Καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου ατύχημα με αγριογούρουνο;
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου ατύχημα με αγριογούρουνο;

Μια βραδινή βόλτα σε έναν επαρχιακό δρόμο μπορεί να διαταραχθεί απότομα όταν, “ΜΠΑΜ!”, ένα αγριογούρουνο εμφανίζεται αναπάντεχα μπροστά στο αυτοκίνητό σας.

Αφού ξεπεράσετε το αρχικό σοκ από τη σύγκρουση με ένα ζώο, μπορεί να αναρωτιέστε πώς θα σας βοηθήσει η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας να αντιμετωπίσετε τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Δεδομένου ότι υπάρχουν σχεδόν καθημερινά γίνονται τέτοια ατυχήματα, σκεφτήκαμε ότι είναι ενδεδειγμένο να αναφερθούμε στο τι πρέπει να κάνετε εάν συμβεί κάτι τέτοιο και πώς ισχύει το ασφαλιστικό σας συμβόλαιο σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς και ποιος πρέπει να σας αποζημιώσει!

Πώς λειτουργεί η ασφάλεια αυτοκινήτου σε περίπτωση σύγκρουσης με ζώο

Είναι θεμελιώδες να γνωρίζετε τις ασφαλιστικές καλύψεις που διαθέτετε πριν προκύψει ένα ατύχημα.

Η κάλυψη για σύγκρουση με ένα αγριογούρουνο (ή οποιοδήποτε άλλο ζώο) μπορεί να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική σου εταιρεία, μόνο στην περίπτωση που έχεις μικτή ασφάλεια.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και θύμο σε αρκετούς οδηγούς, καθώς πιστεύουν ότι θα αποζημιωθούν από τη δική τους ασφαλιστική εταιρεία, ακόμα κι αν έχουν μια απλή ασφάλεια αυτοκινήτου με τις ελάχιστες υποχρεωτικές καλύψεις.

Όμως, ανάλογα που έγινε το ατύχημα και ποιανού ευθύνη είναι η συντήρηση του δρόμου, η αποζημίωση θα έρθει από διαφορετικό φορέα – θα το δούμε αυτό στη συνέχεια του άρθρου.

 

Τι να κάνετε μετά από σύγκρουση με αγριογούρουνο ή άλλο ζώο

Ένα τροχαίο ατύχημα με ένα αγριογούρουνο ή άλλο ζώο μπορεί να αποδειχθεί μια δύσκολη και τραυματική εμπειρία. Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο ο τραυματισμός του οδηγού, των επιβατών ή του ζώου, αλλά και οι ζημιές που μπορεί να υποστεί το όχημα.

Αν συμβεί τροχαίο με αγριογούρουνο, το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι να σταματήσετε αμέσως το αυτοκίνητο και να μετακινηθείτε σε ασφαλές σημείο. Το σοκ από μια τέτοια πρόσκρουση μπορεί να είναι ισχυρό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμείνετε ασφαλείς, σταματώντας στην άκρη του δρόμου, ανάβοντας τα φώτα έκτακτης ανάγκης και καλώντας τις αρχές καθώς και την οδική βοήθεια. Η καταγραφή του συμβάντος από την αστυνομία μπορεί να είναι χρήσιμη για την αποζημίωσή σας.

Αφού βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ασφαλές σημείο, θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε δύο διαφορετικές καταστάσεις: ένα αγριογούρουνο που έχει αποχωρήσει από το σημείο του ατυχήματος και ένα αγριογούρουνο που βρίσκεται τραυματισμένο στο δρόμο. Ας δούμε τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση.

Αν ένα αγριογούρουνο έχει φύγει από τον τόπο του ατυχήματος, φωτογραφήστε οποιαδήποτε ίχνη αίματος ή τριχών του ζώου και καταγράψτε τυχόν ζημιές στο αυτοκίνητό σας. Είτε οι ζημιές είναι ορατές είτε όχι, συστήνεται να μην οδηγήσετε το όχημα και να ειδοποιήσετε τις τοπικές αρχές.

