γρατζουνιες στην πορτα

Πως να αποφύγεις τις γρατζουνιές και τα χτυπήματα στις πόρτες

Αγοράζεις καινούργιο αυτοκίνητο και το σκέφτεσαι όλη μέρα: «Λες να μου γρατζούνισαν την πόρτα; Λες ο διπλανός να μην πρόσεξε και να άνοιξε απότομα την πόρτα του;»

Παραδέξου το, έχεις κάνει τις ίδιες σκέψεις και εσύ! Περιπτώσεις που ακόμα και η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου δεν θα συμφέρει να την ενεργοποιήσετε για την επιδιόρθωση μιας γρατζουνιάς, λόγω του ύψους της απαλλαγής.

Όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, είτε είναι καινούργια είτε όχι, θα έρθουν αντιμέτωποι με γρατζουνιές και μικροχτυπήματα στις πόρτες του αυτοκινήτου τους.

Τα πιο συνηθισμένα χτυπήματα γίνονται από τις πόρτες άλλων οχημάτων, όταν οι ιδιοκτήτες τους δεν προσέχουν και ανοίγουν απότομα την πόρτα, χωρίς να κοιτάξουν ή να υπολογίσουν το χώρο που έχουν.

Πως όμως μπορείτε να προστατεύσετε τις πόρτες και γενικά την πλαϊνή μεριά του αυτοκινήτου σας από μελλοντικά χτυπήματα;

 

Παρκάρετε όσο πιο μακριά μπορείτε

Όταν παρκάρετε σε ένα super market ή γενικά σε ένα ανοιχτό μεγάλο πάρκινγκ, οι θέσεις που είναι κοντά στην είσοδο είναι αυτές που είναι πάντα γεμάτες και γίνεται συνωστισμός.

Αν παρκάρετε λίγα μέτρα πιο μακριά, τότε θα δείτε ότι τα αυτοκίνητα είναι αισθητά πιο λίγα και σίγουρα θα βρείτε κάποια θέση όπου δεξιά και αριστερά δεν θα υπάρχουν άλλα οχήματα.

Περπατώντας μερικά μέτρα παραπάνω, πέρα ότι συμβάλλετε στην υγεία της καρδιάς σας, προστατεύετε και το αυτοκίνητό σας! 5’ παραπάνω περπάτημα και μερικά μέτρα, μπορούν να αποτρέψουν μικροχτυπήματα που θα γινόταν σε μια στενή θέση στάθμευσης ή αν άλλα αυτοκίνητα παρκάρουν δίπλα σας.

Βεβαιωθείτε ότι παρκάρετε σωστά εντός των γραμμών σας και σε καμία περίπτωση κοντά σε οχήματα που είναι παρκαρισμένα λοξά ή εκτός των γραμμών τους.

 

Ανοίξτε την πόρτα σας αργά και αφού πρώτα ελέγξετε

γρατζουνιες στο χερουλι της πορτας

Θα πρέπει πάντα να έχετε επίγνωση της εξωτερικής κατάστασης πριν ανοίξετε την πόρτα σας. Ελέγξτε αν περνάει κάποιο αυτοκίνητο, μηχανάκι ή ακόμα και πεζός και ανοίξτε μετά την πόρτα σας – αργά αργά.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή απόσταση από άλλα οχήματα ή ακόμα και από τοίχο και να κρατάτε καλά την πόρτα σας καθώς πάντα υπάρχει η περίπτωση μια δυνατή ριπή ανέμου να σας την μετακινήσει!

 

Να χρησιμοποιείτε ειδικές κουκούλες

Αν και είναι δύσκολο κάθε βράδυ να τοποθετείτε την κουκούλα και κάθε πρωί να την αφαιρείτε, εν τούτοις είναι μια πολύ καλή λύση για να αποφύγετε γρατζουνιές και μικροχτυπήματα που μπορούν να συμβούν αν παρκάρετε σε δημόσια θέση στάθμευσης.

