χωρες με οδηγηση στα αριστερα
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Οι πιο δημοφιλείς χώρες που οδηγούν από τα αριστερά!

Υπάρχουν 2 κύρια συστήματα οδήγησης: Είναι οι χώρες που οδηγούν από την αριστερή μεριά του δρόμου και οι χώρες που οδηγούν από τη δεξιά – όπως και η Ελλάδα!

Στις χώρες που οδηγούν στα αριστερά, ο οδηγός κάθεται στο δεξί μέρος του αυτοκινήτου ενώ στις χώρες που οδηγούν στη δεξιά μεριά του δρόμου, η θέση του οδηγού είναι στα αριστερά.

Υπάρχουν 76 χώρες που οδηγούν από τα αριστερά – δηλαδή περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού! Όσο και να έχουμε συνηθίσει την οδήγηση στα δεξιά, σε αρκετά μέρη του κόσμου είναι διαφορετικά.

Οι χώρες που οδηγούν στα αριστερά είναι συνήθως πρώην βρετανικές αποικίες ή εδάφη που επηρεάστηκαν από τις Βρετανικές πρακτικές οδήγησης.

Η πλειοψηφία των χωρών είναι στην Ασία, Αφρική, Καραϊβική καθώς και την Ωκεανία αν και υπάρχουν και χώρες στην Ευρώπη, όπως φυσικά οι πιο γνωστές μας Κύπρος και Μεγάλη Βρετανία.

Ας δούμε όμως τις πιο δημοφιλείς χώρες που εξακολουθούν και οδηγούν από τα αριστερά με τον οδηγό να βρίσκεται στο δεξί τμήμα του οχήματος!

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι θα λέγαμε η γενέτειρα της αριστερής οδήγησης και οδηγεί έτσι για παραπάνω από 210 χρόνια! Ο νόμος που διέπει την οδήγηση από τα αριστερά βρίσκεται από το 1756 σε ισχύ ενώ έπειτα το ίδιο σύστημα υιοθετήθηκε και σε πολλές βρετανικές αποικίες όπως η Ινδία, η Αυστραλία καθώς και αποικίες της Νοτίου Αφρικής.
Αυστραλία

Αν και είναι η πιο απομακρυσμένη χώρα από τις υπόλοιπες που οδηγούν στα αριστερά, η Αυστραλία συνεχίζει την οδήγηση στο αριστερό μέρος του δρόμου. Φυσικά ο λόγος βρίσκεται στην ιστορία της χώρας ως Βρετανικής αποικίας όπου υιοθέτησε το Βρετανικό σύστημα οδήγησης το 1788 όταν έφτασε στη χώρα ο στόλος με τα πρώτα Βρετανικά πλοία.

 

Ινδία

Σίγουρα όλοι έχουμε δει μερικές σκηνές χάους στους δρόμους της Ινδίας, όπου αυτοκίνητα, μηχανάκια και γενικά δίκυκλα περιπλέκονται στους δρόμους και από θαύμα δεν υπάρχουν θύματα – αν και τα τροχαία είναι πολύ συχνά στη χώρα!

Η Ινδία είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο και μια από τις μεγαλύτερες που οδηγούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Αυτό οφείλεται καθώς ήταν βρετανική αποικία για πάνω από 200 χρόνια και φυσικά υιοθέτησε τις ίδιες συνθήκες.

 

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία, αν και δεν αποτελεί βρετανική αποικία, οδηγεί στα αριστερά! Αυτό συνέβη μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο κι όταν οι Αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν τη χώρα, έφεραν μαζί και την οδήγηση στα αριστερά.

Η διαδικασία ήταν σταδιακή και έλαβε χώρα μεταξύ των ετών 1945 – 1978 όπου και τελείωσε η μετάβαση στο νέο σύστημα οδήγησης.

 

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική λόγω της ιστορίας της ως βρετανική αποικία, οδηγεί στα αριστερά από τις αρχές του 20ου αιώνα.

 

Νέα Ζηλανδία

Με σαφείς επηρροές από την Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία οδηγεί στα αριστερά από τον 20ο αιώνα ενώ διαθέτει ένα αξιοζήλευτο δίκτυο σύγχρονων δρόμων!

 

Μαλαισία

Όταν η Μαλαισία τελούσε υπό βρετανική κυριαρχία, τότε υιοθετήθηκε και στον απόλυτο βαθμό το σύστημα της οδήγησης στα αριστερά του δρόμου.

 

Σιγκαπούρη

Ό,τι ισχύει για τη Μαλαισία, ισχύει και για τη Σιγκαπούρη! Μια χώρα που τελούσε υπό βρετανική αποικία και υιοθέτησε τις περισσότερες συνήθειες!

 

Σρι Λάνκα – Πακιστάν – Μπαγκλαντές – Ταϊλάνδη

Λόγω της απόλυτης Βρετανικής κυριαρχίας στις παραπάνω περιοχές, το σύστημα οδήγησης έχει παραμείνει ακόμα και σήμερα το ίδιο.

Ινδονησία

Η Ινδονησία οδηγεί κι αυτή στα αριστερά του δρόμου κι αυτό οφείλεται ότι τελούσε υπό Ιαπωνική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

 

Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ είναι μια διοικητική περιοχή της Κίνας, που πέρα όλων των άλλων είναι δημοφιλή για την οδήγηση στα αριστερά. Αν και πλέον βρίσκεται υπό την Κινέζικη κυριαρχία, το σύστημα οδήγησης έχει παραμείνει το ίδιο.

 

Μακάο

Το Μακάο είναι μια ακόμα διοικητική περιοχή της Κίνας που οδηγεί στην αριστερά πλευρά του δρόμου και το έχω κληρονομήσει από την εποχή που τελούσε από την Πορτογαλική κυριαρχία.

 

Άλλες γνωστές χώρες που οδηγούν στην αριστερή μεριά

οδηγηση στα αριστερα

Άλλες αρκετά γνωστές χώρες που οδηγούν στην αριστερή μεριά του δρόμου, είναι:

  • Νεπάλ
  • Φίτζι
  • Τζαμάκι
  • Μαυρίκιος
  • Σεϋχέλλες
  • Μάλτα
  • Κύπρος
  • Ιρλανδία

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Ισχύει η ασφάλεια του αυτοκινήτου μου αν οδηγώ σε χώρα με άλλο σύστημα οδήγησης;

Εφόσον έχετε ενεργή πράσινη κάρτα που καλύπτει τη χώρα που επισκέπτεστε, τότε ναι, όλες οι ασφάλειες αυτοκινήτων σας καλύπτουν ανεξαρτήτου συστήματος οδήγησης.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να περιλαμβάνεται η χώρα που επισκέπτεστε, στη λίστα της πράσινης κάρτας.

Μπορώ να οδηγήσω με το δίπλωμά μου σε χώρα που οδηγεί στα αριστερά;

Εφόσον το δίπλωμα γίνεται αποδεκτό στη χώρα που ταξιδεύετε (π.χ. αν δέχεται διπλώματα Ευρωπαϊκής Ένωσης), τότε ναι, μπορείτε να οδηγήσετε κανονικά!