κοστος κατοχης αυτοκινητου
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το αληθινό κόστος κατοχής ενός αυτοκινήτου: Πόσο αλήθεια σας κοστίζει ετησίως;

Η κατοχή ενός αυτοκινήτου μπορεί να προσφέρει άνεση στις μετακινήσεις του ιδιοκτήτη όμως σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο ετήσιο έξοδο, που τις περισσότερες φορές δεν το έχουμε υπολογίσει πριν την απόκτηση του οχήματος.

Από την ασφάλεια του αυτοκινήτου μέχρι το ετήσιο σέρβις και τα τέλη κυκλοφορίας, υπάρχουν αρκετά έξοδα γύρω από ένα αυτοκίνητο που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν προχωρήσετε στην αγορά του.

Εδώ θα αναλύσουμε το πραγματικό κόστος ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου και θα ρίξουμε μια αναλυτική και εις βάθος ματιά στα κόστη, δίνοντας σας μια πλήρη εικόνα!

 

Συντήρηση του αυτοκινήτου: Το «κλειδί» για να σας κρατήσει πολλά χρόνια!

Αν θέλετε το όχημά σας να κρατήσει πολλά χρόνια δίχως προβλήματα, τότε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέψετε το ετήσιο service καθώς και οτιδήποτε είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα σας.

Αλλαγές λαδιών, σημαντικών υγρών καθώς και ζωτικών σημείων όπως φρένα και ελαστικά, πρέπει να γίνονται απαραιτήτως όπως ορίζει ο κατασκευαστής.΄

Ειδικά στις αλλαγές λαδιών, ίσως θα πρέπει να κάνετε και μια ενδιάμεση από αυτήν που ορίζει ο κατασκευαστής (που συνήθως είναι στις 15.000 χιλιόμετρα) καθώς έτσι θα προστατεύσετε τη μηχανή σας και θα μεγαλώσετε τη διάρκεια ζωής της.

Επιπλέον, η τακτική συντήρηση σύμφωνα με το πρόγραμμα του εργοστασίου, αποτρέπει τις βλάβες αλλά και τα απρόβλεπτα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν σε ένα κακοσυντηρημένο όχημα.

 

Καθημερινό κόστος χρήσης

Το καθημερινό κόστος χρήσης περιλαμβάνει το κόστος μετακίνησης – δηλαδή του καυσίμου – αλλά και της φθοράς του οχήματος.

Ανάλογα με τα κιλά και την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου, θα φθείρονται αντίστοιχα και τα ελαστικά – για παράδειγμα ένα ελαφρύ αυτοκίνητο πόλης θα χρειάζεται ελαστικά πιο αργά ενώ ένα γρήγορο βαρύ όχημα σε πολύ πιο σύντομο διάστημα.

 

Ιδιωτική στάθμευση

Ανάλογα το αυτοκίνητο που θέλετε να αγοράσετε, ίσως θα πρέπει να έχετε και την αντίστοιχη θέση στάθμευσης.

Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο υψηλής αξίας δεν θα μπορείτε να το αφήνετε ελεύθερο σε δημόσιο πάρκινγκ, καθώς ο κίνδυνος κλοπής ή βανδαλισμού είναι πολύ υψηλός.

Αντίθετο, ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης θα το αφήνετε πολύ πιο εύκολα παρκαρισμένο σε έναν δημόσιο δρόμο.

 

Κόστος ασφάλειας αυτοκινήτου

Ένα από τα μεγαλύτερα κόστη είναι η ασφάλεια του αυτοκινήτου. Το κόστος της ασφάλειας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως:

  • Ηλικία οδηγού
  • Έτη διπλώματος
  • Περιοχή ασφάλισης
  • Μοντέλο αυτοκινήτου
  • Εμπορική αξία
  • κ.α.

Συνήθως τα μικρά οχήματος πόλης έχουν και την μικρότερη ασφάλεια αυτοκινήτου ενώ αντίθετα τα μεγάλα οχήματα – που έχουν και μεγάλη εμπορική αξία – έχουν υψηλότερο κόστος ασφάλειας.

