προτεραιότητα σε κυκλικό κόμβο
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Προτεραιότητα σε κυκλικό κόμβο – Ποιος έχει;

Η προτεραιότητα σε κυκλικό κόμβο ή πλατεία είναι κάτι που δυσκολεύει και μπερδεύει αρκετούς οδηγούς. Άλλες φορές προτεραιότητα έχει αυτός που μπαίνει στον κόμβο και άλλες αυτός που κινείτε ήδη μέσα στην πλατεία.

Τελικά τι ισχύει με την προτεραιότητα σε κυκλική πλατεία; Τι πρέπει να προσέχουμε ώστε να μη βρεθούμε στη δύσκολη θέση ενός τρακαρίσματος;

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

# Τα πλεονεκτήματα των κυκλικών κόμβων

Σε αρκετές χώρες οι κυκλικοί κόμβοι αποτελούν χαρακτηριστικό των υποδομών τους και τους συναντάμε συνέχεια στη θέση των φαναριών.

Οι κυκλικοί κόμβοι προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα όπως άμεση ροή οχημάτων, αποσυμφόρηση περιοχών, απλοποιημένη πλοήγηση καθώς μπορείς να βγεις σε όποια έξοδο σε βολεύει καθώς και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Συνήθως αντικαθιστούν φανάρια όπου είναι τεχνικά δυνατό ή τοποθετούνται σε περιοχές όπου πρέπει να αποσυμφοριστεί η κίνηση λόγω αρκετών διασταυρώσεων.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια ομαλή ροή των αυτοκινήτων η οποία δεν διακόπτεται με αποτέλεσμα μείωση του χρόνου αναμονής.

Όμως το ερώτημα σε κάθε οδηγό παραμένει.. Ποιος έχει προτεραιότητα στον κυκλικό κόμβο;

 

# Ποιος έχει προτεραιότητα σε κύκλο

Αν δεν υπάρχει πινακίδα STOP ή άλλης προτεραιότητας, τότε στην Ελλάδα προτεραιότητα σε κύκλο έχει αυτός που μπαίνει στον κυκλικό κόμβο, επειδή είναι από δεξιά.

Αν εισέρχεστε δηλαδή σε κυκλικό κόμβο ή πλατεία, τότε τα οχήματα που κινούνται μέσα στον κύκλο πρέπει να σταματήσουν ώστε να σας παραχωρήσουν προτεραιότητα για να μπείτε μέσα στον κυκλικό κόμβο.

# Πότε έχει προτεραιότητα αυτός που κινείτε μέσα στον κύκλο;

Σε αρκετούς κυκλικούς κόμβους υπάρχει πινακίδα STOP για όσους εισέρχονται σε αυτόν. Σε αυτήν την περίπτωση, προτεραιότητα έχουν όσοι κινούνται μέσα στην πλατεία.

Όταν μπείτε δηλαδή μέσα στον κυκλικό κόμβο, κινείστε μέχρι την έξοδα της πορείας σας δίχως να παραχωρήσετε κάποια προτεραιότητα στα οχήματα που περιμένουν για να μπούνε στον κύκλο.

 

# Πότε δεν ισχύει η εκ των δεξιών προτεραιότητα

Η εκ των δεξιών προτεραιότητα, που ισχύει by default όταν δεν υπάρχουν άλλες πινακίδες, δεν ισχύει όταν έχετε STOP πριν εισέρθετε στον κυκλικό κόμβο.

Αν συναντήσετε πινακίδα STOP, τότε δεν ισχύει η εκ των δεξιών προτεραιότητα σε κύκλο και περιμένετε μέχρι να αδειάσει η ροή για να μπορέσετε να εισέλθετε στον κύκλο.

Ειδικά για τις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού, η προτεραιότητα που ισχύει για τους κυκλικούς κόμβους είναι αυτή των οχημάτων εντός του κόμβου – δηλαδή παραχωρούν προτεραιότητα όσοι μπαίνουν στον κυκλικό κόμβο(το αντίθετο με την by default κατάσταση στη χώρα μας).

