Διάρκεια ζωής μπαταρίας αυτοκινήτου

-> Αρχική / BlogΤεχνικά Θέματα / Διάρκεια ζωής μπαταρίας αυτοκινήτου

Διάρκεια ζωής μπαταρίας αυτοκινήτου : Πόσο κρατάει και πότε θέλει αλλαγή

Εάν δε θέλετε να μείνετε με ένα σταματημένο αυτοκίνητο στη μέση του πουθενά, τότε καλό είναι να γνωρίζετε πότε πρέπει να αλλάξετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας, πριν σας «αφήσει»!

Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων είναι μέσα στα αναλώσιμα μέρη, που χρειάζονται αντικατάσταση μετά από κάποια χρόνια.

Το πόσο θα κρατήσει η ζωή της μπαταρίας εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως τη χρήση του οχήματος, αν υπάρχει ακινησία, τις καιρικές συνθήκες, κ.α.

Για παράδειγμα αν αφήσετε ένα αυτοκίνητο σε ανοιχτό πάρκινγκ ενώ η θερμοκρασία είναι γύρω από το μηδέν, για περισσότερες από δυο εβδομάδες, τότε πολύ πιθανόν όταν γυρίσετε να το πάρετε να μην μπορείς να το βάλετε μπρος, καθώς η μπαταρία θα είναι νεκρή!

Από την άλλη, όταν χρησιμοποιείτε καθημερινά το αυτοκίνητό σας και η μπαταρία δουλεύει τόσο σε φόρτιση όσο και σε αποφόρτιση λόγω των λειτουργιών που υποστηρίζει, θα έχετε μια μεγαλύτερη μακροζωία.

Πως λειτουργούν οι μπαταρίες – Γιατί μειώνεται η δυνατότητά τους με τον καιρό

Οι μπαταρίες από τη φύση τους κάποια στιγμή θα βγουν off καθώς τα χημικά στοιχεία που έχουν δεν διαρκούν για πάντα.

Με τον καιρό αρχίζουν και χάνουν την αποθηκευτική τους ικανότητα και μειώνεται η δυνατότητα για παροχή υψηλών φορτίων.

Κάνοντας καλή χρήση της μπαταρίας, μπορείτε να επιτύχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να έχετε την ίδια μπαταρία για περισσότερα χρόνια.

Η τεχνολογία των μπαταριών εξελίσσεται ραγδαία και σε αυτό έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο η ηλεκτροκίνηση καθώς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα οι μπαταρίες αποτελούν το ζωτικό μέρος του οχήματος.

Και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η αντοχή των μπαταριών μειώνεται σε συνάρτηση με το χρόνο καθώς και τη χρήση του οχήματος. Εξάλλου και εδώ χρησιμοποιούνται συνήθως οι κοινές μπαταρίες ιόντων λιθίου.

 

Πως θα ξέρω πότε χρειάζομαι καινούργια μπαταρία;

Δυστυχώς οι σύγχρονες μπαταρίες σπάνια δίνουν σημάδια ότι φτάνει το τέλος της ζωής τους. Μπορεί την μια ημέρα να λειτουργούν όλα καλά και την επόμενη να έχει νεκρώσει τελείως η μπαταρία.

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να το αποφύγετε.

Από την άλλη όμως υπάρχου μικρά σημάδια που ίσως σας δείξουν ότι ήρθε η ώρα για αντικατάσταση της μπαταρίας σας.

 

Το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να ξεκινήσει

Αν το αυτοκίνητό σας κάθε πρωί δυσκολεύεται να ξεκινήσει και να πάρει μπρος, τότε ίσως ήρθε η ώρα για αντικατάσταση της μπαταρίας του. Αν δεν έχει πολύ καιρό που αλλάξατε μπαταρία, τότε ίσως να φταίει κάτι άλλο που θα πρέπει να το δείτε σε μια επίσκεψη στο service.

