Πως υπολογίζουν οι ασφαλιστικές την αποζημίωση σε περίπτωση ολικής
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πως υπολογίζουν οι ασφαλιστικές την αποζημίωση σε περίπτωση ολικής

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας υποστεί ζημιές σε ατύχημα, η ασφαλιστική σας θα σας αποζημιώσει βάσει της τρέχουσας αξίας του αυτοκινήτου – ή μάλλον, θα σας πληρώσει το ποσό που η ίδια θεωρεί ότι αντιστοιχεί στην αξία του τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Πολλοί από όσους έχουν βιώσει αυτή τη διαδικασία θα σας πουν ότι το πιο απογοητευτικό μέρος είναι η αποδοχή της εκτίμησης της αξίας του οχήματος από την ασφαλιστική. Σχεδόν πάντα, η αξιολόγηση αυτή είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες σας και τα χρήματα που λαμβάνετε δεν φτάνουν για να προμηθευτείτε ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο. Ενίοτε, το ποσό δεν επαρκεί ούτε για να εξοφλήσετε το χρέος που ενδεχομένως έχετε για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Η δυσκολία εντείνεται διότι οι περισσότεροι πελάτες δεν γνωρίζουν τις μεθόδους που εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές για να καθορίσουν την αξία ενός αυτοκινήτου. Οι τεχνικές αυτές είναι περίπλοκες και στηρίζονται σε μια σειρά από δεδομένα. Αυτό κάνει πολύ δύσκολη τη διαδικασία για τον καταναλωτή ώστε να αμφισβητήσει μια χαμηλή αποζημίωση από την πλευρά της ασφαλιστικής εταιρείας.

 

# Κατανόηση της βασικής λογικής στις ασφαλιστικές αξιολογήσεις

Έχει μεγάλη σημασία να ‘χεις μια σαφή εικόνα για το πώς οι ασφαλιστικές κάνουν την αποτίμηση των οχημάτων και ποια δεδομένα χρησιμοποιούν. Αυτό μπορεί να σε βάλει σε πολύ δυνατότερη θέση για να μπορείς να διαπραγματευτείς και ίσως να κερδίσεις μια υψηλότερη αποζημίωση!

 

# Τα βασικά δεδομένα σε μια αποτίμηση

Η αποζημίωση που θα πάρεις από την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου εξαρτάται από την αξία του οχήματος πριν το ατύχημα που το έκανε άχρηστο. Μην περιμένεις να πάρεις τα ίδια λεφτά με ένα καινούργιο αμάξι, ακόμα κι αν το δικό σου ήταν σχεδόν καινούργιο.

Επίσης, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η αποζημίωση θα καλύψει ό,τι χρωστάς για το αυτοκίνητο.

Υπάρχουν εξτρά καλύψεις που μπορείτε να προσθέσετε σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο όπου καλύπτουν είτε τη διαφορά ανάμεσα στο ποσό της αποζημίωσης και στο τυχόν χρέος σας είτε κρατούν σταθερή την τιμή αποζημίωσης για τα πρώτα χρόνια του αυτοκινήτου και μπορούν να σε προστατέψουν απ’ αυτούς τους κινδύνους, αλλά θα σε κοστίσουν παραπάνω στο κόστος της ασφάλειας αυτοκινήτου.

 

# Καταλαβαίνοντας τις Αξιολογήσεις Αποζημιώσεων

Όταν δηλώσεις ένα ατύχημα, η ασφαλιστική σου στέλνει έναν πραγματογνώμονα για να δει τη ζημιά. Ο πραγματογνώμονας πρώτα θα αποφασίσει αν το αμάξι θεωρείται επισκευάσιμο ή πάει για ολική ζημία και καταστροφή.

Αν το κόστος επισκευής υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της αξίας του – από 50% έως 80% τότε η ασφαλιστική μπορεί να το θεωρήσει μη επισκευάσιμο.

Αν τελικά το αμάξι είναι πάει για σώστρα, ο διακανονιστής κάνει μια εκτίμηση χωρίς να λάβει υπόψη τη ζημιά από το ατύχημα και βάζει μια τιμή στο αυτοκίνητο, η οποία θα αντιστοιχούσε στο πόσο θα ‘παιρνε σε μετρητά πριν το συμβάν.

Συνήθως το ποσό που θα σου προσφέρει η ασφαλιστική εταιρεία είναι η μέση τιμή που πωλούνται τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το δικό σου – δηλαδή ίδιο έτος κυκλοφορίας, μοντέλο, κυβικά, επίπεδο εξοπλισμού, κτλ.