Σε κάθε περίπτωση, όταν πλησιάζετε έναν κυκλικό κόμβο θα πρέπει να μειώσετε ταχύτητα και να οδηγείτε αρκετά αμυντικά και έχοντας πλήρη συναίσθηση του χώρου καθώς και των άλλων οχημάτων.

Αρκετοί οδηγοί μπορεί να μη γνωρίζουν αν έχουν ή όχι προτεραιότητα, οπότε μπορεί να συναντήσετε απότομα φρεναρίσματα (νομίζοντας ότι δεν έχουν προτεραιότητα ενώ έχουν) ή αντίθετα κάποιος οδηγός να μπει στον κυκλικό κόμβο ενώ δεν έχει προτεραιότητα, καθώς θα πιστεύει ότι πρέπει εσείς να σταματήσετε.

Για την καλύτερη λειτουργία του κυκλικού κόμβου, αν θα βγείτε σύντομα από τον κύκλο τοποθετηθείτε στην εξωτερική λωρίδα ενώ αν η έξοδός σας αργεί, είναι προτιμότερο να τοποθετηθείτε στην εσωτερική λωρίδα μέχρι να φτάσετε στην έξοδό σας

 

# Με καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου αν τρακάρω εντός κυκλικού κόμβου;

Η ασφάλεια που έχετε σας καλύπτει σε οποιαδήποτε περίπτωση που τρακάρετε – είτε με δική σας υπαιτιότητα είτε όχι – ακόμα και εντός κυκλικού κόμβου.

Εξαίρεση αποτελούν οι γνωστές αιτίες που ισχύουν πάντα, όπως αν είστε μεθυσμένος, υπό την επήρεια ουσιών, κ.ο.κ.

Σε κάθε άλλη περίπτωση αν τρακάρετε και έχετε την υπαιτιότητα εσείς, τότε η ασφαλιστική θα αποζημιώσει κανονικά το άλλο όχημα ενώ εσείς θα πρέπει να φτιάξετε τις δικές σας ζημιές μόνοι σας – εκτός κι αν έχετε μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου οπότε καλύπτεστε και για ιδίες ζημιές!

Αν δεν έχετε υπαιτιότητα εσείς και τη φέρει το άλλο όχημα, τότε η ασφαλιστική του υπαίτιου αυτοκινήτου θα σας αποζημιώσει για τις ζημιές που σας προκάλεσε.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Ψάχνεις νέα ασφάλεια αυτοκινήτου; Βρες την στο Asfaleies24.gr!

Αν αναζητάς καινούργια ασφάλεια αυτοκινήτου, τότε στο asfaleies24 θα βρεις την ιδανική και στην καλύτερη τιμή της αγοράς!

Μέσα από την ιστοσελίδα μας συγκρίνεις έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες, επιλέγεις αυτήν που ταιριάζει στις ανάγκες σου και ασφαλίζεσαι online σε μόλις 2 λεπτά!

Πληρώνεις τα ασφάλιστρα με κατάθεση ή κάρτα και παραλαμβάνεις άμεσα το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο e-mail σου!

Τόσο γρήγορα, τόσο οικονομικά! Η επόμενη ασφάλεια αυτοκινήτου σου είναι στο asfaleies24!

Οι κυκλικοί κόμβοι και οι πλατείες προσφέρουν μια γρήγορη και ασφαλή ροή κυκλοφορίας των οχημάτων, δίχως να σταματάει η ουρά όπως στα φανάρια. Με ενισχυμένη ασφάλεια και πληθώρα επιλογών για τις εξόδους σας (σε αντίθεση με τα φανάρια όπου συνήθως έχεις 2-3 επιλογές), αποτελούν την ιδανική λύση για να αποσυμφορηθεί μια περιοχή με μεγάλη κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην προτεραιότητα της πλατείας, οδηγείτε αμυντικά και πάντα θα είστε σε θέση να προλαβαίνετε καταστάσεις, πριν αυτές συμβούν!