Πως ξεθαμπώνουν τα φανάρια του αυτοκινήτου

πως ξεθαμπωνουν τα φαναρια του αυτοκινητου

Το θάμπωμα στα φανάρια του αυτοκινήτου είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες οχημάτων κάποιας ηλικίας.

Συνήθως  αυτό το θάμπωμα συμβαίνει όταν εμφανίζουν μια ανομοιόμορφη και θολή επιφάνεια ή κιτρίνισμα σε συνδυασμό με αυξημένη διάχυση του φωτός. Αυτό το πρόβλημα γίνετε πιο έντονο όσο περνάν τα χρόνια και μπορεί να επηρεάσει την ορατότητα του αυτοκινήτου σας στον δρόμο.

Προβλήματα που δημιουργούνται από τα θαμπά φανάρια

Μειωμένη ορατότητα: τα θαμπά φανάρια μειώνουν την ορατότητα του αυτοκινήτου σας από τους άλλους οδηγούς. Ιδιαίτερα όταν επικρατούν δύσκολες συνθήκες όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη όπως ομίχλη ή έντονη βροχόπτωση ή ακόμα και όταν οδηγείτε νύχτα.

Κίνδυνος ατυχημάτων: Οι άλλοι οδηγοί ενδέχεται να μην σας αντιλαμβάνονται εγκαίρως ή να μην βλέπουν τις κινήσεις σας σωστά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα.

Νομικές συνέπειες: Αν η τροχαία σας πετύχει σε έλεγχο με θαμπωμένα φανάρια είναι πολύ πιθανό να σας επιβάλει πρόστιμο.

ΚΤΕΟ: Με θαμπά φανάρια δεν θα μπορέσετε να περάσετε τον έλεγχο ΚΤΕΟ.

Μειώνει την αξία του αυτοκινήτου: Ένα αυτοκίνητο με θαμπά φανάρια δεν θα μπορέσει να πιάσει την ίδια τιμή που θα είχε αν τα φανάρια ήταν καθαρά και περιποιημένα.

Για ποιο λόγο θαμπώνουν τα φανάρια;

Φθορά του υλικού: Τα φανάρια των αυτοκινήτων κατασκευάζονται από πλαστικό υλικό το οποίο όμως με την πάροδο του χρόνου εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες και την ακτινοβολία του ήλιου. Αυτό το υλικό λοιπόν θα διαβρωθεί και θα προκαλέσει το θάμπωμα της επιφάνειας των φαναριών.

 

Ρύποι και βρωμιά: Η επιφάνεια των φαναριών έρχεται σε επαφή επίσης με ρύπους και βρωμιές από τον δρόμο, τα έντομα και τα οξέα της βροχής. Όλα αυτά κάθονται στην επιφάνεια  των φαναριών και προκαλούν το θάμπωμα.

Υγρασία: Κατά τη διάρκεια της νύχτας ή στις έντονες καιρικές συνθήκες τα φανάρια καλύπτονται με υγρασία, κάτι που επίσης συμβάλει στη διάβρωση τους.

Το θάμπωμα των φαναριών γίνετε πιο έντονο με την πάροδο των ετών λόγω της συσσώρευσης όλων των παραπάνω παραγόντων. Καθώς τα φανάρια εκτίθενται σε αυτούς τους παράγοντες για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα υλικά υφίστανται συνεχή διάβρωση και φθορά.

 

Σόδα και ξύδι για τα φανάρια του αυτοκινήτου – Είναι καλή λύση;

Το καθάρισμα των φαναριών με σόδα και λεμόνι είναι μια εναλλακτική αλλά μερικώς αποτελεσματική μέθοδος για την αφαίρεση του θολώματος. Δηλαδή θα δείτε μια αισθητή διαφορά αλλά όχι τόσο καλή όσο αυτό που μπορούν να πετύχουν οι επαγγελματίες.

Τι θα χρειαστείτε και πως θα πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα:

  • Μαγειρική σόδα
  • Ξύδι ή λεμόνι (όλο το λεμόνι, όχι μόνο τον χυμό)
  • Διαφανής μεμβράνη
  • Καθαρό πανί μικροϊνών
  • Πολύ μαλακή βούρτσα
  • Καθαριστικό σαπούνι αυτοκινήτου
  • Γάντια

Πρώτο βήμα: Καθαρίζουμε σχολαστικά τα φανάρια να μην έχουν επάνω σκόνη και βρωμιές χρησιμοποιώντας το σαπούνι και το πανάκι. Στεγνώνουμε πολύ καλά.

