adblue
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τα πάντα για το AdBlue: Τι είναι, που χρησιμεύει και πως το γεμίζουμε!

Το AdBlue το συναντάμε πλέον ολοένα και σε περισσότερα καινούργια πετρελαιοκίνητα οχήματα, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιδιώκουν να συμμορφωθούν με τους ολοένα και πιο αυστηρούς περιορισμούς σε ό,τι έχει να κάνει με τους ρύπους και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Τι είναι όμως το adblue, που χρησιμεύει και πως μειώνει τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου που προέρχονται από τους πετρελαιοκινητήρες; Πως μπορείτε να γεμίσετε τη δεξαμενή του adblue και τι θα συμβεί αν το αμελήσετε και αδειάσει;

Πάμε να δούμε αρχικά τι είναι το AdBlue και από τι αποτελείται..

Τι είναι και από τι αποτελείται το AdBlue

πως δουλευει το adblue

Το adblue είναι μια μη τοξική, μη εύφλεκτη, άοσμη και βιοδιασπώμενη λύση που έχει σχεδιαστεί για να βοηθάει τα οχήματα diesel να μειώνουν τους ρύπους και να πληρούν τους πιο πρόσφατους κανονισμούς καυσαερίων Euro6.

Λειτουργεί σε συνδυασμό με το σύστημα SCR και σκοπό έχει τη μείωση των NOx

Το AdBlue αποτελείται από ένα μείγμα ουρίας και απιονισμένου νερού που αποθηκεύεται σε ξεχωριστή δεξαμενή από την δεξαμενή του καυσίμου.

Όταν ο κινητήρας είναι σε λειτουργία, μια ελάχιστη ποσότητα AdBlue εκτοξεύεται στα καυσαέρια που εξέρχονται μετατρέποντας τα επιβλαβή NOx σε άζωτο και νερό.

Στην ουσία το adblue ψεκάζεται αυτόματα στην εξάτμιση, λίγο πριν βγουν τα καυσαέρια από το αυτοκίνητο στην ατμόσφαιρα και έτσι μειώνονται οι εκπομπές ρύπων.

Επηρεάζει το AdBlue την κατανάλωση καυσίμου;

Η κατανάλωση καυσίμου δεν επηρεάζεται από τη χρήση του AdBlue ή η επίδραση είναι σε πολύ μικρό βαθμό που δε γίνεται καν αντιληπτή από τον οδηγό.

Δεν πρέπει να ανησυχείτε ότι ένα αυτοκίνητο πετρελαίου που χρησιμοποιεί και AdBlue, θα έχει αυξημένη κατανάλωση diesel!

 

Πως προσθέτουμε AdBlue και πόσο συχνά πρέπει

γεμισμα adblue

Όλα τα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με το σύστημα AdBlue, διαθέτουν ενδεικτική λυχνία μέσα στο ταμπλό των οργάνων, που δείχνει πόση ουρία απομένει στην ειδική δεξαμενή.

Όταν η ουρία είναι σε χαμηλό επίπεδο, τότε υπάρχει προειδοποιητική ένδειξη ενώ όταν το AdBlueτελειώσει, το αυτοκίνητό σας δεν θα μπορεί να μετακινηθεί!

Η δεξαμενή του Adblue διαφέρει, ανάλογα το αυτοκίνητο. Σε αρκετά η τάπα πλήρωσης βρίσκεται δίπλα στο ρεζερβουάρ του πετρελαίου ενώ σε άλλα αυτοκίνητο μπορεί να βρίσκεται αλλού.

Το AdBlue είναι διαθέσιμο τόσο σε μικρές συσκευασίες (5-10-20 λίτρα) ενώ σε μερικά πρατήρια έχετε τη δυνατότητα γεμίσματος από την αντλία – αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα φορτηγά που έχουν μεγάλη δεξαμενή AdBlue καθώς κερδίζουν αρκετό χρόνο.

Για να αναπληρώσετε το AdBlue, ξεβιδώστε την ειδική τάπα και προσθέστε βάζοντας πρώτα το ειδικό εξάρτημα όπου θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε το AdBlue από την συσκευασία στη δεξαμενή.

Γνωρίζοντας τη χωρητικότητα της δεξαμενής σας, μπορείτε να υπολογίσετε πόσο AdBlue χρειάζεται για να γεμίσει.

Για την ασφάλειά σας, θα πρέπει το όχημα να είναι σε ίσιο δρόμο δίχως κλίση και επίσης να είναι σβηστός ο κινητήρας. Θα πρέπει να φοράτε προστατευτικά γάντια και να έχετε πρόχειρο καθαρό νερό για να ξεπλύνετε τυχόν περιοχές που θα πέσει το AdBlue.

