Καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου μια σύγκρουση σε τοίχο;
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου μια σύγκρουση σε τοίχο;

Εάν χτυπήσατε με το αυτοκίνητό σας σε έναν τοίχο ή μάντρα ιδιοκτησίας κάποιου τρίτου, τότε θα αναρωτιέστε αν η ασφάλεια αυτοκινήτου καλύπτει τις δικές σας ζημιές στο όχημά σας αλλά φυσικά και τις ζημιές που προκαλέσατε στην περιουσία του τρίτου ανθρώπου.

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα, δηλαδή την αποζημίωση των ζημιών στους τρίτους, αυτό είναι το εύκολο κομμάτι και θα το αναλάβει η ασφάλειά σας.

Οτιδήποτε ασφάλεια αυτοκινήτου και να έχετε, η αστική ευθύνη έναντι τρίτων για υλικές ζημιές – που είναι η ελάχιστη, υποχρεωτική ασφάλιση – θα αναλάβει το κόστος της επισκευής της ζημιάς που προκλήθηκε από το όχημά σας.

Ας δούμε όμως πότε κι αν γίνεται η ασφάλεια να καλύψει τις ζημιές που προκλήθηκαν στο δικό σας αυτοκίνητο καθώς και κάποια παραδείγματα με ατυχήματα και πότε αποζημιώνει η ασφαλιστική.

Καλύπτεται η σύγκρουση του αυτοκινήτου μου με τοίχο από τη βασική ασφάλεια και τη μικτή ασφάλεια;

Σε περίπτωση που η σύγκρουση με τον τοίχο ήταν δικό σας λάθος, θα χρειαστεί να έχετε μια ενεργή μικτή ασφάλεια για να αντιμετωπίσετε τη ζημιά στο αυτοκίνητό σας.

Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου είναι το μόνο πακέτο που σας αποζημιώνει για ζημιές που προκλήθηκαν στο όχημά σας, από δική σας υπαιτιότητα.

Ούτε η βασική ασφάλιση, ούτε ένα ενισχυμένο πακέτο πυρός/κλοπής θα μπορέσει να σας αποζημιώσει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Ποια ασφάλιση καλύπτει τις ζημιές σε τοίχο μετά από σύγκρουση με το αυτοκίνητο;

Αν ο τοίχος είναι μέσα στην ιδιοκτησία σας, τότε πιθανό καμία ασφαλιστική εταιρεία και κανένα ασφαλιστήριο (ούτε της ασφάλειας σπιτιού ούτε του αυτοκινήτου) δεν θα σας αποζημιώσει, καθώς το προκαλέσατε εσείς ο ίδιος.

 

Εάν ο τοίχος δεν ανήκει σε εσάς, φροντίστε ο ιδιοκτήτης να έχει τα στοιχεία της ασφάλειας του αυτοκινήτου σας, ώστε να μπορέσει να κάνει αίτηση για αποζημίωση μέσω της ασφαλιστικής σας κάλυψης για υλικές ζημιές. Η μη ενημέρωση του ιδιοκτήτη μπορεί να θεωρηθεί εγκατάλειψη ατυχήματος και να έχει νομικές συνέπειες. Η κάλυψη αστικής ευθύνης που συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστήριό σας καλύπτει τις ζημιές στον τοίχο και θα αποζημιώσει κανονικά τον ιδιοκτήτη.

 

ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ:

Έστω ότι τρακάρατε σε τοίχο ενός σπιτιού με το αυτοκίνητό σας. Αφού ο τοίχος δεν είναι δικός σας, ενημερώστε τον ιδιοκτήτη και δώστε του τα στοιχεία της ασφάλειας του αυτοκινήτου σας. Μπορεί να κάνει αίτηση για αποζημίωση στην ασφάλειά σας για την επισκευή του τοίχου μέσω της κάλυψης υλικής ζημίας αστικής ευθύνης. Εσείς θα πρέπει να ενημερώσετε την ασφαλιστική εταιρεία του αυτοκινήτου σας και να υποβάλετε θετική δήλωση για το συμβάν. Έπειτα αναλαμβάνει η ασφαλιστική σας εταιρεία τη διαδικασία της αποζημίωσης.

 

Τι θα συμβεί εάν ένα άλλο όχημα ευθύνεται για την σύγκρουση σας με τον τοίχο;

Εάν το αυτοκίνητό σας καταλήξει να προσκρούσει σε τοίχο λόγω κάποιου άλλου οδηγού, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης με βάση την ασφαλιστική κάλυψή σας και τις συνθήκες του ατυχήματος.

 

Σας χτύπησε και έφυγε

Αν ένα όχημα σας ώθησε να πέσετε σε τοίχο, εξαφανίστηκε και δεν προλάβατε να δείτε τα στοιχεία του, τότε δυστυχώς η κατάσταση περιπλέκεται.

Θα πρέπει να καλέσετε την τροχαία επί τόπου καθώς και τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής σας και να προχωρήσετε σε μήνυση για εγκατάλειψη τροχαίου.

Ανάλογα τις καλύψεις που έχετε στο ασφαλιστήριό σας, θα πρέπει είτε να πληρώσετε εσείς τις ζημιές στο αυτοκίνητό σας είτε να ελπίζετε να βρεθεί ο υπαίτιος οδηγός.

