χτυπησα παρκαρισμενο αυτοκινητο τι κανω τωρα
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Χτύπησα παρκαρισμένο αυτοκίνητο! Τι πρέπει να κάνω τώρα;

Οκ, το έχουμε δει να συμβαίνει συχνά ας το παραδεχτούμε!

Αυτή τη φορά δυστυχώς συνέβη σε εσένα – χτύπησες ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο και προκάλεσες γρατζουνιές ή χτυπήματα.

Τι πρέπει να κάνεις τώρα; Πως θα αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης του άλλου οχήματος;

Σίγουρα, αυτό που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις είναι να φύγεις χωρίς να ενημερώσεις τον ιδιοκτήτη γι’αυτό που συνέβη. Το να φύγεις, πέρα ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα (εγκατάλειψη τροχαίου), δεν είναι και καθόλου σώφρων.

Αφού την πληρώνουμε την ασφάλεια αυτοκινήτου, γιατί να εγκαταλείψουμε ένα αυτοκίνητο που καταλάθος του προξενήσαμε ζημιά;

Τι πρέπει να κάνεις αν χτυπήσεις ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις σε περίπτωση ατυχήματος με τρακαρισμένο αυτοκίνητο, είναι να βρεις αν μπορέσεις τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.

Αναζήτησε αν υπάρχει κάποια επαγγελματική κάρτα στο παρμπρίζ ή κάποιο διαφημιστικό σλόγκαν στο αυτοκίνητο.

Αν δε βρίσκεις κάποιο στοιχείο επικοινωνίας, τότε άφησε ένα χαρτάκι με τα δικά σου στοιχεία όπως τηλέφωνο επικοινωνίας και πινακίδα.

Αν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο σε περιοχή με καταστήματα, μπορείς να ρωτήσεις αν τυχόν γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη.

Τέλος, θα πρέπει να ειδοποιήσεις τη δική σου ασφαλιστική για το συμβάν και να δώσεις και τα στοιχεία του άλλου οχήματος (μοντέλο – πινακίδα) ώστε να βρει τα στοιχεία η ασφαλιστική εταιρεία.

Μη ξεχάσεις να τραβήξεις φωτογραφίες από τον τόπο του ατυχήματος τόσο τις δικές σου ζημιές όσο και του άλλου οχήματος.

 

Ποιος πληρώνει τη ζημιά

Τη ζημιά στο άλλο όχημα θα την πληρώσει η δική σου ασφαλιστική εταιρεία, εσύ δεν έχεις να πληρώσεις κάτι – γι’αυτό άλλωστε πληρώνουμε την ασφάλεια αυτοκινήτου!

Αν έχεις μικτή ασφάλεια, τότε και οι δικές σου ζημιές θα μπορούν να αποζημιωθούν από την ασφαλιστική σου εταιρεία πέραν του άλλου οχήματος.

Ανάλογα το εύρος της ζημιάς και το κόστος, θα δείτε αν αξίζει να ενεργοποιήσετε τη μικτή ασφάλεια ή όχι, πάντα σε συνάρτηση με το ποσό της απαλλαγής που έχετε.

Αν η ζημιά για παράδειγμα είναι 400€ στο δικό σας αυτοκίνητο και έχετε απαλλαγή 500€, τότε δεν μπορεί να γίνει ενεργοποίηση μικτής καθώς η δική σας συμμετοχή (απαλλαγή) είναι μεγαλύτερη του κόστος της ζημιάς.

Αν όμως η ζημιά ξεπερνάει τα 1000€, τότε σίγουρα θα ζητήσετε επισκευή μέσω της μικτής σας κάλυψης.

 

Τράκαραν το δικό μου αυτοκίνητο παρκαρισμένο και έφυγαν – Τι μπορώ να κάνω;

Πέρα από την περίπτωση να τρακάρετε εσείς άλλο παρκαρισμένο αυτοκίνητο, υπάρχει η περίπτωση να σας τρακάρουν ενώ βρίσκεστε παρκαρισμένοι και να φύγουν δίχως να αφήσουν στοιχεία επικοινωνίας!

Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση για να αποζημιωθείτε;

Αν δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για το χτύπημα – όπως κάποιος μάρτυρας ή κάμερα για να δείτε τα στοιχεία του οχήματος, δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι και το κόστος της ζημιάς θα πρέπει να το αναλάβετε εσείς, εκτός κι αν έχετε μικτή ασφάλεια.

Από την άλλη, αν βρεις τα στοιχεία του οχήματος που σε χτύπησε, μπορείς να προχωρήσεις σε μήνυση καθώς και να ενημερώσεις τη δική σου ασφαλιστική εταιρεία ώστε να βρεθεί ο υπαίτιος οδηγός, ο οποίος πέρα όλων των άλλων θα αντιμετωπίσει και ποινικές κυρώσεις για εγκατάλειψη τροχαίου.

 

Πλήρη μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Στο δρόμο μπορούν να συμβούν παρά πολλά – είτε όταν κινείστε είτε όταν αφήνετε το αυτοκίνητο παρκαρισμένο.

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, καθώς δυστυχώς υπάρχουν πολύ ασυνείδητοι οδηγοί, θα πρέπει να έχετε μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου ώστε να σας καλύψει για κάθε πιθανή ζημιά στο όχημά σας.

Η μικτή ασφάλιση έρχεται πάντα με ένα ποσό ως απαλλαγή – αυτό το ποσό μπορεί να είναι υψηλό (π.χ. 2000€) ή χαμηλό (π.χ. 150€).

Όσο μεγαλύτερη η απαλλαγή, τόσο χαμηλότερο θα είναι και το κόστος για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας.

Αντίστοιχα, αν επιλέξετε μικρότερη απαλλαγή, τα ασφάλιστρα θα είναι πιο υψηλά!

Συνήθως επιλέγουμε τη μικτή ασφάλεια για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας σε μια μεγάλη ζημιά – όπως αν βγει το όχημά μας ολική καταστροφή μετά από ένα ατύχημα – έτσι ώστε να έχουμε την ελάχιστη δυνατή οικονομική ζημιά.

Για επιδιόρθωση γρατζουνιών ή γενικά ζημιές που προκαλέσαμε εμείς, μικρότερες των 1000€, τις περισσότερες φορές δεν αξίζει η ενεργοποίηση της μικτής ασφάλισης.

Τώρα που έμαθες τι πρέπει να κάνεις αν χτυπήσεις παρκαρισμένο αυτοκίνητο, γνωρίζεις ότι μπορείς να βρεις την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου σε 1 μόλις λεπτό, από την άνεση του σπιτιού σου και τον υπολογιστή ή το κινητό σου;

Πως; Μα φυσικά, από το asfaleies24.gr!