υποτιμηση αυτοκινητου
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Υποτίμηση αυτοκινήτου: Τι είναι και πως υπολογίζεται

Όταν αγοράζετε ένα αυτοκίνητο, γνωρίζετε εξ’αρχής πως δεν πρόκειται για ένα επενδυτικό στοιχείο, αλλά για ένα μέσο μεταφοράς που αρχίζει να χάνει αξία αμέσως μόλις βγει από την αντιπροσωπεία!

Η υποτίμηση είναι η αξία που χάνει ένα αυτοκίνητο και σε αυτό επηρεάζουν αρκετοί παράγοντες, όπως το μοντέλο του αυτοκινήτου, η κατάσταση του οχήματος, τα εξτρά αξεσουάρ, η φροντίδα του ιδιοκτήτη, κ.α.

Χονδρικά μπορούμε να πούμε πως ένα αυτοκίνητο χάνει περίπου 15-20% τον πρώτο χρόνο (την στιγμή που βγαίνει από την αντιπροσωπεία) και έπειτα περίπου 5-8% τα επόμενα χρόνια.

Τι επηρεάζει το πόσο θα υποτιμηθεί ένα όχημα

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που επηρεάζουν το ποσοστό υποτίμησης ενός οχήματος. Παρακάτω σας έχουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Κατάσταση οχήματος

Η κατάσταση του αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντική για τον υπολογισμό της υποτίμησης. Ένα καλοδιατηρημένο όχημα θα κρατήσει την εμπορική του αξία ευκολότερα και για περισσότερο καιρό σε σχέση με ένα όχημα που δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Διανυθέντα χιλιόμετρα

Όσα περισσότερα χιλιόμετρα έχει διανύσει ένα αυτοκίνητο, τόσο μεγαλύτερη υποτίμηση λόγω φθοράς θα έχει. Αντίθετα, ένα όχημα με λίγα χιλιόμετρα θα κρατήσει και μεγαλύτερη αξία.

Μοντέλο οχήματος

Το μοντέλο και ο τύπος του οχήματος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υποτίμηση. Σπάνια αυτοκίνητα ή ακριβά μοντέλα – όπως για παράδειγμα μια Ferrari, χάνουν πιο λίγο την αξία τους.

Αυτοκίνητα πόλης που είναι τα πιο διαδεδομένα αντίστοιχα, θα χάσουν την αξία τους αρκετά πιο γρήγορα!

Εξωτερική και εσωτερική κατάσταση οχήματος

Η εξωτερική κατάσταση του οχήματος (να μην έχει χτυπήματα, γρατζουνιές, φθορές, κτλ) καθώς και η εσωτερική κατάσταση (φθορές στα καθίσματα, λεβιέδες, πόρτες, κ.α.) παίζει σημαντικό ρόλο στην αξία ενός οχήματος καθώς και στην υποτίμηση που θα έχει.

Αν διατηρείτε το αυτοκίνητό σας σε άριστη κατάσταση, τότε σίγουρα η υποτίμηση θα είναι αρκετά μικτή και θα μπορέσετε να το πουλήσετε σε αρκετά καλά χρήματα όταν έρθει η ώρα!

Που σας επηρεάζει η υποτίμηση ενός οχήματος

Η υποτίμηση ενός αυτοκινήτου παίζει ρόλο σε 2 σημαντικά θέματα: Στην ασφάλεια του αυτοκινήτου καθώς και στην πώληση αυτού.

Όσον αφορά το 2ο κομμάτι, η τιμή πώλησης και αγοράς είναι κάτι που θα το κανονίσετε εσείς με τους επίδοξους αγοραστές.

Όμως, στην ασφάλεια αυτοκινήτου, η τρέχουσα εμπορική αξία έχει πολύ μεγάλη σημασία και θα σας φέρει κέρδος στην τσέπη σας!

Αν όταν αγοράσατε το όχημά σας η αξία ήταν για παράδειγμα στις 20.000€, γι’αυτό το ποσό θα κάνατε ασφάλεια αυτοκινήτου κι αυτό θα ήταν το μέγιστο όριο αποζημίωσης.

Όμως, μετά από ένα χρόνο το αυτοκίνητο σας μπορεί να κοστίζει για παράδειγμα 16.500€ – θα πρέπει να κάνετε αναπροσαρμογή του συμβολαίου και να αναφέρετε η καινούργια εμπορική αξία.

Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσετε έκπτωση στα ασφάλιστρα (όσο χαμηλότερη η εμπορική αξία, τόσο χαμηλότερα τα ασφάλιστρα) ενώ επιπλέον δεν θα είστε υπερασφαλισμένος – να πληρώνετε δηλαδή ασφάλεια για μεγαλύτερη εμπορική αξία και όταν έρθει η ώρα να αποζημιωθείτε για λιγότερα!

Βρες ασφάλεια αυτοκινήτου στις καλύτερες τιμές στο asfaleies24.gr

Τώρα που έμαθες τι είναι η υποτίμση και πως σε βοηθάει να εξοικονομήσεις χρήματα από την ασφάλειά σου, ήρθε η ώρα να βρεις την επόμενη ασφάλεια αυτοκινήτου σου μέσα από το asfaleies24.gr!

Στην ιστοσελίδα μας θα βρεις τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και μπορείς να συγκρίνεις περισσότερες από 29 διαφορετικές εταιρείες ώστε να επιλέξεις την κατάλληλη για εσένα ασφάλεια αυτοκινήτου που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σου!

 

Η διαδικασία ασφάλισης είναι πολύ εύκολη:

  • Ξεκινάς από την αρχική μας σελίδα και επιλέγεις την ασφάλιση αυτοκινήτου.
  • Έπειτα εισάγεις τα απαραίτητα στοιχεία για την τιμολόγηση όπως στοιχεία οδηγού και οχήματος
  • Βλέπεις προσφορές από έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες και συγκρίνεις πακέτα στις ασφάλειες αυτοκινήτου
  • Επιλέγεις αυτήν που σου ταιριάζει
  • Πληρώνεις online και παραλαμβάνεις το συμβόλαιο στο e-mail σου!

Τόσο εύκολα και γρήγορα! Και μη ξεχάσεις τον επόμενο χρόνο να μειώσεις την αξία του οχήματός σου καθώς θα έχει μια μικρή υποτίμηση – έτσι θα εξοικονομήσεις και χρήματα από την ασφάλεια!