πινακιδα ρ40 προστιμο
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πινακίδα Ρ40 : Πότε ισχύει και τι πρόστιμο έχει

Η ρυθμιστική πινακίδα Ρ40 απαγορεύει τη στάση και τη στάθμευση από το σημείο που υπάρχει μέχρι την επόμενη πινακίδα ή το σημείο συνάντησης με άλλη οδό.

Είναι μια πολύ συχνή πινακίδα που όλοι γνωρίζουμε και συναντάμε στην καθημερινότητά μας αλλά μπορεί να μην ξέρουμε ότι είναι η Ρ40.

Η τήρηση της πινακίδας εξασφαλίζει μια ομαλή κυκλοφοριακή ροή καθώς τα συχνά παράνομα παρκαρισμένα οχήματα δυσκολεύουν την κίνηση ενώ δημιουργούν και συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Από που μέχρι που όμως απαγορεύεται το παρκάρισμα; Τι ισχύ έχει η πινακίδα και ποιο το πρόστιμο της Ρ40; Μπορούν να αφαιρεθούν και πινακίδες;

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

# Πότε ισχύει η πινακίδα Ρ40

Η πινακίδα Ρ40 ισχύει από τη θέση που βρίσκεται μέχρι την επόμενη διασταύρωση με παρακείμενη οδό ή μέχρι την επόμενη πινακίδα.

Αν δηλαδή δείτε μια πινακίδα Ρ40 σε έναν δρόμο, τότε η απαγόρευση ισχύει για όλη την οδό μέχρι να διασταυρωθεί με άλλο δρόμο εκτός κι αν υπάρχει νωρίτερα άλλη πινακίδα σήμανσης ή αναίρεσης της απαγόρευσης.

Οπότε αν δείτε την πινακίδα Ρ40 τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει ισχύ σίγουρα μέχρι τη γωνία της οδού που κινείστε ενώ ισχύει αποκλειστικά για την πλευρά που είναι τοποθετημένη. Αν είναι τοποθετημένη στα δεξιά του δρόμου, ισχύει μόνο για εκείνη την πλευρά ενώ αν είναι στα αριστερά, αντίστοιχα μόνο για εκεί. Συνήθως τη συναντάμε και στις δυο πλευρές της οδού που σημαίνει απαγορεύεται το παρκάρισμα και η στάση και στις 2 πλευρές του δρόμου.

 

# Ποιο είναι το πρόστιμο για την απαγόρευση στάθμευσης

Το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση διαφέρει ανάλογα τη βαρύτητα της παρανομίας. Σε γενικές γραμμές, το πρόστιμο για την πινακίδα Ρ40 είναι από 40€ έως 150€.

Αν το παρκάρισμα έχει γίνει σε χώρο που απαγορεύεται και βρίσκεται σε στάση λεωφορείων, σε χώρους εισόδου/εξόδου καθώς και κοντά σε διάβαση ή φανάρια, τότε θα επιβληθεί η μέγιστη ποινή ενώ επιπλέον θα υπάρξει και αφαίρεση των πινακίδων.

Τέλος, σε περίπτωση στάθμευσης σε θέση αναπήρων ή άλλων ειδικών οχημάτων που φέρουν ειδική σήμανση, τότε το πρόστιμο είναι στα 200€ ενώ επιπλέον υπάρχει και αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες.

 

# Απαγορεύεται και η ολιγόλεπτη στάση με την πινακίδα Ρ40;

Ναι, στην πινακίδα Ρ40 απαγορεύεται και η ολιγόλεπτη στάση. Η πινακίδα Ρ39 επιτρέπει την ολιγόλεπτη στάση αλλά απαγορεύει πάλι την στάθμευση του οχήματος.

 

# Ποιος είναι υπεύθυνος για την τήρηση της απαγόρευσης;

Η τροχαία αλλά και η κατά τόπους δημοτική αστυνομία εφόσον υπάρχει, είναι υπεύθυνη για την τήρηση του νόμου σχετικά με τις πινακίδες που απαγορεύουν την στάθμευση.

Αν έχετε παρκάρει παράνομα, τότε μπορεί να βρείτε κλήση είτε από την τροχαία είτε από κάποιον υπάλληλο της δημοτικής αστυνομίας.

# Μου σήκωσε το αμάξι γερανός – Που θα το βρω

Αν το αμάξι σας το σήκωσε γερανός της τροχαίας καθώς ήταν παράνομα παρκαρισμένο (και πιθανόν ενοχλούσε τη ροή κυκλοφορίας) τότε αυτό θα βρίσκεται σε κάποιο πάρκινγκ φύλαξης ιδιώτη.

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο τμήμα τροχαίας ώστε να ενημερωθείτε αναλυτικά για το που βρίσκεται καθώς και τον τρόπο που θα μπορέσετε να το πάρετε πίσω, πληρώνοντας το αντίστοιχο πρόστιμο καθώς και το τίμημα της φύλαξης του αυτοκινήτου στο πάρκινγκ.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

# Επηρεάζεται η ασφάλεια αυτοκινήτου από τυχόν παράβαση;

Όχι, η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν επηρεάζεται από τυχόν παράβαση της πινακίδας Ρ40 λόγω στάθμευσης ή στάσης του οχήματός σας. Το κόστος της ασφάλειας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά σε περίπτωση ατυχήματος με δική σας υπαιτιότητα καθώς σε εκείνη την περίπτωση αυξάνεται το bonus malus σας με συνέπεια να αυξηθούν και τα ασφάλιστρα στην επόμενη ανανέωση του συμβολαίου σας.

Και τώρα που έμαθες τα πάντα για την πινακίδα Ρ40, τι ισχύ έχει και τι πρόστιμο επιφέρει, μπορείς να βρεις την επόμενη φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου στο Asfaleies24.gr και να εξοικονομήσεις χρήματα από ένα πάγιο αλλά αναγκαίο έξοδο του οχήματός σου!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373