ελεγχος αυτοκινητου για το καλοκαιρι

-> Αρχική / Blog / ΣυμβουλέςΠως θα προετοιμάσεις το αυτοκίνητό σου για το καλοκαίρι

Πως θα προετοιμάσεις το αυτοκίνητό σου για το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη και απαιτητική περίοδος για τα αυτοκίνητα. Έχουν μεγαλύτερη καταπόνηση, αρκετά συχνά τα πηγαίνουμε σε δύσκολες διαδρομές και φυσικά είναι αυτά που αναλαμβάνουν να μας πάνε και να μας φέρουν με ασφάλεια στις διακοπές μας!

Όμως, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να μη χρειαστούμε τη συνδρομή της οδικής βοήθειας, θα πρέπει να κάνουμε μια μίνι συντήρηση και κάποιους ελέγχους, πριν αρχίσουμε τις εξορμήσεις στις παραλίες!

Σε αυτό το άρθρο του asfaleies24 Blog σας έχουμε ετοιμάσει όλα όσα χρειάζονται για να προετοιμάσεις το αυτοκίνητό σου για το καλοκαίρι!

 

Έλεγχος ψυκτικού υγρού και στάθμης λαδιού

ελεγχος λαδιων και παραφλου

Το ψυκτικό υγρό αλλά και το λάδι χρησιμοποιούνται για να κρατάνε τη θερμοκρασία του κινητήρα σε λειτουργικά επίπεδα.

Ειδικά με την καταπόνηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, είναι πολύ λογικό και συχνό να βλέπουμε αυτοκίνητα στην άκρη του δρόμου να έχουν ανεβάσει θερμοκρασία και σε αρκετές περιπτώσεις να βγάζουν καπνό από τη μηχανή.

Αυτό συμβαίνει λόγω ελλιπής συντήρησης.

Επομένως ο έλεγχος της στάθμης λαδιού αλλά και του ψυκτικού υγρού είναι ζωτικής σημασία για τον κινητήρα σας. Για να ελέγξετε το ψυκτικό υγρό – παραφλού – βλέπετε το διαφανές πλαστικό δοχείο που κλείνει με μια τάπα συνήθως χρώματος μπλε.

Με σβηστό και κρύο το αμάξι, η στάθμη θα πρέπει να είναι μεταξύ min και max ενώ δεν θα πρέπει να υπάρχουν σημάδια διαρροής γύρω γύρω από το δοχείο του παραφλού.

Αν δείτε υγρά του παραφλού – συνήθως χρώματος ροζ ή μπλε – αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή και θα πρέπει άμεσα να το πάτε στο συνεργείο σας, καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον κινητήρα.

Για να ελέγξετε την στάθμη του λαδιού, πάλι με κρύο αυτοκίνητο θα τραβήξετε την ειδική βέργα που βρίσκεται στο χώρο του κινητήρα, θα την σκουπίσετε καλά στην άκρη που έχει τον ειδικό μετρητή και θα την ξανά τοποθετήσετε στον κινητήρα. Έπειτα θα την βγάλετε και θα δείτε την στάθμη του λαδιού στην άκρη της βελόνας. Και εδώ, όπως και στην στάθμη του παραφλού, το λάδι θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ min και max.

Εάν η στάθμη είναι πολύ χαμηλή, θα πρέπει να συμπληρώσετε λάδι και να το παρακολουθείτε, καθώς δεν είναι αποδεκτό να καίει το αυτοκίνητό σας λάδια, εκτός αν υπάρχει πρόβλημα.

Η μέγιστη αποδεκτή απώλεια είναι κάτω από 1 λίτρο στα 1000 χιλιόμετρα.

 

Φτιάξε οτιδήποτε αναβάλλεις τόσο καιρό!

Αν το αυτοκίνητο έχει κάποια τεχνικά προβλήματα και τα αναβάλλεις συνέχεια, τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να τα φτιάξεις. Ένας χαλασμένος θερμοστάτης ή ένα αναμμένο λαμπάκι για πρόβλημα στους αερόσακους είναι σημαντικά προβλήματα ασφάλειας για ένα αυτοκίνητο.

Τώρα που θα κάνεις πολλά χιλιόμετρα πρέπει να τα φτιάξεις αυτά έτσι ώστε να μην μπορέσει τίποτα να χαλάσει τις διακοπές σου!

 

Έλεγχος ελαστικών

ελεγχος ελαστικων

Η κατάσταση των ελαστικών επηρεάζει όλη την οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου επομένως είναι σημαντικό να τα ελέγχετε τακτικά τόσο για την σωστή πίεση όσο και για τη φθορά τους.