Δεύτερο βήμα: Σε ένα καθαρό πανάκι βάζετε λίγη σόδα και ρίχνετε από πάνω λίγες σταγόνες ξύδι, αμέσως το μείγμα σας θα αφρίσει, έτσι όπως αφρίζει ξεκινάτε και τρίβετε τα φανάρια με κυκλικές κινήσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την μαλακά βούρτσα σε αυτό το σημείο.

Αν χρησιμοποιείτε λεμόνι μπορείτε να το κόψετε στη μέση και να βάλετε στη κούπα του λεμονιού λίγη σόδα και με αυτήν να τρίψετε το φανάρι και πάλι με κυκλικές κινήσεις.

Τρίτο βήμα: Αφού έχετε απλώσει το μείγμα σε όλη την επιφάνεια και έχετε τρίψει καλά θα το αφήσετε να δράσει για περίπου 15 με 30 λεπτά. Καλύψτε τα φανάρια με διάφανη πλαστική μεμβράνη και περιμένετε.

Τέταρτο βήμα: Αφαιρέστε τη μεμβράνη και ξεπλύνετε σχολαστικά. Αρχικά αφαιρέστε το μείγμα με ένα στεγνό πανάκι και έπειτα περάστε και με βρεγμένο για να φύγουν όλα τα υπολείμματά.

Πέμπτο βήμα: Στεγνώστε και γυαλίστε τα φανάρια με ένα οποιοδήποτε προϊόν που χρησιμοποιείτε και για το υπόλοιπο αμάξι.

 

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο οξειδωτικό μέσο στην επιφάνεια του αυτοκινήτου σας όπως είναι το λεμόνι και το ξύδι μπορείτε να δοκιμάσετε μια εναλλακτική λύση.

Θα κάνετε όλη τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο αλλά η πάστα που θα φτιάξετε και θα καλύψετε τα φανάρια θα είναι φτιαγμένη από σόδα και λίγο νερό. Όλα τα υπόλοιπα βήματα παραμένουν τα ίδια.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας σας θα είναι άμεσα. Αν δεν μείνετε απολύτως ικανοποιημένοι μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία.

Αυτή η μέθοδος είναι μια οικονομική και εύκολη λύση και το πιο σημαντικό μπορεί να εφαρμοστεί από εσάς τους ίδιους με υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι σας.

Αν παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα ελπίζατε θα χρειαστεί να απευθυνθείτε στους ειδικούς και να αγοράσετε κάποιο κιτ ξεθαμπώματος των φαναριών.

 

Άλλοι τρόποι ξεθαμπώματος των φαναριών

Πέρα από τους παραπάνω τρόπους, υπάρχουν κι άλλοι diy τρόποι για να ξεθαμπώσετε μόνοι σας τα φανάρια!

 

Οδοντόπαστα: Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία  που αναφέραμε και πιο πάνω καθαρίζοντας σχολαστικά τα φανάρια, απλώνεται την οδοντόκρεμα, καλύπτετε για λίγο με μεμβράνη και έπειτα καθαρίζετε.

Ειδικά προϊόντα καθαρισμού για φανάρια: Με μια απλή αναζήτηση στο google θα βρείτε δεκάδες κιτ που υπόσχονται να κάνουν τα φανάρια του αυτοκινήτου σας σαν καινούργια. Ακολουθήστε επακριβώς τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Χρήση κεριού και προστατευτικού φαναριών: Προστατέψτε τα φανάρια από την φθορά εφαρμόζοντας ειδικό κερί μετά από κάθε πλύση του αμαξώματος.

Χρήση αλοιφής με κόκκους: Αν τα φανάρια σας έχουν υποστεί πολύ μεγάλη διάβρωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αλοιφή με κόκκους. Θα ακολουθήσετε με μεγάλη προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή.

 WD-40: καθαρίστε τα φανάρια και σε ένα πανί ψεκάστε το WD-40. Εφαρμόστε με κυκλικές κινήσεις και ξεπλύνετε!

Φυσικά αν δεν έχετε το χρόνο ή τη διάθεση να ασχοληθείτε οι ίδιοι με το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού σε έναν detailer όπου θα περιποιηθεί το αυτοκίνητό σας και θα καθαρίσει επιμελώς τα φανάρια, ώστε να φύγει όλη η θολούρα. Μη ξεχνάτε πως τα καθαρά φανάρια είναι θέμα ασφαλείας, καθώς διαφορετικά έχετε μειωμένη ορατότητα που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα.