ψηφιακη μεταβιβαση αυτοκινητου
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ψηφιακή μεταβίβαση αυτοκινήτου – Πως γίνεται η διαδικασία

Η μεταβίβαση αυτοκινήτου άλλαξε και πλέον, από τις 15/07/2022 όλες οι διαδικασίες γίνονται άμεσα και εύκολα ψηφιακά!

Τέρμα πια η επίσκεψη σε ΚΕΠ ή στο υπουργείο μεταφορών! Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει από έναν υπολογιστή ή ακόμα και από το κινητό σας τηλέφωνο.

Πάμε να δούμε τι χρειάζεται να έχετε και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

 

Βήματα που πρέπει να κάνει ο πωλητής του αυτοκινήτου

Ο πωλητής του αυτοκινήτου πρέπει να κάνει τα παρακάτω βήματα και στη συνέχεια τα αποδεχτεί ο αγοραστής.

Ο πωλητής εισέρχεται στη σελίδα εδώ του gov.gr ΕΔΩ και ταυτοποιείται με τους κωδικός τους taxis net καθώς και με έναν κωδικό μοναδικής χρήσης που θα έρθει στο κινητό του τηλέφωνο (OTP).

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχετε ενημερωμένα στοιχεία στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας και στο taxisnet.

Μόλις συνδεθεί ο πωλητής, επιλέγει το όχημα που θέλει να μεταβιβάσει από τα οχήματα ιδιοκτησίας του καθώς και την υπηρεσία μεταφορών που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Στο τελευταίο βήμα ο πωλητής εισάγει τον ΑΦΜ του αγοραστή έτσι ώστε να γίνει αποδοχή της μεταβίβασης.

Μόλις ολοκληρώσει τα βήματα ο αγοραστής, απευθείας πηγαίνει sms καθώς και email στον υποψήφιο αγοραστή και τον ενημερώνει να συνδεθεί και να κάνει αποδοχή της διαδικασίας.

 

Βήματα που πρέπει να κάνει ο αγοραστής

Ο αγοραστής μόλις λάβει το sms ή/και το email, τότε συνδέεται στην πλατφόρμα και μετά την ταυτοποίηση αποδέχεται τη μεταβίβαση.

Μόλις γίνει η αποδοχή, ο πωλητής λαμβάνει κι αυτός σχετική ειδοποίηση.

Τα πρώτα βήματα έχουν ολοκληρωθεί και ο πωλητής δεν έχει να κάνει κάτι άλλο προς το παρών.

Ο αγοραστής, για να προβεί σε ασφάλεια αυτοκινήτου και να ασφαλίσει το όχημά του, χωρίς να έρθει ακόμα η καινούργια άδεια, προβαίνει ψηφιακά μέσα από το gov.gr σε βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης κυριότητας του οχήματος.

Με την συγκεκριμένη βεβαίωση ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να κυκλοφορεί και να ασφαλίσει το αυτοκίνητό του εντός της Ελληνικής επικράτειας και με ανώτατο όριο τις 30 ημέρες.

Πότε και πως γίνεται η έκδοση και παραλαβή της νέας άδειας κυκλοφορίας

Η νέα άδεια κυκλοφορίας εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και μόλις είναι έτοιμη, ο αγοραστής ειδοποιείται για να την παραλάβει.

Πριν την παραλαβή, θα πρέπει να έχει γίνει εξόφληση τόσο των τελών κυκλοφορίας όσο και του παράβολου για τη μεταβίβαση του οχήματος.

Στο Asfaleies24.gr μπορείς να βρεις και την διαδικασία για μεταβίβαση μηχανής! αν θέλεις να μεταβιβάσεις το δίκυκλό σου!

Τι κερδίζετε από τη νέα διαδικασία

Η νέα ψηφιακή μεταβίβαση αυτοκινήτου έχει σκοπό να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα από τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει από το σπίτι με τη χρήση ενός υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου και δεν απαιτείται η πολύωρη αναμονή στις δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτοματοποιείται ο έλεγχος των προϋποθέσεων μεταβίβασης και επιπλέον καταργείται η προσκόμιση δεκάδων δικαιολογητικών – όλα γίνονται πλέον αυτόματα και υπηρεσιακά

Επιπλέον, με την ψηφιακή βεβαίωση που εκδίδεται μόλις κάνετε αποδοχή της μεταβίβασης – ως αγοραστής – μπορείτε άμεσα να ασφαλίσετε το όχημά σας και να το κυκλοφορείτε νόμιμο για 30 ημέρες εντός της Ελληνικής επικράτειας.