Αν δεν έχετε δικό σας ιδιωτικό πάρκινγκ ή μια νοικιασμένη θέση σε κλειστό πάρκινγκ, τότε η στάθμευση σε δημόσιο δρόμο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, μεταξύ αυτών φυσικά και τα μικροχτυπήματα από άλλα οχήματα.

Μια καλή κουκούλα θα προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια στο αυτοκίνητό σας, όμως θα απαιτήσει μια διαδικασία για να την τοποθετείτε και να την αφαιρείτε κάθε μέρα!

 

Χρησιμοποιείτε ειδικά προστατευτικά πόρτας

Υπάρχουν ειδικά προστατευτικά πόρτας που κολλάνε ή μαγνητίζουν πάνω στις πόρτες σας και με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τις επιφάνειες του αυτοκινήτου σας από ανεπιθύμητα χτυπήματα.

Συνήθως αυτά τα προστατευτικά προστατεύουν από το δικό σας άνοιγμα της πόρτας αλλά μπορείτε να τα τοποθετείτε όταν έχετε παρκαρισμένο το αυτοκίνητό σας, έτσι ώστε να προσφέρουν μια μικρή προστασία έναντι χτυπημάτων από άλλα οχήματα.

 

Τοποθέτηση κάμερας στο αυτοκίνητο

γρατζουνιες στο αυτοκινητο

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έρχονται με εγκατεστημένες περιμετρικές κάμερες που βοηθάνε τόσο κατά τη διάρκεια της οδήγησης όσο και για ασφάλεια όσο το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο. Ένα παράδειγμα αυτής της ασφάλειας είναι το Tesla Model 3 που έχει περιμετρικές κάμερες και όταν το παρκάρετε αυτές μπορούν να «γράφουν» αν κάποιος χτυπήσει ή γρατζουνίσει το όχημά σας.

Αν και δεν προσφέρουν άμεση αποτροπή των χτυπημάτων, παρόλο αυτά μπορείτε αν κάποιος σας προξενήσει ζημιά και δεν αφήσει στοιχεία επικοινωνίας, μπορείτε να τον αναζητήσετε με τα στοιχεία που θα συλλέξει το σύστημα καταγραφής.

 

Κεραμική επίστρωση ή PPF για μεγαλύτερη προστασία

Η κεραμική επίστρωση προσφέρει μια μικρή εξτρά προστασία, περισσότερο έναντι επιφανειακών γρατζουνιών ή μικρών γρατζουνιών από κλαδιά, φύλλα, κτλ.

Από την άλλη, η προστασία με PPF είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς στο αυτοκίνητο τοποθετούνται ειδικές μεμβράνες για την προστασία του χρώματος καθώς επίσης και έναντι γρατζουνιών και μικροχτυπημάτων.

Για τη μέγιστη προστασία του αυτοκινήτου σας, μια τοποθέτηση PPF μεμβρανών θα ήταν η ιδανική λύση.

 

Έχεις μικτή ασφάλεια; Δεν σε νοιάζουν τα χτυπήματα!

Με την μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου σε νοιάζουν μόνο τα μικρό χτυπήματα και οι γρατζουνιές, που το κόστος επιδιόρθωσης είναι έτσι κι αλλιώς μικρό.

Αν κάποιος σε χτυπήσει και φύγει και δεν υπάρχουν μάρτυρες να δούνε τον αριθμό κυκλοφορίας, τότε μπορείς να ενεργοποιήσεις την μικτή ασφάλεια εφόσον έχεις αυτήν την κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Με την μικτή κάλυψη μπορείς να φτιάξεις ένα μεγάλο χτύπημα ή ζημιά που σε προκάλεσε ένα άλλο αυτοκίνητο και δεν έχεις τα στοιχεία του.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις όπου σας τρακάρουν παρκαρισμένο και φύγουν χωρίς να αφήσουν κάποιο στοιχεία επικοινωνίας.

☞ Βρες Ασφάλεια Αυτοκινήτου από 6,20€/μήνα ΕΔΩ!