Ραγισμένο παρμπρίζ: Επιδιόρθωση ή αλλαγή;

ραγισμένο τζάμι

Ραγισμένο παρμπρίζ: Επιδιόρθωση ή αλλαγή; 

Μην αφήσετε μια μικρή ρωγμή στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας να γίνει μεγαλύτερη!

Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικά οδηγάτε και πόσο προσέχετε το αυτοκίνητό σας, αναπάντεχα κάποια στιγμή θα έρθετε αντιμέτωποι με μια ρωγμή στο παρμπρίζ σας!

Αυτό συμβαίνει είτε συνήθως από κάποια μικρή πέτρα που πετάχτηκε από διερχόμενο όχημα είτε από κάποιο άλλο αντικείμενο που πετάχτηκε από τα ελαστικών κάποιου οχήματος.

Όμως όλες οι ρωγμές δεν είναι το ίδιο – άλλες απαιτούν ένα απλό φτιάξιμο με ρητίνη ενώ άλλες ζημιές απαιτούν να γίνει ολόκληρη αντικατάσταση του παρμπρίζ.

Ένα συνεργείο που ειδικεύεται στην επιδιόρθωση παρμπρίζ θα σας ενημερώσει για την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα που προέκυψε – όμως πριν από αυτό, σας έχουμε ετοιμάσει έναν οδηγό για να γνωρίσετε τα πάντα σχετικά με τη θραύση κρυστάλλων και τα ραγίσματα στο παρμπρίζ.

 

Μπορείτε να αφήσετε ένα ραγισμένο παρμπρίζ και να συνεχίσετε να οδηγάτε;

Προτού μελετήσουμε αν και πως μπορούμε να επισκευάσουμε ένα ραγισμένο παρμπρίζ, θα πρέπει να δούμε πρώτα αν είναι ασφαλές να συνεχίσουμε να οδηγάμε με μια ρωγμή στο μπροστινό μας τζάμι.

Το παρμπρίζ προσφέρει έως και 40% στη συνολική αντοχή της οροφής – αυτό σημαίνει πως ένα ραγισμένο τζάμι, θα προσφέρει μειωμένη δομική αντοχή σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα.

Όμως, μια απλή ρωγμή στο τζάμι συνήθως δεν θέτει θέμα ασφάλειας και μπορείτε να συνεχίσετε να οδηγάτε μέχρι να γίνει η επισκευή του παρμπρίζ σας.

Τι ζημιά μπορεί να αντιμετωπίσετε 

Επιφανειακή ρωγμή:

Η επιφανειακή ρωγμή δεν είναι επικίνδυνη για τη συνέχιση του ταξιδιού σας και είναι σχεδόν ασήμαντη. Όμως μια επιφανειακή ρωγμή μπορεί με το χρόνο να μεγαλώσει και να επεκταθεί σε όλο το τζάμι.

Έτσι, καλό είναι να επισκεφθείτε άμεσα ένα συνεργείο ώστε να γίνει είτε επισκευή με ρητίνη είτε αλλαγή του τζαμιού αν κριθεί απαραίτητο.

 

Ρωγμή καταπόνησης:

Η ρωγμή καταπόνησης μπορεί να συμβεί είτε από απότομη αλλαγή θερμοκρασίας στο τζάμι (π.χ. αν είναι ζεστό λόγω καλοκαιριού και ρίξετε παγωμένο νερό είτε αντίστοιχα αν είναι χειμώνας και το τζάμι είναι παγωμένο και ρίξτε καυτό νερό για να λιώσει ο πάγος..).

Συνήθως αυτές οι ρωγμές είναι μεγάλες και πιάνουν από τη μία άκρη ως την άλλη του παρμπρίζ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αλλαγή όλου του υαλοπίνακα.

Ρωγμές άκρων:

Πρόκειται για ρωγμές που ξεκινούν από τα άκρα του τζαμιού – εκεί που συνήθως είναι πιο ευάλωτα τα τζάμια των αυτοκινήτων.

