Πόσο «καίει» ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ποσο καιει ενα ηλεκτρικο αυτοκινητου

Πόσο «καίει» ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Συμφέρει έναντι βενζίνης & πετρελαίου;

Ποια τα υπόλοιπα πάγια έξοδα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας εδώ και 2-3 χρόνια ενώ πλέον υπάρχουν επιλογές για κάθε ανάγκη και πορτοφόλι!

Ο μύθος που ακολουθούσε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι αυτός της οικονομίας και πόσο μεγάλη εξοικονόμηση έφερναν στον ιδιοκτήτη τους – τόσο λόγω της κατανάλωσης ρεύματος έναντι βενζίνης ή πετρελαίου όσο και από τα πάγια έξοδα συντήρησης και επισκευής.

Ισχύει αυτό όμως; Είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ποιο οικονομικά έναντι ενός αντίστοιχου βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου οχήματος; Ποιο το κόστος κίνησης τώρα με τις αυξημένες τιμές σε ρεύμα;

Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί..

Πόσο καίει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε, πως αρκετοί ιδιοκτήτες ηλεκτρικών δεν αγοράζουν τα συγκεκριμένα οχήματα αποκλειστικά για την οικονομία της μετακίνησής τους.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν αρκετές οδηγικές συγκινήσεις, είναι «εκρηκτικά», αρκετά fun to drive και γεμάτα τεχνολογικές αρετές.

Έτσι, πέρα από το κομμάτι της οικονομίας, υπάρχει και το κομμάτι της οδηγικής απόλαυσης και εμπειρίας που προσφέρει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κάτοχό του.

Σχετικά με την κατανάλωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, θα πάρουμε ως παράδειγμα το Model 3 της Tesla, όπου έχουμε πραγματικά δεδομένα από 12.000 χιλιόμετρα.

Η οδήγησή μας δεν είναι συνετή σε καμία περίπτωση και δεν προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία σε καμία περίπτωση.

Ο μέσος όρος κατανάλωσης μετά από 12.000 χιλιόμετρα με αρκετά ταξίδια, οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους καθημερινά και ελάχιστα μέσα στην πόλη, είναι στα 180wh/km ή αλλιώς 18kwh ανά 100 χιλιόμετρα.

Μέσα στην πόλη η κατανάλωση είναι περίπου στις 14-16kwh/100 χιλιόμετρα ενώ στα ταξίδια 17-20kwh/100χλμ ανάλογα την ταχύτητά μας.

Στα 140χιλιόμετρα/ώρα, με εξωτερική θερμοκρασία άνω των 15c, η κατανάλωση είναι περίπου στις 19kwh/100 χιλιόμετρα ενώ στα 120χλμ/ώρα η κατανάλωση μειώνεται στις 17kwh/100χλμ.

Και όλα αυτά για ένα αμάξι 441 ίππων..

 

Πόσο κοστίζουν τα 100χλμ ανάλογα τον τρόπο φόρτισης

Το κόστος κατανάλωσης, εξαρτάται αποκλειστικά από το κόστος φόρτισης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή αλλιώς που και με ποιο κόστος φορτίζεται το όχημά σας!

Η πιο οικονομική λύση είναι η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι. Ακόμα και τώρα που έχουν αυξηθεί τα τιμολόγια ρεύματος λόγω της τιμής χονδρικής, υπάρχουν προγράμματα με σταθερό κόστος κwh που σας προσφέρουν αρκετά μειωμένο κόστος μετακίνησης.

Για τον υπολογισμό του κόστους μετακίνησης, θα λάβουμε υπόψιν το σταθερό πρόγραμμα της ΔΕΗ με χρέωση 0,18€/kwh για το ρεύμα ημέρας και 0,13€ για το νυχτερινό ρεύμα.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο το φορτίζουμε το βράδυ στο σπίτι μας, οπότε το κόστος υπολογίζεται με βάση το νυχτερινό τιμολόγιο.

Με κατανάλωση 15κwh/100χλμ μ.ο. για οδήγηση μέσα στην πόλη, το κόστος μας είναι 1,95€ / 100 χιλιόμετρα με καθαρές τιμές (δίχως τις εξτρά χρεώσεις του ρεύματος + ΦΠΑ). Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3,05€ τελικό κόστος (με όλες τις εξτρά χρεώσεις + ΦΠΑ) ανά 100 χιλιόμετρα.