Τέλος, ο πωλητής μπορεί να πουλήσει το όχημά του χωρίς καν να μετακινηθεί από το σπίτι του καθώς δεν υπάρχει πλέον η υποχρέωση μετακίνησης σε καμία υπηρεσία.

 

Τι δεν χρειάζεται πλέον να προσκομίσετε

Όπως γράψαμε και πιο πάνω, τα περισσότερα έγγραφα πλέον αναζητούνται υπηρεσιακά και έτσι δε χρειάζεται να τα προσκομίσετε εσείς.

Τα έγγραφα που πλέον «καταργούνται» από την προσκόμιση (γιατί βρίσκονται υπηρεσιακά) είναι ο τελευταίος έλεγχος ΚΤΕΟ, η βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από τη ΔΟΥ (ή και ψηφιακά τα τελευταία χρόνια) καθώς και οι δηλώσεις αγοραστή και πωλητή για την μεταβίβαση του οχήματος.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Συχνές ερωτήσεις

Πως ξεκινάμε τη διαδικασία ψηφιακής μεταβίβασης;

Επισκέπτεστε την ιστοσελίδα http://drivers-vehicles.services.gov.gr/ και ξεκινάτε από εκεί, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτού του άρθρου ή των οδηγιών που θα βρείτε εκεί!

 

Ποια οχήματα αφορά προς το παρών η ψηφιακή μεταβίβαση;

Προς το παρών η ψηφιακή μεταβίβαση αφορά επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, τα οποία όμως ανήκουν εξ’ολοκλήρου (100%) σε ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και θα μεταβιβαστούν σε ένα άλλο μόνο φυσικό πρόσωπο.

Εξαιρούνται δηλαδή προς το παρών τα οχήματα που ανήκουν σε εταιρείες ή σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτη.

 

Τι προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν για να γίνει η ψηφιακή μεταβίβαση;

Για να γίνει η ψηφιακή μεταβίβαση θα πρέπει το όχημα να βρίσκεται σε κίνηση και όχι ακινησία, να μην υπάρχουν οφειλές τελών κυκλοφορίας, να υπάρχει σε ισχύ δελτίο ΚΤΕΟ, να μην υπάρχει παρακράτηση κυριότητας καθώς και να μην υπάρχει άλλη αίτηση σε εξέλιξη για το συγκεκριμένο όχημα.

 

Χρειάζεται κάποιο δικαιολογητικό η διαδικασία;

Όχι, όλα τα δικαιολογητικά αναζητούνται και αντλούνται αυτόματα ψηφιακά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Πότε μπορεί ο καινούργιος αγοραστής να ασφαλίσει το όχημά του;

Μετά την ολοκλήρωση της αποδοχής μεταβίβασης από τον αγοραστή, θα χορηγηθεί μια βεβαίωση «υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης». Με τη βεβαίωση αυτή ο αγοραστής μπορεί να κάνει μια νέα ασφάλεια αυτοκινήτου και να κυκλοφορεί το όχημα εντός της Ελληνικές επικράτειας για διάστημα 30 ημερών.

 

Πως γίνεται η παραλαβή της νέας άδειας κυκλοφορίας;

Την νέα άδεια την παραλαμβάνει ο αγοραστής, αφού πρώτα προσέλθει στην υπηρεσιά μεταφορών και προσκομίσει την τρέχουσα άδεια κυκλοφορίας, με συμπληρωμένη την πίσω όψη με τα στοιχεία μεταβίβασης καθώς επίσης και το αποδεικτικό εξόφλησης για την έκδοση της νέας άδειας και την μεταβίβαση του αυτοκινήτου.

Σε αυτήν την τελική διαδικασία, ο πωλητής δε χρειάζεται να προσέλθει.

Πλέον όλες οι διαδικασίες για μεταβίβαση του οχήματος απλοποιούνται με όφελος του πολίτη καθώς γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου αφού η επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες ή ΚΕΠ δε χρειάζεται πλέον!