ποτε ισχυει ο δακτυλιος και τι προστιμα υπαρχουν
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Δακτύλιος: Πότε ισχύει και ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα

Ο δακτύλιος είναι μέτρο αποσυμφόρησης της κίνησης μέσα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Αθηνών.

Θεσπίστηκε το 1979 και από τότε ισχύει σχεδόν κάθε χρόνο, με μερικές εξαιρέσεις στην χρονική του περίοδο – όπως κατά τη διάρκεια του covid και της καραντίνας.

Ο ρόλος του δακτυλίου είναι να μετακινούνται εναλλάξ τα οχήματα ώστε να μειωθεί η κίνηση στο κέντρο των Αθηνών.

Ποιοι όμως μπορούν να κυκλοφορήσουν σήμερα; Και ποια οχήματα έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν κάθε ημέρα ελεύθερα, ανεξαρτήτως των περιορισμών του δακτυλίου;

Ήξερες ότι στο asfaleies24 μπορείς να αγοράσεις ασφάλεια αυτοκινήτου σε 1 λεπτό online, χωρίς δικαιολογητικά από 6,20€/μήνα; Δες τις καταπληκτικές τιμές μας ΕΔΩ!

Δακτύλιος σήμερα – Ποιοι μπορούν να κυκλοφορήσουν;

Στον δακτύλιο η κίνηση μέσα στα όριά του γίνεται με βάση την πινακίδα του αυτοκινήτου και την ημερομηνία που έχουμε.

Αν η σημερινή ημέρα είναι μονή – π.χ. 3,5,9,15 τότε κυκλοφορούν τα οχήματα που η πινακίδα τους τελειώνει επίσης σε μονό αριθμό, δηλαδή 1,3,5,7,9

Αν αντίστοιχα η σημερινή ημέρα είναι άρτια – δηλαδή 6,12,22 τότε κυκλοφορούν τα οχήματα που η πινακίδα τους τελειώνει επίσης σε άρτιο αριθμό – δηλαδή 0,2,4,6,8

Με αυτήν τη λειτουργία του δακτυλίου κάθε ημέρα μπορούν να εισέρχονται τα αυτοκίνητα εναλλάξ ώστε να μην γίνεται μεγάλη συμφόρηση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Για ποιες οδούς ισχύει ο δακτύλιος;

Ο δακτύλιος ισχύει για όλες τις περιοχές που περικλείονται από τις παρακάτω οδούς:

Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας

Τι ωράριο ισχύει ο δακτύλιος

Ο δακτύλιος ισχύει όλες τις καθημερινές ημέρες, εκτός Σαββατοκύριακου και το ωράριο είναι 07:00 το πρωί με 20:00 το βράδυ. Την Παρασκευή το ωράριο περιορίζεται σε 07:00 – 15:00.

Τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες καθώς και ημέρες που υπάρχει αργία στα ΜΜΜ η πρόσβαση στον δακτύλιο είναι ελεύθερη για όλα τα οχήματα, χωρίς περιορισμούς.

Τι ισχύει με τον δακτύλιο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και άλλων εορτών

Ο δακτύλιος ισχύει κανονικά καθόλη τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αλλά και γενικά όλων των εορταστικών ημερών, εκτός βέβαια της ανήμερης αργίας.

Έτσι για παράδειγμα όλη την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα όπου θα μεταβείτε για να κάνετε τις απαραίτητες αγορές σας, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο δακτύλιος ισχύει κανονικά και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις – εκτός αν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πρόστιμο για παράνομη είσοδο στο δακτύλιο

Αν μπείτε στις περιοχές που αποτελούν τον δακτύλιο, τότε απειλήστε με διοικητικό πρόστιμο από την τροχαία.

Το πρόστιμο για τον δακτύλιο είναι στα 100€ και βεβαιώνετε από τις αρμόδιες αρχές κατά τον επιτόπιο έλεγχο.

Ποια αυτοκίνητα μπορούν να εισέρχονται καθημερινά στο δακτύλιο χωρίς περιορισμούς

Υπάρχουν κάποια αυτοκίνητα που μπορούν να εισέρχονται καθημερινά, χωρίς περιορισμούς, στις περιοχές που ισχύει ο δακτύλιος.

Αυτά τα οχήματα είναι τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα οχήματα φυσικού αερίου καθώς και τα οχήματα με καύσιμο υγραερίου.

Σημαντική σημείωση τα οχήματα να είναι κατασκευασμένα εξ’αρχής με αυτό το καύσιμο – όχι μετατροπές δηλαδή!

Επιπλέον, πέρα από τα παραπάνω οχήματα, εξαίρεση από τον δακτύλιο έχουν τα οχήματα Euro6 που έχουν ταξινομηθεί έως τις 31/12/2020 και εκπέμπουν λιγότερο από 120γρ/χλμ διοξείδιο του άνθρακα και επίσης όχηματα ταξινομημένα από 01/01/2021 και έπειτα που εκπέμπουν λιγότερο από 145γρ/χλμ διοξείδιο του άνθρακα.

Πότε ισχύει ο δακτύλιος για το 2023;

Για το φθινόπωρο του 2023, αναμένουμε την έναρξη του μέτρου του δακτυλίου ξανά περίπου στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου! Υπενθυμίζουμε ότι ο δακτύλιος δεν ίσχυε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Έμαθες τα πάντα για τον δακτύλιο, θέλεις να εξοικονομήσεις και χρήματα στην ασφάλεια αυτοκινήτου;

Στο asfaleies24.gr είμαστε experts στην αυτοκίνητη και στην ασφάλεια αυτοκινήτου! Τώρα που έμαθες τα πάντα γύρω από τον δακτύλιο, πότε ισχύει, για ποιες περιοχές καθώς και τα αντίστοιχα πρόστιμα εισόδου, μήπως είσαι έτοιμος να εξοικονομήσεις και έως 40% στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου;

Μέσα από το asfaleies24 μπορείς να συγκρίνεις έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες, να δεις τα πακέτα και τιμες τιμές που προσφέρουν για το δικό σου όχημα και να ασφαλιστείς σε 1 λεπτό online, χωρίς δικαιολογητικά, χωρίς να μετακινηθείς καν από το σπίτι σου!

Ναι, η διαδικασία είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται!

Δες και εσύ τις καταπληκτικές τιμές των εταιρειών μέσα από το asfaleies24, ασφαλίσου online και παρέλαβε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο e-mail σου σε 1 λεπτό!