Καταρρίπτουμε 7 μύθους στην ασφάλεια σπιτιού!

μυθοι στην ασφαλεια σπιτιου

Καταρρίπτουμε 7 μύθους στην ασφάλεια σπιτιού!

Με όλες τις αντικρουόμενες πληροφορίες που λαμβάνει ένας ιδιοκτήτης σπιτιού, είναι λογικό να υπάρχουν μύθοι γύρω από την ασφάλεια κατοικίας και ειδικότερα γύρω από τις καλύψεις και τις αποζημιώσεις που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε αυτό το άρθρο καταρρίπτουμε 7 μύθους που πλανώνται γύρω την ασφάλιση κατοικίας και ξεκαθαρίζουμε ορισμένα σημαντικά πράγματα!

 

Μύθος νο1: Η ασφάλεια σπιτιού είναι υποχρεωτική από το νόμο

Δυστυχώς, σε αντίθεση με την ασφάλιση αυτοκινήτου, η ασφάλεια σπιτιού δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο. Αναφέρουμε «δυστυχώς», καθώς αν η ασφάλιση ήταν υποχρεωτική όπως στα αυτοκίνητα, τότε αρκετοί ιδιοκτήτες δεν θα είχαν χάσει τους κόπους μιας ζωής από μια φυσική καταστροφή.

Η ασφάλιση κατοικίας κοστίζει ελάχιστα – από περίπου 0.80€ / τ.μ. / έτος – και προσφέρει τα μέγιστα στον ιδιοκτήτη της κατοικίας.

Η μόνη περίπτωση που η ασφάλιση οικίας είναι υποχρεωτική, είναι όταν λαμβάνετε ένα δάνειο και τότε η τράπεζα απαιτεί να υπάρχει ασφάλεια του σπιτιού για να είναι προστατευμένη σε μια δυσάρεστη στιγμή!

 

Μύθος νο2: Δεν καλύπτονται όλες οι ζημιές και τα φυσικά φαινόμενα

Με ένα απλό ασφαλιστήριο πυρός, δεν καλύπτονται αυτόματα και όλες οι ζημιές από όλα τα φυσικά φαινόμενα. Θα πρέπει να διαμορφώσετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ανάλογα τις ανάγκες σας και τους κινδύνους που έχει το σπίτι σας.

Ένα απλό βασικό ασφαλιστήριο πυρός καλύπτει μόνο για παράδειγμα τις ζημιές από πυρκαγιά ενώ ο σεισμός είναι συνήθως εξτρά.

Στο asfaleies24.gr μπορείτε να διαμορφώσετε το δικό σας ασφαλιστήριο σπιτιού με τις καλύψεις που επιθυμείτε έτσι ώστε να είστε όσο γίνεται περισσότερο προστατευμένοι!

 

Μύθος νο3: Στην ασφάλεια κλοπής αποζημιώνεστε για όλα!

Η ασφάλεια κλοπής αποζημιώνει μέχρι ένα όριο και εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, αν η κλοπή γίνει ενώ είχατε αφήσει ανοιχτή ή ξεκλείδωτη την εξώπορτα, τότε δεν θα αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική εταιρεία καθώς έχετε ευθύνη και εσείς για τη διάρρηξη.

Επιπλέον αυτού, όταν κάνετε ένα ασφαλιστήριο κατοικίας ορίζεται και το κεφάλαιο που επιθυμείτε για την κλοπή περιεχομένου. Όσο μεγαλύτερο το κεφάλαιο κάλυψης, τόσο μεγαλύτερο και το ασφάλιστρο.

Τέλος, για ορισμένα αντικείμενα γίνονται πρόσθετες πράξεις όπως τα έργα τέχνης και τα κοσμήματα, οπότε γι’αυτά θα πρέπει να μιλήσετε απευθείας με την ασφαλιστική εταιρεία.

 

Μύθος νο4: Για να πληρώσετε λιγότερα ασφάλιστρα, θα πρέπει να έχετε λιγότερες καλύψεις

Μεγάλος μύθος ο συγκεκριμένος που εμείς εδώ στο asfaleies24.gr τον καταρρίπτουμε πολύ εύκολα!

Για να πληρώσεις λιγότερα ασφάλιστρα, αρκεί να κάνεις μια σύγκριση της ασφαλιστικής αγοράς και να δεις τι προσφέρει η κάθε εταιρεία – και όχι απλά να επιλέξεις την πρώτη πρόταση που θα βρεις!

Στο asfaleies24.gr, οι πιστοποιημένοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι είναι δίπλα σου για οτιδήποτε χρειαστείς και για να σε ενημερώσουν για τα κατάλληλα ασφαλιστικά πακέτα για τη δική σου οικία.

 

Μύθος νο5: Περισσότερο αξίζει η «αυτασφάλιση» παρά να ασφαλίσω το σπίτι μου σε μια ασφαλιστική εταιρεία

Αυτασφάλιση στην ουσία σημαίνει να αποταμιεύετε ένα ποσό στην άκρη, ώστε να το χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ζημιά στην οικία σας αντί να πληρώνετε το ασφαλιστήριο πυρός.

Δυστυχώς πρόκειται για μια μη επιτυχημένη τακτική καθώς για να έχει αποτέλεσμα σε μια μεγάλη ζημιά, θα πρέπει να αποταμιεύετε μεγάλα ποσά!

Σκεφθείτε πως μια μεγάλη φυσική καταστροφή μπορεί να καταστρέψει τελείως την περιουσία σας και να πρέπει να την ξανά χτίσετε από την αρχή, μαζί με όλο το περιεχόμενό της!

 

Μύθος νο6: Πρέπει να ασφαλίσετε το σπίτι σας για την αγοραία αξία του

Το σπίτι σας – όπως και όλα τα πράγματα – ασφαλίζονται με βάση την εμπορική αξία τους.

Έτσι, αν εσείς αγοράσατε το σπίτι έναντι 500.000€ αλλά η αξία ανοικοδόμησής του είναι 150.000€, το σωστότερο είναι να το ασφαλίσετε για 150.000€ καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε υπερασφάλιση με αποτέλεσμα να πληρώνετε περισσότερα ασφάλιστρα και όταν έρθει η ώρα της αποζημίωσης, να αποζημιωθείτε με βάση την αξία επανακατασκευής!

Αρχή της ασφαλιστικής αγοράς είναι ότι η αποζημίωση ποτέ δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την τρέχουσα αξία και ότι ευθύνη της ασφαλιστικής είναι να αποζημιώσει με το ποσό που απαιτείτε για την κατασκευή ενός ίδιου ακινήτου.

 

Μύθος νο7: Το ασφαλιστήριο καλύπτει ζημιές από υδραυλικές ή ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις

Ένα βασικό ασφαλιστήριο πυρός δεν καλύπτει ζημιές από ηλεκτρολογικές ή υδραυλικές εγκαταστάσεις. Για να έχετε τέτοιες καλύψεις, θα πρέπει να το ζητήσετε ώστε να συμπεριληφθούν μέσα στο συμβόλαιό σας με το αντίστοιχο κόστος.

Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν εγκαταστάσεις έως 15 το πολύ χρόνων και όχι παλαιότερες, λόγω μεγάλου κινδύνου.

Η ασφάλεια σπιτιού είναι αρκετά παρεξηγημένη στη χώρα μας. Με ένα ελάχιστο κόστος, μπορείτε να προστατεύσετε την οικία και την περιουσία σας από αρκετές φυσικές και όχι μόνο καταστροφές που μπορεί να οδηγήσουν τόσο το σπίτι σας σε καταστροφή αλλά και εσάς εκτός οικονομικού πλάνου.