 

Μη επαρκής παροχή ενέργειας

Αν είστε σταματημένοι με ανοιχτή τη μηχανή και βλέπετε μερικά παράξενα πράγματα, όπως να τρεμοπαίζουν τα φώτα σας ή το εσωτερικό φωτιζόμενο καντράν, τότε ίσως η μπαταρία να μην μπορεί να αποδώσει υψηλή ισχύ και να ήρθε η ώρα για την αντικατάστασή της.

 

Έλεγχος τάσης

Τα δυο με τέσσερα χρόνια ορίζονται περίπου ως διάστημα που θα πρέπει να αντικαταστήσετε την μπαταρία σας. Αν νιώθετε ότι πλησιάζει αυτό το διάστημα, μπορείτε να μετρήσετε τα volts στους πόλους της μπαταρίας σας για να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Αν βλέπετε κάτω από 11.8volt, αυτό ίσως να σημαίνει ότι σύντομα θα πρέπει να αντικαταστήσετε την μπαταρία σας.

Από την άλλη, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι σύγχρονες μπαταρίες μπορεί τη μια ημέρα να λειτουργούν καλά και την επόμενη να είναι νεκρές. Οπότε και η μέτρηση των volts δεν είναι μια αξιόπιστη μέθοδος.

 

Πως να κρατήσω την μπαταρία μου όσο το δυνατόν περισσότερο;

Υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε έτσι ώστε να κρατήσετε την μπαταρία σας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αν πρόκειται να αφήσετε το αυτοκίνητό σας για μεγάλο διάστημα χωρίς χρήση, τότε αφαιρέστε την μπαταρία και τοποθετήστε την στο σπίτι σας, σε έναν φορτιστή-συντηρητή μπαταριών.

Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσετε την τάση της μπαταρίας, θα την έχετε φορτισμένη και θα την προστατέψετε από ενδεχόμενο νέκρωμα.

Αν κάνετε συχνά μικρές διαδρομές και δεν προλαβαίνει η μπαταρία σας να φορτίσει επαρκώς, τότε ίσως να χρειαστεί μια μεγαλύτερη διαδρομή έτσι ώστε να η μπαταρία να φορτίσει σε ικανοποιητικά επίπεδα μέσα από το δυναμό του αυτοκινήτου.

Θα πρέπει να μην ξεχνάτε πως όλες οι μπαταρίες είναι αναλώσιμες και αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα της αντικατάστασής τους.

 

Τι να κάνω όταν μείνω από μπαταρία

Το να μείνετε από μπαταρία είναι κάτι που θα νομοτελειακά θα συμβεί σχεδόν σε όλους τους οδηγούς! Μην στεναχωριέστε όμως!

Έχοντας μια ασφάλεια αυτοκινήτου με τις κατάλληλες καλύψεις, μπορείτε μέσα σε ελάχιστη ώρα να έχετε μια καινούργια μπαταρία ή ένα λειτουργικό αυτοκίνητο έτσι ώστε να πάτε με ασφάλεια να αντικαταστήσετε την μπαταρία σας.

Κάνοντας ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο μέσα από το asfaleies24.gr μη ξεχνάτε ποτέ να προσθέτετε την κάλυψη οδικής βοήθειας που σας παρέχουμε, με κόστος μόλις 20€ το έτος.

Αν μείνετε από μπαταρία, η οδική βοήθεια θα έρθει άμεσα στο χώρο που βρίσκεται το αυτοκίνητο και θα σας βάλει μπρος με τα ειδικά καλώδια.

Μόλις το αυτοκίνητό σας γίνει λειτουργικό, η οδική βοήθεια θα μπορέσει να δει αν η μπαταρία σας φορτίζει και είναι ικανή να κρατήσει φορτία ή θα πρέπει να κατευθυνθείτε άμεσα για αντικατάσταση.

Δείτε στο asfaleies24 ασφάλειες από μόλις 40€ το εξάμηνο και προσθέστε την κάλυψη οδικής βοήθειας για να ξεγνοιάστε από οποιαδήποτε μηχανική και όχι μόνο βλάβη!

☞ Βρες Ασφάλεια Αυτοκινήτου από 6,20€/μήνα ΕΔΩ!