ποσο κοστιζει η φορτιση ηλεκτρικου αυτοκινητου
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Κόστος φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου – Πόσο τελικά κοστίζει; 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήρθαν για να μείνουν! Είναι το παρών και το μέλλον στην αυτοκίνηση για περιβαλλοντικούς και όχι μόνο λόγους.

Ένα από τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πέρα από τη μηδενική εκπομπή ρύπων άρα και την μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, είναι το πολύ χαμηλό κόστος κίνησης – η φόρτιση δηλαδή στο ρεύμα!

Πόσο κοστίζει όμως μια φόρτιση για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και πόσο θα σας κοστίσει να πάτε ένα ταξίδι με αυτό;
δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

 

Που και πως φορτίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα ηλεκτρικά οχήματα φορτίζουν με 2 διαφορετικούς τρόπους. Με την απλή, αργή, AC φόρτιση και με τη γρήγορη DC στους ταχυφορτιστές.

Οι φορτιστές AC είναι αυτοί που βρίσκονται στα σπίτια μας, στα ξενοδοχεία καθώς και – συνήθως – σε εμπορικά κέντρα καθώς και σταθμούς εντός πόλεων όπως ένα εστιατόριο, ένα σουπερμάρκετ, κτλ.

Στην αργή φόρτιση AC συνήθως θα φορτίζουμε από 2KW (με απλή οικιακή πρίζα σούκο σε ασφάλεια 10Α) μέχρι 22KW σε τριφασική παροχή (είτε στο σπίτι σας με τον κατάλληλο φορτιστή wallbox, είτε σε κάποιον φορτιστή σε εξωτερικό χώρο). Για να φορτίσετε με 22KW σε AC θα χρειαστεί και το αυτοκίνητό σας να έχει την αντίστοιχη υποδομή, καθώς τα περισσότερα μοντέλα υποστηρίζουν AC φόρτιση έως 11KW. Η νοοτροπία της AC φόρτισης είναι ότι το αυτοκίνητο το αφήνετε και φορτίζει όσο εσείς κάνετε κάτι άλλο – π.χ. πίνετε έναν καφέ, είστε σινέμα, μια βόλτα, κτλ – δεν επίγει δηλαδή η φόρτιση αλλά τα συνδυάζετε ταυτόχρονα!

Στην γρήγορη DC φόρτιση, που συναντάμε συνήθως στους ΣΕΑ των αυτοκινητόδρομων και σε δημοφιλή σημεία όπως τα αεροδρόμια, η φόρτιση γίνεται πολύ γρήγορα καθώς ο σκοπός εδώ είναι να περιμένετε μέχρι να γεμίσετε στο 70-80% της αυτονομίας σας για να αναχωρήσετε για τον προορισμό σας.

Οι πιο δημοφιλείς DC φορτιστές στα ΣΕΑ έχουν ισχύ 50kw ενώ συναντάμε και τους – πραγματικά ταχυφορτιστές – της TESLA με ισχύ 150KW στο Golden Hall και 250KW στον Ψαθόπυργο.

Το πόση ισχύ μπορείτε να τραβήξετε από αυτούς τους ταχυφορτιστές εξαρτάται από την υποδομή του αυτοκινήτου, τη θερμοκρασία της μπαταρίας καθώς και με τι επίπεδο μπαταρίας θα φτάσετε στο φορτιστή – όσο χαμηλότερο το επίπεδο, τόσο πιο γρήγορα θα φορτίσετε.

Να έχετε κατά νου ότι η ισχύ και η ταχύτητα φόρτισης μετά το 80% περίπου μειώνεται αισθητά – οπότε και σε ένα ταξίδι προτείνουμε να φορτίζετε μέχρι το 80% γρήγορα και να φεύγεται.

 

Κόστος φόρτισης στο σπίτι

Το κόστος φόρτισης στο σπίτι εξαρτάται από τη διαθέσιμη χωρητικότητα της μπαταρίας που έχει το αυτοκίνητό σας καθώς και την τιμή ρεύματος που πληρώνετε.

Θα υποθέσουμε ότι το ρεύμα σας κοστίζει 0,20€ στην ημερήσια χρέωση (περίπου 0.10€ η kw + άλλο τόσο οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις) ενώ στην περίπτωση του νυχτερινού, το συνολικό κόστος είναι περίπου 0.15€

Αν διαθέτετε ένα Tesla Model 3 LR με μπαταρία 82KWh, τότε το κόστος φόρτισης από το 0% μέχρι το 100% είναι περίπου 16€ στην ημερήσια χρέωση και 12€ στη νυχτερινή.

Μια πλήρης μπαταρία του Tesla Model 3 LR θα σας αποδώσει εντός πόλης παραπάνω από 500 χιλιόμετρα – δηλαδή έχουμε κόστος ανά 100 χιλιόμετρα λιγότερο από 2,5€!

