγκατάσταση συσκευών παρακολούθησης GPS μπορεί να παρέχει επιπλέον ασφάλεια και να διευκολύνει την εύρεση του οχήματος σε περίπτωση κλοπής.

Αξίζει επίσης να επενδύσετε σε καλής ποιότητας καλύμματα αυτοκινήτου για να προστατεύσετε το όχημα από περιβαλλοντικές φθορές, όπως UV ακτινοβολία, βροχή ή χιόνι.

Πως θα ασφαλιστείτε για σύντομο χρονικό διάστημα

Στο asfaleies24 θα βρεις ασφάλεια αυτοκινήτου για ένα μήνα μέχρι 12 μήνες! Η ασφάλιση για 30 ημέρες είναι ιδανική για εσένα που θέλεις να μετακινήσεις το όχημά σου που βρίσκεται σε ακινησία για service ή να περάσεις ΚΤΕΟ.

Προσοχή όμως: Για να πάρεις τις πινακίδες σου από τη ΔΟΥ, θα πρέπει πρώτα να κάνεις μια ασφάλεια και να προσκομίσεις το ασφαλιστήριο στην εφορία, να πληρώσεις τα αντίστοιχα τέλη κυκλοφορίας και τέλος να σου δώσουν τις πινακίδες.

Αν έχεις κάνει ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων τότε πληρώνεις την ασφάλεια και τα αντίστοιχα τέλη κυκλοφορίας και τοποθετείς τις πινακίδες στο αυτοκίνητό σου για το διάστημα που επιθυμείς και έχεις πληρώσει για τις υποχρεώσεις σου.