Διαφορά πραγματογνώμονα και διακανονιστή
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ποια είναι η διαφορά του διακανονιστή από τον πραγματογνώμονα

Αν έχετε εμπλακεί σε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό σας, τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει για κάποιον πραγματογνώμονα και κάποιον διακανονιστή που επηρεάζουν την αποζημίωση που θα λάβετε!

Τι είναι όμως ο διακανονιστής και τι ο πραγματογνώμονας; Που τους συναντάμε και τι ρόλο διαδραματίζουν σε μια αποζημίωση;

# Τι είναι ο πραγματογνώμονας

Ο πραγματογνώμονας είναι ένας επαγγελματίας που εξειδικεύεται στην αξιολόγηση των ζημιών σε οτιδήποτε έχει σχέση με μια ασφάλεια – είτε αυτό πρόκειται για ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο είτε για μια ζημιά σε ένα σπίτι που καλύπτεται από την ασφάλιση σπιτιού αντίστοιχα.

Ο πραγματογνώμονας στέλνεται από την ασφαλιστική εταιρεία που πρόκειται να αποζημιώσει και προσδιορίζει τη ζημιά που έχει υποστεί το ασφαλισμένο αντικείμενο και διενεργεί τη δική του εκτίμηση έτσι ώστε να καθοριστεί η όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική αποζημίωση.

Ένας έμπειρος πραγματογνώμονας θα αναλύσει τις ζημιές του οχήματος ή του άλλο ασφαλισμένου αντικειμένου, θα καταλάβει αν κάποιες προϋπήρχαν ή αν υπάρχει θέμα ασφαλιστικής απάτης και θα τα καταγράψει όλα σε μια έκθεση προς την ασφαλιστική εταιρεία.

Ο πραγματογνώμονας δεν βγάζει πόρισμα, ούτε επιλύει διαφορές – απλά αναφέρει στην ασφαλιστική εταιρεία το κόστος ζημιάς και επιδιόρθωσης, ώστε μετά να αναλάβει δράση ο διακανονιστής!

 

# Τι είναι ο διακανονιστής

Ο διακανονιστής ασχολείται με την επίλυση οικονομικών διαφορών μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και πελατών. Αν για παράδειγμα υπάρχει μια εκτιμώμενη ζημιά που ο πραγματογνώμονας την ορίζει σε κόστος 3000€ και η ασφαλιστική εταιρεία αφαιρεί κάποιο ποσό λόγω π.χ. παλαιότητας τότε ο διακανονιστής αναλαμβάνει να λύσει τη διαφορά και να βρει μια συμβιβαστική και ικανοποιητική λύση μεταξύ ασφαλιστικής εταιρείας και πελάτη.

Ένας διακανονιστής είναι στην ουσία ένας έμπειρος πραγματογνώμονας με εκτεταμένες γνώσεις πάνω στις ασφάλειες και την εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων.

Συνήθως, όταν εμπλέκεται ένας διακανονιστής στην αποζημίωσή σας τότε ίσως να περιμένετε μια μικρότερη αποζημίωση από αυτήν που ίσως αρχικά πιστεύατε.

 

# Διαφορές μεταξύ πραγματογνώμονα και διακανονιστή

Αν και οι 2 αυτοί ρόλοι είναι τελείως διαφορετικοί, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συνεργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο πραγματογνώμονας είναι εκείνος που αναλύει και αξιολογεί τη ζημιά, παρέχοντας μια πλήρη έκθεση προσθέτοντας τις δικές του παρατηρήσεις – το έργο του δε είναι απόλυτα απαραίτητο για την ασφαλιστική διαδικασία και αποζημίωσή σας καθώς διαφορετικά δεν θα μπορούσατε να αποζημιωθείτε!

Από την άλλη, ο διακανονιστής ενεργεί ως διαμεσολαβητής όταν η ασφαλιστική εταιρεία πρόκειται να προτείνει ένα μικρότερο ποσό ως αποζημίωση στον πελάτη ή ο πελάτης διαφωνεί με την αρχική πρόταση της εταιρείας.

Και οι 2 αυτοί ρόλοι – τόσο του πραγματογνώμονα όσο και του διακανονιστή – είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και αποτελούν αλυσίδα στην ασφαλιστική αποζημίωση μετά από ένα ατύχημα.

 

# Τι μπορώ να κάνω αν δεν με καλύπτει η οικονομική πρόταση του διακανονιστή;

Αν ο διακανονιστής σας προτείνει ένα ποσό που δεν σας καλύπτει, τότε το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε άμεσα τη νομική σας προστασία και να κυνηγήσετε την υπόθεση και την αποζημίωσή σας δικαστικά.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να έχετε ήδη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο τη νομική προστασία έτσι ώστε να σας ανατεθεί ένας δικηγόρος εντελώς δωρεάν.

Με την συγκεκριμένη κάλυψη στην ασφάλεια αυτοκινήτου γλιτώνετε αρκετά έξοδα και επιπλέον έχετε έναν νομικό στο πλευρό σας, για οτιδήποτε πρόβλημα προκύψει ως συνέπεια ατυχήματος.

 

# Πως θα βρω την ιδανική ασφάλεια με νομική προστασία

Αν αναζητάτε μια ασφάλεια αυτοκινήτου οnline, τότε στο asfaleies24 μπορείτε να συγκρίνετε περισσότερες από 28 ασφαλιστικές εταιρείες και να βρείτε τη χαμηλότερη τιμή με τις καλύψεις που σας ενδιαφέρει!

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε τη σημαντική νομική προστασία στο ασφαλιστήριό σας έτσι ώστε να έχετε έναν δικηγόρο δίπλα σας, σε μια δύσκολη στιγμή χωρίς κανένα επιπλέον έξοδο!