Φυσικά αυτά τα χιλιόμετρα είναι αρκετά για να γίνονται σε καθημερινή βάση από το μέσο οδηγό και έτσι το πιο συνηθισμένο είναι να φορτίζετε την μπαταρία όταν θα φτάσει στο 20% μέχρι περίπου το 80% ή να φορτίζετε κάθε ημέρα για όσο θέλετε να χρησιμοποιήσετε την επόμενη.

Σε κάθε περίπτωση το κόστος φόρτισης με νυχτερινό τιμολόγιο είναι περίπου 2,5€ για κάθε 100 χιλιόμετρα εντός πόλης .

Πόσο κοστίζει η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε σταθμό

Το κόστος φόρτισης σε ταχυφορτιστές που θα χρησιμοποιήσετε σε ένα ταξίδι σας, είναι αρκετά μεγαλύτερο απ’ότι το κόστος φόρτισης ενός ηλεκτρικού στο σπίτι.

Αυτήν τη στιγμή το κόστος για φόρτιση DC 50KW είναι 0.60€ / KW στα πρατήρια BP & EKO . Αυτό σημαίνει πως αν φορτίσετε ένα Model 3 LR συνολικής χωρητικότητας 82KWh, για το διάστημα 20%-80% (περίπου 50kwh) τότε το κόστος είναι 30€ – περίπου 10€ τα 100 χιλιόμετρα.

Αντίστοιχα στα πρατήρια Avin & Shell ή όπου έχει ταχυφορτιστές η NRG, το κόστος είναι 0,62€ / kwh για γρήγορη DC φόρτιση στα 50KW.

Η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου από 24/10/2021 στα σημεία που υπάρχουν φορτιστές NRG γίνεται μέσα από την εφαρμογή NRG Incharge ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η εφαρμογή της Elpe Future για τα υπόλοιπα πρατήρια (BP & EKO).

Το κόστος όσο μεγαλώνουν και αναπτύσσονται οι υποδομές και αυξάνεται ο ανταγωνισμός όλο και θα μειώνεται.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η πιο συμφέρουσα επιλογή φόρτισης παραμένει το σπίτι σας καθώς και οι – αρκετοί ακόμα – δωρεάν σταθμοί φόρτισης σε δημόσια σημεία.

 

Τα πιο δημοφιλή ηλεκτρικά

Στη χώρα μας τα πιο δημοφιλή ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τα υβριδικά, είναι:

  • Tesla Model 3
  • Peugeot e-208
  • Peugeot e-2008
  • Volkswagen Id.3

Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή ηλεκτρικά μοντέλα για το 2021 με το Tesla Model 3 να έχει περίπου τις τριπλάσιες πωλήσεις έναντι του δεύτερου.

Μπορείτε να φτιάξετε και να παραγγείλετε online ένα TESLA μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας – θα πρέπει να έχετε αρκετή υπομονή καθώς η παράδοση μπορεί να φτάσει έως και τους 6 μήνες.

 
δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Τι να προσέξετε σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση καθώς δεν έχουν τα πολύπλοκα μέρη ενός θερμικού αυτοκινήτου.

Πρέπει να προσέχετε τα βασικά όπως τακάκια (η φθορά εδώ είναι μικρότερη λόγω συχνού φρεναρίσματος με το μοτέρ), υγρά φρένων, πίεση ελαστικών καθώς και μερικά σημαντικά πράγματα σχετικά με τη φόρτιση και τη διατήρηση της ενέργειας στη μπαταρία σας.

Αν θέλετε η μπαταρία να σας κρατήσει για όσο το δυνατόν περισσότερο και να έχει πάντα τη μέγιστη δυνατή αυτονομία, τότε θα πρέπει να φορτίζετε όσο γίνεται περισσότερο το αυτοκίνητό σας σε ACσταθμούς αργής φόρτισης (όπως στο σπίτι σας) και να χρησιμοποιείτε ταχυφορτιστές μόνο σε ειδικές συνθήκες ή ταξίδια.

Η γρήγορη φόρτιση μειώνει τις αντοχές της μπαταρίας με αποτέλεσμα τη μείωση της μέγιστης αυτονομίας μετά από λίγο καιρό.

Μια φθορά 7-10% της μπαταρίας σε 3-4 χρόνια είναι απολύτως φυσική. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καλύπτονται από μεγάλες εγγυήσεις από τις αντιπροσωπείες, έτσι δε θα πρέπει να ανησυχείτε ιδιαίτερα.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι η ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου που ακόμα γίνεται από λίγες ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν ενημερωθεί και δεν είναι σε θέση να προσφέρουν ασφάλειες σε οχήματα αμιγώς ηλεκτρικά. Κάντε μια έρευνα αγοράς και συγκρίνετε πακέτα και προσφορές μέσα από το Asfaleies24.gr και δείτε ποιες εταιρείες προσφέρουν ασφάλεια αυτοκινήτων στις καλύτερες τιμές της αγοράς!