φορτιση στο σπιτι
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

12 ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπορεί να ντρέπεσαι!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μια σχεδόν καινούργια τεχνολογία, που έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετούς δύσπιστους οδηγούς!

Από την μία υπάρχουν οι οδηγοί που δε θέλουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση ενώ από την άλλη βρίσκονται οι οδηγοί που θέλουν να μάθουν γύρω από την νέα τεχνολογία, αλλά «φοβούνται» να κάνουν τις ερωτήσεις που θέλουν.

Σε αυτό το άρθρο μαζέψαμε 12 από τις πιο κοινές ερωτήσεις που μας κάνουν συνήθως γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα! Έχετε κι άλλες ερωτήσεις; Στείλτε μας απλά ένα μήνυμα και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!

Γιατί διαβάζουμε για αυτονομίες 500-600 χιλιομέτρων αλλά στην πράξη είναι 300-350 χιλιόμετρα;

αυτονομια ηλεκτρικων αυτοκινητων

Οι αυτονομίες που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές είναι βάση κάποιον προτύπων που υπολογίζουν την αυτονομία με σταθερή ταχύτητα, σε επίπεδο χωρίς κλίση και χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως αντίθετο άνεμο.

Όπως και στα θερμικά αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, έτσι και στα ηλεκτρικά, η πραγματική αυτονομία σε ρεαλιστικές συνθήκες είναι μικρότερη.

Όμως, αν δοκιμάσετε να ταξιδέψετε με τις ταχύτητες που έχουν γίνει οι δοκιμές – δηλαδή σταθερή ταχύτητα 80-90 χιλιόμετρα ανά ώρα – τότε θα δείτε ότι όντως τα νούμερα που ανακοινώνονται ισχύουν.

Στην πράξη όμως, σε πραγματικές συνθήκες, τα νούμερα είναι μικρότερα. Ενδεικτικά, ένα Tesla Model3 Long Range, που έχει από τις μεγαλύτερες αυτονομίες, θα μπορεί να σας προσφέρει 350-380χιλιόμετρα χωρίς άγχος στον αυτοκινητόδρομο. Εννοούμε «χωρίς άγχος» το να φτάσετε με 20% στον προορισμό σας.

 

Πόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός ρεύματος από την στιγμή που αγοράζει κάποιος ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Δεν θα δείτε μεγάλη αύξηση στον λογαριασμό του ρεύματός σας, ειδικά αν έχετε κάποιο σταθερό τιμολόγιο δίχως ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αν υπολογίσουμε ότι κάνετε περίπου 2000 χιλιόμετρα το μήνα, τότε θα έχετε μια κατανάλωση επιπλέον 300kwh το μήνα – αυτό, με νυχτερινό τιμολόγιο, μεταφράζεται σε περίπου 45€ κόστος! Αντίστοιχα 2000 χιλιόμετρα το μήνα με βενζινοκίνητο όχημα και κατανάλωση 6λίτρα/100 χιλιόμετρα, θα είχε κόστος περίπου 240€!

Μπορείτε να δείτε και το αντίστοιχο άρθρο μας όπου περιγράφουμε το πόσο καίει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έναντι των παραδοσιακών οχημάτων καθώς και το κόστος φόρτισης με παραδείγματα.

 

Πληρώνεις αυξημένη ασφάλεια αυτοκινήτου;

Η ασφάλεια αυτοκινήτου υπολογίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως τα χαρακτηριστικά του οδηγού (ηλικία, έτη διπλώματος, κ.α.) καθώς και τα στοιχεία του οχήματος (μάρκα, μοντέλο, ιπποδύναμη, ηλικία, κ.α.)

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δε διαφέρουν στο κόστος της ασφάλειάς τους σε σχέση με ένα συμβατικό όχημα, ίδιων προδιαγραφών.

Οπότε όχι, δεν πληρώνεις αυξημένη ασφάλεια αυτοκινήτου για να ασφαλίσεις το ηλεκτρικό σου όχημα!

 

Είναι διαφορετική η αίσθηση οδήγησης;

Η αίσθηση οδήγησης με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι αρκετά πιο διαφορετική σε σχέση με ένα θερμικό όχημα. Οι δυο μεγαλύτερες διαφορές είναι το one pedal driving που έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς και η άμεση επιτάχυνση.

Το one pedal driving σου δίνει τη δυνατότητα να οδηγάς το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην ουσία με ένα πεντάλ μόνο – αφήνοντας το γκάζι το αυτοκίνητο φρενάρει με τον ηλεκτροκινητήρα και επιπλέον φορτίζει και την μπαταρία μέσω της ανάκτησης ενέργειας.

Η άμεση επιτάχυνση που προσφέρουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα οφείλεται στον ηλεκτροκινητήρα καθώς έχει τη δυνατότητα να προσφέρει όλη τη ροπή και την ιπποδύναμη άμεσα, χωρίς κάποια καθυστέρηση αμέσως μόλις πατήσετε το πεντάλ της επιτάχυνσης!

 

Τι γίνεται αν μείνεις από μπαταρία;

ηλεκτρικο αυτοκινητο μενεις απο μπαταρια

Αν και οι σταθμοί φόρτισης πλέον είναι χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, όπως γίνεται και στο εξωτερικό εδώ και χρόνια, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να «μείνεις» από μπαταρία λόγω μη σωστού προγραμματισμού ή κάποιον απρόβλεπτων συνθηκών.