Αν εντοπίσετε ότι έπεσε υγρό οπουδήποτε εκτός της δεξαμενής – όπως στη βαφή του αυτοκινήτου, ξεπλύνετε αμέσως με καθαρό νερό και σκουπίστε με ένα πανί.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Τι θα συμβεί αν αδειάσει το αυτοκίνητό μου από AdBlue και δεν το γεμίσω

Εάν το πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητό σας έχει το σύστημα μείωσης καυσαερίων με AdBlue, τότε αν αδειάσει αυτή η δεξαμενή δε θα ξεκινάει για λόγους ασφαλείας!

Δεν πρέπει όμως να ανησυχείτε, καθώς το σύστημα θα σας γνωστοποιήσει αρκετές ειδοποιήσεις πριν την τελική ακινητοποίηση του οχήματος!

Στα περισσότερα αυτοκίνητα το πρώτο μήνυμα εμφανίζεται όταν έχετε περίπου 1500 χιλιόμετρα ακόμα να διανύσετε με το adblue που έχει απομείνει στη δεξαμενή και έπειτα ανά περίπου 100-200 χιλιόμετρα υπάρχει νέα υπενθύμιση.

Αν δε γεμίσετε με adblue το αυτοκίνητο μέχρι να αδειάσει η δεξαμενή, τότε το όχημά σας δεν θα μπορεί να ξεκινήσει και θα πρέπει πρώτα να το τροφοδοτήσετε με AdBlue και έπειτα να το ξεκινήσετε.

 

Πόσο συχνά πρέπει να προσθέτουμε AdBlue και ποια η αυτονομία του

adblue γεμισμα δεξαμενης

Μια τυπική δεξαμενή AdBlue έχει χωρητικότητα περίπου 10 λίτρα. Η κατανάλωση της ουρίας είναι περίπου 1 λίτρα στα 1000 χιλιόμετρα, οπότε θεωρητικά τα 10 λίτρα φτάνουν για 10.000 χιλιόμετρα.

Όμως η κατανάλωση και κατά συνέπεια η αυτονομία του Adblue εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως πόσα χιλιόμετρα διανύετε με κρύα τη μηχανή κάθε ημέρα, πόσες σύντομες διαδρομές κάνετε, κ.α.

Όσο πιο σύντομες διαδρομές με ένα disel αυτοκίνητο, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση καθώς όσο ο κινητήρας είναι κρύος, τα καυσαέρια είναι αρκετά περισσότερα.

 

Τι πρέπει να κάνω αν προσθέσω το AdBlue στη δεξαμενή του πετρελαίου

καυσαερια diesel

Όπως και στην περίπτωση που τοποθετήσετε λανθασμένο καύσιμο στη δεξαμενή καυσίμου, έτσι και τώρα δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε σε καμία περίπτωση τον κινητήρα σας καθώς μπορεί να τον θέσετε σε μεγάλο κίνδυνο.

Θα πρέπει να καλέσετε την οδική σας βοήθεια όπου θα μεταφέρει με ασφάλεια το όχημά σας σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο ώστε να αδειάσει όλη η δεξαμενή καυσίμου.

Μόλις αδειάσει η δεξαμενή καυσίμου και τοποθετήσετε καινούργιο καύσιμο, τότε το αυτοκίνητο μπορεί να εκκινήσει και πάλι.

Σε καμία περίπτωση μην βάλετε μπρος τον κινητήρα, καθώς η αντλία πετρελαίου θα τραβήξει το AdBlue μαζί με το καύσιμο και τότε θα δημιουργηθούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

 

AdBlue κόστος και τιμή

Το AdBlue θα το βρείτε στα βενζινάδικα και στα καταστήματα με είδη αυτοκινήτου, με κόστος περίπου 1,50-1,60€ / λίτρο. Η 10λιτρη συσκευασία θα σας κοστίσει 15-16€ και θα επαρκεί για περίπου 8-10.000 χιλιόμετρα αυτονομία.

Αν είστε κάτοχος diesel αυτοκινήτου, τότε μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης το άρθρο μας γύρω από τα συμπτώματα των βουλωμένων μπεκ πετρελαίου και το πως να τα αναγνωρίσετε! Στο Blog του Asfaleies24.gr μπορείτε να διαβάσετε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα μας ενώ ταυτόχρονα συγκρίνετε τιμές σε 27 ασφαλιστικές εταιρείες για να βρείτε στην ασφάλεια αυτοκινήτου τιμές από μόλις 42€ / εξάμηνο, στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες με μόλις 1 κλικ!