Αυτό θα είναι το καθημερινό σας κόστος για μετακινήσεις εντός πόλης και εφόσον φορτίζετε σπίτι με νυχτερινό τιμολόγιο.

Αν φορτίζετε έξω, όπως στην περίπτωση ταξιδιού, το κόστος μετακίνησης αυξάνεται αρκετά.

Υπάρχουν πλέον χιλιάδες σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα περισσότερα όμως εξ’αυτών ακολουθούν παρόμοια τιμολογιακή πολιτική.

Για αργή φόρτιση AC στα 11kw, το κόστος διαμορφώνεται στα 0,50€ / kwh ενώ για γρήγορη φόρτιση DC, συνήθως στα ΣΕΑ σε 50kw φορτιστή, το κόστος διαμορφώνεται στα 0,60€

Σύμφωνα με τα παραπάνω, σε ένα ταξίδι με μέσο όρο κατανάλωσης τις 17kwh/100χλμ και φόρτιση μόνο σε ΣΕΑ, το κόστος μετακίνησης θα είναι περίπου 10€ τα 100 χιλιόμετρα.

Όμως, επειδή πλέον η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι αρκετά υψηλή και φτάνει ή ξεπερνάει τα 400 χιλιόμετρα σε ταξίδι, το κόστος μετακίνησης ακόμα και σε ένα μεγάλο ταξίδι θα είναι μεσοσταθμικά πιο χαμηλό από τα 10€/100 χιλιόμετρα καθώς θα έχετε ξεκινήσει με γεμάτη μπαταρία από το σπίτι σας, φορτίζοντας με μόλις 0,13€/kwh με το νυχτερινό ρεύμα!

Σύγκριση κόστους έναντι βενζίνης και πετρελαίου

Ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο που έχει κατανάλωση 8λίτρα/100 χιλιόμετρα, με τιμή βενζίνης 2,10€/λίτρο, έχει κόστος μετακίνησης τα 17€/100χιλιόμετρα.

Αντίστοιχα, ένας κάτοχος Diesel με κατανάλωση 7λίτρα/100 χιλιόμετρα και τιμή πετρελαίου κίνησης στο 1,90€, θα έχει κόστος μετακίνησης τα 13,3€ / 100 χιλιόμετρα.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως το κόστος μετακίνησης με ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι αρκετά μειωμένο σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο όχημα.

 

Συνθήκες μετακίνησης Ρεύμα Βενζίνη Πετρέλαιο
Πόλη 3,05€ 17€ 13,3€
Ταξίδι 7,50€ 17€ 13,3€

 

Άλλα πάγια έξοδα

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει μειωμένα πάγια έξοδα, καθώς δεν απαιτεί service ανά κάποια συγκεκριμένα χιλιόμετρα, αλλά όταν απαιτηθεί κάτι.

Τα μηχανικά του μέρη έχουν πολύ μικρότερες φθορές και η συντήρηση είναι ελάχιστη,

Ενδεικτικά, ένα Tesla Model 3 δεν έχει κάποιο προγραμματισμένο service και η εντολή της εταιρείας είναι ένας έλεγχος στη διετία μαζί με αλλαγή των υγρών φρένων!

Αν βάλουμε στην εξίσωση τα πάγια έξοδα συντήρησης, το μειωμένο κόστος μετακίνησης καθώς τα μηδενικά τέλη τότε βλέπουμε πως η ζυγαριά γέρνει υπέρ του δέοντος υπέρ του ηλεκτρικού αυτοκινήτου!

Αν αποφασίσετε να αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μην ξεχάσετε να βρείτε στο asfaleies24 την καλύτερη ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσα από σύγκριση τιμών σε 27 και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες!

Είμαστε ειδικοί στην ασφάλεια αυτοκινήτων και μπορούμε να σας προσφέρουμε τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς – Πάρτε μια προσφορά οnline, συγκρίνετε τιμές και αγοράστε ασφάλεια αυτοκινήτου σε μόλις 1 λεπτό!