Αποφύγετε να πλησιάσετε ένα τραυματισμένο αγριογούρουνο στον δρόμο. Περιμένετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να φτάσουν και να αναλάβουν την κατάσταση. Καταγράψτε τη σκηνή από ασφαλή απόσταση και οποιεσδήποτε ζημιές στο όχημά σας. Μην αποχωρήσετε από το σημείο του ατυχήματος και μην υποθέτετε ότι το όχημά σας είναι άμεσα οδηγήσιμο καθώς μπορεί να έχει υποστεί σοβαρές ζημίες.

Μόλις οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι αρχές φτάσουν και αξιολογήσουν το ατύχημα, θα πρέπει να προβείτε άμεσα στην υποβολή αίτησης αποζημίωσης στο φορέα που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση του δρόμου.

Έτσι, αν τρακάρατε με ζώο σε έναν δρόμο εντός πόλης, υπεύθυνος συνήθως είναι ο δήμος ενώ σε έναν περιφερειακό δρόμο, συνήθως η αντίστοιχη Περιφέρεια.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρείτε τον υπεύθυνο συντήρησης και να απευθυνθείτε εκεί με όλα τα στοιχεία που έχετε μαζεμένα.

 

Συμβουλές για να αποφύγετε ένα ατύχημα με αγριογούρουνο

Υπάρχουν στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο σύγκρουσης με ένα αγριογούρουνο ή άλλο ζώο κατά την οδήγηση. Ένας παράγοντας είναι οι ώρες της αυγής και του σούρουπου, περίοδοι όπου τα άγρια ζώα είναι πιο ενεργά. Η πρώτη μας συμβουλή είναι να αποφεύγετε την οδήγηση κατά τις συγκεκριμένες ώρες στις περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διέλευσης αγριογούρουνων, ειδικά τις ημερομηνίες που αναπαράγονται.

Να είστε πάντα σε επιφυλακή κατά την οδήγηση σε περιοχές με συχνές πινακίδες προειδοποίησης για αγριογούρουνα, αποφεύγοντας την απόσπαση της προσοχής σας. Σε κλάσματα δευτερολέπτου, μια ήρεμη οδήγηση μπορεί να γίνει χαοτική, όταν ένα ζώο, που δεν είναι πάντα ενήμερο για τον κίνδυνο, αποφασίζει να διασχίσει το δρόμο μπροστά από το όχημά σας.

 

  • Παραμένετε πάντα εντός των ορίων ταχύτητας.
  • Προσέξτε τις πινακίδες που προειδοποιούν για αγριογούρουνα ή άλλα άγρια ζώα.
  • Είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις πρώτες πρωινές ώρες ή αργά το βράδυ, όπου τα ζώα μπορεί να κυκλοφορούν και η ορατότητα να είναι περιορισμένη.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα φώτα του οχήματός σας λειτουργούν σωστά.
  • Διατηρήστε ασφαλείς αποστάσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές με άγρια ζώα, όπου μπορεί να χρειαστεί απότομο φρενάρισμα.
  • Χρησιμοποιήστε τα μεγάλα φώτα στους αγροτικούς δρόμους τη νύχτα, όταν δεν βρίσκονται κοντά άλλα οχήματα.
  • Είναι σημαντικό να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά την περίοδο που τα αγριογούρουνα είναι πιο δραστήρια, κυρίως από Σεπτέμβριο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, όπου μπορεί να εμφανίζονται πιο συχνά.

 

Χτύπησες αγριογούρουνο και έχεις μικτή ασφάλεια; Έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Έχοντας μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, ότι και να γίνει! Ακόμα κι αν δεν βγάλεις άκρη με το δήμο ή άλλον φορέα που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του δρόμου και για την αποζημίωσή σου, τότε εσύ θα αποζημιωθείς από τη δική σου ασφαλιστική άμεσα, με χρήση της μικτής ασφάλειας!

Στο asfaleies24.gr μπορείς να συγκρίνεις τιμές σε έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες και να δεις πακέτα και καλύψεις από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εντελώς δωρεάν!

Με αυτόν τον τρόπο βρίσκεις τις φθηνότερες ασφάλειες αυτοκινήτων και μπορείς να ασφαλιστείς online από το σπίτι σου, μέσα σε μόλις 1 λεπτό από το κινητό ή τον υπολογιστή σου!