Ελέγχετε για τυχόν ζημιές όπως κοψίματα και εξογκώματα καθώς και την κατάσταση του πέλματος.

Αν το πέλμα είναι μικρότερο από 3 χιλιοστά, σας προτείνουμε να αλλάξετε άμεσα τα ελαστικά σας καθώς κινδυνεύει η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας.

 

Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων

Το καλοκαίρι οι υαλοκαθαριστήρες ξεραίνονται με αποτέλεσμα να μην καθαρίζουν σωστά το παρμπρίζ σας. Προτείνεται να αλλάζετε τους υαλοκαθαριστήρες ή τα μάκτρα κάθε χρόνο και ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι έτσι ώστε να έχετε αποτελεσματικό καθαρισμό του παρμπρίζ και υψηλή ασφάλεια.

Θυμηθείτε επίσης να έχετε γεμάτο πάντα το δοχείο νερού των υαλοκαθαριστήρων, είτε με το ειδικό υγρό είτε με νερό μαζί με λίγο σαπούνι, έτσι ώστε να καθαρίζουν αποτελεσματικά οι βρωμιές από το τζάμι σας.

 

Σύστημα air condition

Καλοκαίρι χωρίς κλιματισμό στο αυτοκίνητο, δε γίνεται! Φανταστείτε τώρα να γυρνάτε από μια παραλία, μεσημεριάτικα και να έχει χαλάσει το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου σας!

Για να αποφύγετε γκρίνιες και ταλαιπωρίες, θα πρέπει να ελέγξετε πριν το ξεκίνημα του καλοκαιριού αν όλο το σύστημα ψύξης λειτουργεί σωστά.

Επίσης, υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες όπου μπορείτε να κάνετε αλλαγή στα φίλτρα ανακύκλωσης και μαζί απολύμανση του συστήματος κλιματισμού έτσι ώστε να αναπνέετε καθαρότερο και ποιοτικότερο αέρα!

 

Απαραίτητος εξοπλισμός ασφαλείας

Όταν κάνουμε μεγάλα ταξίδια και καλύπτουμε σημαντικές αποστάσεις, όπως είναι οι καλοκαιρινές μας διακοπές, τότε πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας στο αυτοκίνητό μας για οτιδήποτε απρόοπτο μας συμβεί.

Αυτός ο εξοπλισμός περιλαμβάνει:

  • Τρίγωνο ασφαλείας
  • Κουτί πρώτων βοηθειών
  • Κιτ επισκευής ελαστικών

Στα προαιρετικά, μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα κομπρεσσεράκι αέρα που θα σας βοηθήσει να βάζετε αέρα στα ελαστικά σας καθώς και ένα λίτρο λάδι, αν χρειαστεί να συμπληρώσετε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας. Τέλος, ένας φορτιστής μπαταρίας θα σας βοηθήσει να φορτίσετε γρήγορα και εύκολα την μπαταρία του αυτοκινήτου στο σπίτι σας, αν αυτή αδειάσει κατά τη διάρκεια των διακοπών σας δίχως να ψάχνετε για ανοιχτά και κοντινά συνεργεία.

 

Οδήγηση στο εξωτερικό

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, τότε θα πρέπει να έχετε παραλάβει και εκτυπώσει την πράσινη κάρτα του αυτοκινήτου σας καθώς είναι απαραίτητη για να ισχύει η αστική ευθύνη έναντι τρίτων της ασφάλειάς σας.

Την πράσινη κάρτα μπορείτε να τη ζητήσετε απευθείας από εμάς, αν έχετε κάνει την ασφάλεια αυτοκινήτου μέσα από το πιστοποιημένο πρακτορείο μας.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο πρακτορείο ή τον ασφαλιστή που έχετε εκδώσει την ασφάλεια αυτοκινήτου.

Επίσης, να είστε σίγουροι ότι σας καλύπτει η οδική βοήθεια στο εξωτερικό χωρίς πρόσθετη πράξη ή κάποιο παραπάνω κόστος.

Το asfaleies24.gr συνεργάζεται με την Europ Assistance που προσφέρει δωρεάν κάλυψη στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, στο βασικό συμβόλαιο οδικής βοήθειας!

Εσείς είστε έτοιμοι για τις καλοκαιρινές διακοπές σας; Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας και φύγετε για τις καλύτερες μέρες του χρόνου!

☞ Βρες Ασφάλεια Αυτοκινήτου από 6,20€/μήνα ΕΔΩ!