Όταν αγοράζετε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, σας προτείνουμε να κάνετε πρώτα μια έρευνα αγοράς γύρω από το κόστος ασφάλισης, καθώς είναι ένα έξοδο που υποχρεωτικά θα πρέπει να το πληρώνετε κάθε χρόνο!

Και ειδικά σε καινούργια οχήματα, σας προτείνουμε κάποιο πακέτο πυρός/κλοπής ή μικτής ασφάλειας, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την κινητή σας περιουσία σε περίπτωση που συμβεί κάποιο δυσάρεστο συμβάν.

Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να συγκρίνετε προσφορές στην ασφάλεια αυτοκινήτου και να βρείτε το πακέτο που ταιριάζει στις δικές σας αποκλειστικά ανάγκες.

 

Φόροι και τέλη κυκλοφορίας

Οι φόροι των μεγάλων οχημάτων είναι ένα τεράστιο ετήσιο έξοδο. Στα αυτοκίνητα υπάρχει ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης και έχει ισχύ σε οχήματα με κινητήρα μεγαλύτερο από 1929κ.εκ.

Ο φόρος ξεκινάει από το 5% της αντικειμενικής δαπάνης και φτάνει έως και το 13%, ανάλογα τα κυβικά του οχήματος!

Από αυτόν τον φόρο εξαιρούνται οχήματα Ι.Χ. με παλαιότητα μεγαλύτερη των 10 χρόνων από την πρώτη άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Ο φόρος πολυτελείας μαζί με τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθείτε να πληρώνετε κάθε χρόνο, ίσως σας βάλουν σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με την αγορά ενός καινούργιου οχήματος, υψηλής αξίας!

 

Κόστος ζημιών

Όσο διαρκεί η εγγύηση, δεν σας απασχολεί το θέμα των ζημιών. Τι γίνεται όμως μόλις τελειώσει η εργοστασιακή εγγύηση του κατασκευαστή;

Αν έχετε σκοπό να κρατήσετε το αυτοκίνητο αρκετά χρόνια, θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων το κόστος των ανταλλακτικών αλλά και το κόστος της εργατοώρας που χρεώνει η αντιπροσωπεία, σε περίπτωση ζημιάς.

Έτσι, θα μπορέσετε να υπολογίσετε στο περίπου τα έξοδα που θα χρειαστεί να καταβάλλετε σε περίπτωση κάποιας μηχανικής βλάβης.

 

Απόσβεση και μείωση αξίας

Τελευταίο, κάτι που αρκετοί δεν το λαμβάνουν ίσως και καθόλου σημασία, είναι η απόσβεση του οχήματος και η απομείωση της αξίας του μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Κάθε χρόνος που περνάει και το αυτοκίνητο «γερνάει», χάνει και από την μεταπωλητική του αξία ένα σημαντικό μέρος. Αν και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκέφτονται το αμάξι ως ένα περιουσιακό στοιχείο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρόκειται για μια επένδυση που θα χάσει σημαντικό μέρος της αξίας της μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Έτσι, ένα καινούργιο αυτοκίνητο χάνει περίπου το 20% της αξίας τον πρώτο χρόνο και έπειτα φτάνει ακόμα και το 60% κατά τον πέμπτο χρόνο!

Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσετε ένα όχημα αξίας 30.000€, μετά από 5-6 χρόνια μπορεί να αξίζει μόλις 12.000€!

Βέβαια, αυτό δεν ισχύει με όλα τα οχήματα και όλες τις μάρκες! Υπάρχουν αυτοκίνητα που κρατάνε ως μεταχειρισμένα και άλλα που χάνουν πιο γρήγορη την αξία τους!

Η απόσβεση και η απομείωση της αξίας είναι 2 έννοιες που θα πρέπει να τις συμπεριλάβετε στο κόστος του αυτοκινήτου σας!

Η κατανόηση του πραγματικού κόστος ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη για τη λήψη της καλύτερης δυνατής απόφασης, όταν αγοράζετε ένα όχημα! Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα έξοδα – από την ασφάλειά του μέχρι και την απομείωση ως μεταχειρισμένο, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή και δεν θα εκτεθείτε οικονομικά με ένα αυτοκίνητο που δεν αντέχει ίσως η τσέπη σας!