οδηγηση υπο βροχη

Τι να προσέχετε όταν οδηγάτε υπό βροχή

Η οδήγηση υπό βροχή είναι αρκετά ύπουλη και μπορεί άμεσα, δίχως να το καταλάβετε, να οδηγήσει σε δυσάρεστες και δύσκολες καταστάσεις.

Τόσο το ψιλόβροχο όσο και η δυνατή βροχή είναι αρκετά επικίνδυνες για την οδήγηση – κάθε μια για διαφορετικούς λόγους.

Η οδήγηση στη βροχή θέλει μεγάλη προσοχή και να είστε 100% προσηλωμένοι στο δρόμο.

 

Οδήγηση με ψιλόβροχο – τι πρέπει να προσέχετε

Το ψιλόβροχο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο, ειδικά όταν έχει προηγηθεί μια μεγάλη και παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας.

Αυτό συμβαίνει καθώς με τη λίγη βροχή, οι δρόμοι θα μετατραπούν σε ένα μεγάλο χωράφι γλίτσας!

Το ψιλόβροχο δημιουργεί συνθήκες γλίτσας στους δρόμους και αυτοκίνητα με φθαρμένα ή μη συντηρημένα ελαστικά, είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο.

Κάποιες φορές είναι προτιμότερο να βρέξει πάρα πολύ για να «καθαριστεί» ο δρόμος, παρά να ρίξει ψιλόβροχο.

Έτσι, η οδήγηση στο ψιλόβροχο θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη προσοχή και να φροντίζετε πάντα να έχετε σε άριστη κατάσταση τα ακόλουθα:

  • Ελαστικά
  • Υαλοκαθαριστήρες
  • Νερό καθαριστικό στους υαλοκαθαριστήρες
  • Σύστημα θέρμανσης/εξαερισμού

Τα ελαστικά σας θα πρέπει να είναι πάντα σε εξαιρετική κατάσταση έτσι ώστε να έχουν πλήρη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες οδήγησης.

Μεγάλη προσοχή να δώσετε στους υαλοκαθαριστήρες – θα πρέπει να τους αλλάζετε κάθε χρόνο έτσι ώστε τα λαστιχάκια τους να είναι πάντα σε άριστη κατάσταση και να απομακρύνουν το νερό τελείως από τα τζάμια.

Το νερό στο ειδικό δοχείο των υαλοκαθαριστήρων θα πρέπει πάντα να είναι γεμάτο και έτοιμο για χρήση – στο ψιλόβροχο θα χρειαστείτε αρκετές φορές να «πετάξετε» εσείς νερό για να καθαρίσουν τα τζάμια σας, καθώς με τη μικρή ροή από τη βροχή, το σίγουρο είναι ότι τα τζάμια σας θα γίνουν χειρότερα!

Τέλος, κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται συντήρηση το σύστημα θέρμανσης καθώς ειδικά το χειμώνα και τις βροχερές ημέρες, δημιουργείται αυτή η «θολούρα» στα τζάμια – τις περισσότερες φορές λόγω διαφορετικής εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας.

Ένα συντηρημένο σύστημα θέρμανσης θα την απομακρύνει άμεσα μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα δίχως να χάσετε την ορατότητά σας στο δρόμο – αντίθετα ένα σύστημα θέρμανσης που υπό-λειτουργεί, θα χρειαστεί αρκετή ώρα για να τα καταφέρει και εσείς θα παιδεύεστε να δείτε μέσα από το τζάμι, με τον κίνδυνο ατυχήματος φυσικά να είναι πολύ ορατός.

 

Οδήγηση σε δυνατή βροχή

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για την οδήγηση υπό δυνατή βροχή, μαζί με κάποια ακόμα πράγματα που θα πρέπει να προσέχετε.

Στη δυνατή και έντονη βροχή είναι απαραίτητο να έχετε ανοιχτά τα φώτα σας στη μεσαία σκάλα και τα φώτα ομίχλης αν κρίνετε πως η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τους άλλους χρήστες της οδού ώστε να σας βλέπουν και να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

Τα ελαστικά σας θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση και οι ειδικές αυλακώσεις να μην έχουν αλλοιωθεί – αυτές είναι που θα απομακρύνουν με ασφάλεια το νερό.

Ανεξαιρέτως καιρού πάντα θα πρέπει να έχετε στο αυτοκίνητό σας τα αξεσουάρ ανάγκης όπως τρίγωνο, γιλέκο και φαρμακείο.

Τέλος μη ξεχνάτε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να βρίσκονται πάντα στο αυτοκίνητο, που είναι το συμβόλαιο ασφάλισής σας, η άδεια, το ΚΤΕΟ(αν έχουν περάσει τα 4 αρχικά χρόνια), η κάρτα καυσαερίων καθώς και το δίπλωμά σας.

Να οδηγάτε πάντα με σύνεση και πολύ προσεκτικά, ειδικά όταν οι συνθήκες προσφέρουν μειωμένη ορατότητα και πρόσφυση.