 

Ο άλλος οδηγός παραδέχεται την υπαιτιότητά του

Αν ο άλλος οδηγός σταμάτησε ως όφειλε και κάνει θετική δήλωση αποδοχής υπαιτιότητας, τότε η αποζημίωση τόσο η δική σας για όλες τις ζημίες όσο και του ιδιοκτήτη της μάντρας, θα προχωρήσει κανονικά από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία.

 

Σημείωση: Εάν ο άλλος οδηγός δεν συγκρούστηκε άμεσα με εσάς, αλλά εσείς προσκρούσατε σε τοίχο προσπαθώντας να αποφύγετε το όχημά του, η διαδικασία αποζημίωσης μπορεί να είναι πιο περίπλοκη. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεργαστούν για να εξετάσουν την αναφορά της αστυνομίας και να καθορίσουν τις ευθύνες για τη ζημιά. Παρέχετε στη φροντίδα ατυχήματος και στην αστυνομία όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το συμβάν και τεκμηριώστε τις ζημιές και τα τραύματα για να υποστηρίξετε την αίτηση αποζημίωσης και να μην έχετε κανένα ποσοστό συνυπαιτιότητας για το ατύχημα.

 

Τι πρέπει να κάνετε αν συγκρουστείτε με το αυτοκίνητό σας σε τοίχο;

Αρχικά, εξασφαλίστε την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων και ειδοποιήστε την αστυνομία. Στη συνέχεια, φωτογραφίστε τη σκηνή του ατυχήματος, συμπεριλαμβανομένων του αυτοκινήτου και του τοίχου. Καταγράψτε τον τόπο, την ημερομηνία, την ώρα και οποιουσδήποτε άλλους σημαντικούς παράγοντες. Εάν προκαλέσατε ζημιά σε τοίχο άλλου ατόμου, ενημερώστε τον ιδιοκτήτη και παρέχετε τα στοιχεία της ασφάλειας του αυτοκινήτου σας ώστε να μπορέσει να αποζημιωθεί.

Στη συνέχεια, αποφασίστε αν θα κάνετε αίτηση αποζημίωσης μέσω της μικτής ασφάλειας που τυχόν έχετε για τις ζημιές στο δικό σας αυτοκίνητο.

Αν οι ζημιές είναι μικρές ίσως σας συμφέρει καλύτερα να το φτιάξετε μόνοι σας το αυτοκίνητο, καθώς λόγω και της απαλλαγής που έχετε, ίσως η κάλυψη μέσα από την ασφαλιστική να μην είναι η ιδανικότερη επιλογή.

Ακόμη κι αν αποφασίσετε να μην υποβάλλετε αίτηση, η ενημέρωση της ασφαλιστικής σας εταιρείας για το συμβάν μπορεί να είναι χρήσιμη, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης του τοίχου καταθέσει αίτηση αποζημίωσης.

 

Ενημερωθείτε για τις πιθανές αυξήσεις στο ασφάλιστρο του αυτοκινήτου σας.

Συγκρίνετε το κόστος επισκευής με την απαλλαγή της ασφάλισης που έχετε και τυχόν ενδεχόμενες επιπτώσεις στο ασφάλιστρό σας. Αν η ζημιά στο αυτοκίνητό σας είναι μικρή, μπορεί να σας συμφέρει να πληρώσετε απευθείας το κόστος, χωρίς να υποβάλλετε αίτηση αποζημίωσης.

Ένα ατύχημα μπορεί να σας ανεβάσει κατηγορία στη βαθμολογία Bonus Malus και να αυξηθούν τα ασφάλιστρά σας για την επόμενη χρονιά!

 

Σύνοψη – Πότε αποζημιώνομαι για τρακάρισμα σε τοίχο;

Για να συνοψίσουμε, αν έχετε μια απλή βασική ή πυρός-κλοπής ασφάλεια, τότε δεν θα αποζημιωθείτε για τις δικές σας ζημιές αν ευθύνεστε εσείς για το τρακάρισμα σε τοίχο.

Αν έχετε μικτή ασφάλεια, ανάλογα το κόστος της επισκευής μπορείτε να την ενεργοποιήσετε και να σας καλύψει τις ζημιές σας μείον το ποσό της απαλλαγής που έχετε επιλέξει.

Αν σας τράκαρε άλλος οδηγός και πέσατε πάνω στον τοίχο, τότε θα αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική του άλλου οδηγού.

Σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης της μάντρας θα αποζημιωθεί από την ασφάλεια αυτοκινήτου σας μέσα από την αστική ευθύνη έναντι τρίτων για υλικές ζημιές που έχετε και είναι υποχρεωτική από το νόμο!

 

Ψάχνετε την ιδανική ασφάλεια με όλες τις καλύψεις;

Αν θέλετε να ασφαλιστείτε με ένα ασφαλιστήριο που περιλαμβάνει όσες το δυνατόν περισσότερες καλύψεις, τότε στο asfaleies24 μπορείτε να συγκρίνετε τιμές, πακέτα και καλύψεις σε περισσότερες από 29 ασφαλιστικές εταιρείες και να βρείτε μια φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου σε μόλις 2 λεπτά!

Η διαδικασία σύγκρισης και αγοράς είναι πολύ εύκολη και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισάγετε τα στοιχεία του οχήματος και του ιδιοκτήτη και άμεσα θα δείτε όλες τις διαθέσιμες τιμές από τα ασφαλιστικά πακέτα των εταιρειών!

Επιλέγετε το πακέτο που σας καλύπτει και σε 2 λεπτά έχετε το ασφαλιστήριο στο e-mail σας!