Κι αν στα οχήματα με βενζίνη και πετρέλαιο θα έπαιρνες ένα μπιτονάκι από το κοντινότερο βενζινάδικο, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τι γίνεται;

Η μόνη λύση εδώ είναι η οδική βοήθεια όπου θα πρέπει να έρθει και να σας μεταφέρει στον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης.

 

Επηρεάζει η μουσική, ο κλιματισμός ή η φόρτιση του κινητού την αυτονομία του αυτοκινήτου;

Η μουσική και η φόρτιση του αυτοκινήτου δεν επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο την αυτονομία του αυτοκινήτου. Ενδεικτικά, αν έχετε ένα πλήρες αφόρτιστο κινητό τηλέφωνο και το φορτίσετε έως το 100%, τότε θα χάσετε περίπου 1χιλιόμετρο αυτονομία από το αυτοκίνητο!

Από την άλλη, η συνεχή χρήση κλιματισμού μειώνει την αυτονομία καθώς η κατανάλωση είναι περίπου 2,5kwh. Αυτό το νούμερο αφορά τα καινούργια μοντέλα που εφοδιάζονται με αντλία θερμότητας κι έτσι έχουν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

 

Μπορώ να περάσω πάνω από νερά ή θα βραχυκυκλώσει το αυτοκίνητο;

Αυτή είναι μια ερώτηση που – δυστυχώς – την ακούμε πολύ συχνά! Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν πρόκειται να βραχυκυκλώσουν επειδή περάσατε πάνω από νερά! Η μπαταρία, που βρίσκεται στο πάτωμα του αυτοκινήτου, είναι στεγανή και αρκετά προστατευμένη.

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερη προστασία από τα νερά σε σχέση με ένα θερμικό, που αν ρουφήξει νερό από την εισαγωγή αέρα, μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα με τον κινητήρα του.

 

Μπορώ να πλύνω κανονικά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Φυσικά! Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με όσα ξέρατε μέχρι τώρα. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση σε τέτοια θέματα.

Τα ηλεκτρικά είναι μόνο αυτόματα;

Ναι, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μόνο αυτόματα καθώς έχουν μόνο μια σχέση κίνησης.

 

Θα πρέπει να αλλάξω μπαταρίες σε κάποια χρόνια;

Όχι! Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες φήμες που ακολουθούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι κατασκευαστές προσφέρουν εγγύηση για την μπαταρία περισσότερο από 8 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά των πρώτων ηλεκτρικών, η μπαταρία του αυτοκινήτου θα έχει περισσότερο από 90% χωρητικότητα μετά τα πρώτα 8 χρόνια!

Συνεπώς, ακόμα κι αν χρειαστεί να αντικαταστήσετε την μπαταρία, αυτό δε θα συμβεί πριν περάσουν 12-15 χρόνια!

 

Τι χρειάζεται να έχω για να φορτίζω παντού;

φορτιση ηλεκτρικου παντου

Ο φορτιστής που σας παρέχει ο κατασκευαστής κι έρχεται μαζί με το αμάξι, σας επιτρέπει να φορτίζεται παντού – σε οποιαδήποτε κοινή πρίζα – αλλά με χαμηλές ταχύτητες της τάξης των 2-3kwπερίπου.

Εσείς από τη μεριά σας θα πρέπει να έχετε ένα τριφασικό καλώδιο type 2 ώστε να πετύχετε ταχύτητες έως 11kw σε φορτιστές – αρκεί να το επιτρέπει ο εσωτερικός φορτιστής του αυτοκινήτου σας(obc).

Η φόρτιση σε δημόσια δίκτυα συνήθως απαιτεί να έχετε μόνο το καλώδιο type 2, αν αυτό δεν διατίθεται από το φορτιστή.

Η ταχυφόρτιση σε φορτιστές DC γίνεται με το ενσωματωμένο καλώδιο του φορτιστή, οπότε σε αυτήν την περίπτωση δε χρειάζεται να έχετε κάτι επιπλέον.

Που μπορώ να φορτίζω πέρα από την οικία μου;

φορτιση στο σπιτι

Κατά κύριο λόγο θα πρέπει να φροντίζετε η φόρτιση του αυτοκινήτου σας να γίνεται στην κατοικία σας, με νυχτερινό μειωμένο τιμολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο έχετε μια πολύ μεγάλη οικονομία στις μετακινήσεις σας.

Αν ταξιδεύετε, θα πρέπει να φορτίζετε στους ταχυφορτιστές που βρίσκονται εγκατεστημένοι στους ΣΕΑ και σε στρατηγικά σημεία για να διευκολύνουν τα ταξίδια.

Από την άλλη, σε όλες τις μεγάλες πόλεις υπάρχουν δεκάδες σημεία με φορτιστές της τάξης των 11kw όπου μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας μερικές ώρες ενώ εσείς κάνετε άλλες δουλειές, ψώνια ή γευματίζετε.

Με αυτόν τον τρόπο θα βρείτε το αυτοκίνητό σας γεμάτο μόλις τελειώσετε τις υποχρεώσεις σας!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον της αυτοκίνησης, καθώς θα πρέπει άμεσα να γίνει η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η οδήγηση ενός ηλεκτρικού οχήματος θα σας μαγέψει τόσο από την ευκολία του όσο και από την ξεκούραση που προσφέρει, ειδικά σε μεγάλα ταξίδια.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373