 

# Κόστος αποζημίωσης VS κόστος επισκευής

Ας μιλήσουμε λοιπόν για την τρέχουσα εμπορική αξία σε σχέση με το κόστος αντικατάστασης ενός αυτοκινήτου. Υπάρχει ένα σημαντικό διαχωριστικό τείχος μεταξύ της αποζημίωσης που θα σας δώσει η ασφαλιστική για το αυτοκίνητό σας και του πραγματικού ποσού που θα χρειαστείτε για να αποκτήσετε έναν κατάλληλο αντικαταστάτη.

Η ασφαλιστική εταιρία θα βασιστεί στην τρέχουσα εμπορική αξία για να καθορίσει την προσφορά της, δηλαδή το ποσό που θεωρεί ότι κάποιος θα έδινε εύλογα για το όχημα αν δεν είχε συμβεί το ατύχημα, ως μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Για τον υπολογισμό της τρέχουσας εμπορικής αξίας λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες όπως η απόσβεση της αξίας με τον χρόνο, η φυσική φθορά του οχήματος, τυχόν μηχανικά προβλήματα, αισθητικές ελλείψεις και φυσικά η ζήτηση και προσφορά.

Όσον αφορά το θέμα της απομείωσης, ακόμη κι αν έχετε αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο και το οδηγείτε μόλις ένα χρόνο, η τρέχουσα εμπορική αξία του θα είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με την τιμή αγοράς του. Μόλις βγείτε από το κατάστημα, το αυτοκίνητο υφίσταται απόσβεση που φτάνει στο 9% έως 11%, και μέχρι το τέλος του πρώτου έτους αυτό μπορεί να φτάσει το 20%.

Και βέβαια, η ασφαλιστική θα σας χρεώσει για κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια, από τα χιλιόμετρα μέχρι τους λεκέδες στην ταπετσαρία, που συσσωρεύτηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα και θα τα αφαιρέσει ως «φθορές» από την τελική αποζημίωση.

 

# Ασφάλεια διατήρησης εμπορικής αξίας αγοράς

Υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν ως κάλυψη ή παροχή, τη δυνατότητα να διατηρείτε την εμπορική αξία του αυτοκινήτου στο ίδιο επίπεδο με την τιμή αγοράς για κάποιο χρονικό διάστημα – συνήθως έως 2 χρόνια από την αγορά του αυτοκινήτου.

Με αυτήν την κάλυψη αν συμβεί κάτι μέσα στα πρώτα 2 χρόνια ή για όσο διαρκεί αυτή η παροχή, θα αποζημιωθείτε με βάση την τιμή αγοράς του οχήματός σας.

 

# Πώς καθορίζουν την αξία των αυτοκινήτων οι ασφαλιστικές;

Για να αποτιμήσουν την αξία ενός αυτοκινήτου, οι ασφαλιστικές εταιρίες λαμβάνουν υπόψη τους διάφορους παράγοντες. Συγκεκριμένα, εξετάζουν το μάρκα και μοντέλο, την ιστορία των ατυχημάτων του, τη φυσική φθορά από τη χρήση, τυχόν αλλαγές σε εξαρτήματα, τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει και τη γενικότερη αγοραία αξία.

 

# Μπορώ να διεκδικήσω περισσότερα αν το αυτοκίνητό μου καταστραφεί πλήρως;

Ναι, έχετε το δικαίωμα να διεκδικήσετε υψηλότερη αποζημίωση σε περίπτωση πλήρους καταστροφής του αυτοκινήτου σας, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ασφαλιστική εταιρεία.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως καλό είναι να έχετε μια ανεξάρτητη νομική προστασία για το αυτοκίνητό σας, ώστε να μην καρπωθείτε εξτρά έξοδα.

Η νομική προστασία – με ελάχιστο κόστος ανά έτος μέσα από το asfaleies24 – σας προσφέρει τη δυνατότητα να «τρέξει» το θέμα σας και να διεκδικήσει μεγαλύτερη αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία, φτάνοντας έως και τα δικαστήρια.

Σε περίπτωση που δεν έχετε την κάλυψη νομικής προστασίας, θα πρέπει να πληρώσετε έναν δικηγόρο από την τσέπη σας – εκεί τα έξοδα αυξάνονται κατά πολύ!

Στο asfaleies24 μπορείς να βρεις την κάλυψη νομικής προστασίας σε όλα τα συμβόλαια για ασφάλεια αυτοκινήτου, με κόστος μόλις 5€ / χρόνο και να είστε προστατευμένος για οποιαδήποτε διαφορά μπορεί να σου προκύψει τόσο με την ασφαλιστική όσο και με ένα άλλο αυτοκίνητο, σε περίπτωση ατυχήματος στο δρόμο!