Αυτές οι ρωγμές μπορεί να ξεκινάνε από τα άκρα όμως γρήγορα εξαπλώνονται και φτάνουν ως την άλλη πλευρά.

Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται άμεση αντικατάσταση του παρμπρίζ.

 

Πρέπει να διορθώσετε μια μικρή ρωγμή ή μπορείτε να την παραβλέψετε;

Μια μικρή ρωγμή στο τζάμι του αυτοκινήτου μπορεί πολύ γρήγορα, από τη μια στιγμή στην άλλη, να εξαπλωθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Σπάνια μια μικρή ρωγμή θα παραμείνει μικρή – στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή επεκτείνεται και οδηγεί σε προβλήματα ορατότητας αλλά και αντοχής του τζαμιού.

Οπότε η απάντηση εδώ είναι ότι ΝΑΙ, θα πρέπει να φτιάξετε άμεσα την οποιαδήποτε ρωγμή παρουσιαστεί στο αυτοκίνητό σας – είτε με επισκευή μέσω ρητίνης είτε με αλλαγή του τζαμιού.

Αυτό θα το εκτιμήσει το ειδικό συνεργείο όπου θα επισκεφθείτε με το ραγισμένο παρμπρίζ.

 

Πως γίνεται η επισκευή ενός σπασμένου παρμπρίζ

Η επισκευή ενός σπασμένου παρμπρίζ πρέπει πάντα να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία.

Στην περίπτωση που το συνεργείο κρίνει ότι μπορεί να γίνει επισκευή, αυτή γίνεται με τη χρήση εποξικής ρητίνης και τα κατάλληλα εργαλεία.

Αν δεν είναι δυνατή η επισκευή του τζαμιού, τότε γίνεται αντικατάσταση του παρμπρίζ με καινούργιο.

Στην περίπτωση που γίνει αντικατάσταση, θα πρέπει να τηρηθούν κάποια μέτρα ασφαλείας για να «πιάσει» καλύτερο το τζάμι, όπως το να μην πλύνετε το αυτοκίνητο για μερικές ημέρες και να κρατήσετε τις ειδικές κόλλες και ταινίες για 1-2 ημέρες.

 

Κόστος επισκευής και αντικατάστασης παρμπρίζ

Το κόστος επισκευής για ένα μπροστινό τζάμι μπορεί να ξεκινήσει από τα 50€ για μια απλή ρωγμή και να φτάσει αρκετά υψηλότερα.

Αντίστοιχα, για μια αντικατάσταση παρμπρίζ το κόστος ξεκινάει από περίπου 300€ για ένα OEM τζάμι. Στα νεότερα αυτοκίνητα το κόστος αυξάνεται καθώς πέρα από την τοποθέτηση του τζαμιού, είναι πιθανόν να χρειαστούν και επιμέρους ενέργειες όπως το καλιμπράρισμα των καμερών – αν υπάρχουν – στο επάνω μέρος του παρμπρίζ.

Σας έχουμε όμως καλά νέα! Στις ασφάλειες αυτοκινήτου που βρίσκετε και κλείνετε μέσα από το asfaleies24.gr, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε την κάλυψη για θραύση κρυστάλλων με κόστος μόλις 1,5€ / μήνα!

Η θραύση κρυστάλλων καλύπτει μέχρι ένα ποσό – συνήθως γύρω στα 1000€ – για επισκευή ή αντικατάσταση των υαλοπινάκων του αυτοκινήτου.

Είναι μια πολύ σημαντική κάλυψη, που στην ουσία κοστίζει ελάχιστα μπροστά σε αυτά που θα σας προσφέρει καθώς ένα μικρό πετραδάκι μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, όμως μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας!

Συγκρίνετε τώρα τιμές στο asfaleies24 σε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες, δείτε πακέτα ασφάλισης από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές και κλείστε τη δική σας ασφάλεια αυτοκινήτου online, μέσα σε μόλις ένα λεπτό!