λεβιες απο αυτοματο κιβωτιο ταχυτητων
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ένα αυτοκίνητο μπορεί να παραχθεί σε διάφορες εκδόσεις και παραλλαγές, ανάλογα πως το θέλει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης.

Πέρα από τα βασικά, όπως το χρώμα και το επίπεδο εξοπλισμού, στα περισσότερα αυτοκίνητα μπορείτε να επιλέξετε και το σύστημα μετάδοσης – αν θα έχει δηλαδή αυτόματα ή χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Τα προηγούμενα χρόνια, η πλειοψηφία των αυτοκινήτων ήταν με χειροκίνητο κιβώτιο ενώ πλέον σχεδόν όλες οι εκδόσεις βγαίνουν και με αυτόματο σασμάν.

Τι να επιλέξετε όμως; Ποια η διαφορά του αυτόματου με του χειροκίνητου κιβωτίου; Αξίζει η -συνήθως- υψηλότερη τιμή του αυτόματου κιβωτίου;

 

Πλεονεκτήματα του χειροκίνητου κιβωτίου

χειροκινητο κιβωτιο ταχυτητων

Μικρότερο κόστος απόκτησης

Τα αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων συνήθως έχουν χαμηλότερο κόστος αγοράς, το οποίο κυμαίνεται στα 1000€ με 2500€ λιγότερο απ’ότι ένα αυτόματο κιβώτιο.

Αυτό συμβαίνει καθώς ένα χειροκίνητο κιβώτιο έχει λιγότερα εξαρτήματα και είναι πιο εύκολο – και πιο οικονομικό – να κατασκευαστεί από ένα εργοστάσιο.

 

Καλύτερη αυτονομία

Συνηθίζεται τα αυτόματα σασμάν να έχουν υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου, έναντι ενός χειροκίνητου. Αυτό με την πρόοδο της τεχνολογίας αλλάζει και η διαφορά πλέον είναι πολύ μικρή.

Όπως και να ‘χει, με ένα χειροκίνητο κιβώτιο θα έχετε ελάχιστα καλύτερη κατανάλωση καυσίμου και μεγαλύτερη εξοικονόμηση!

 

Πιο εύκολο και οικονομικό στην συντήρησή του

Το χειροκίνητο κιβώτιο είναι πολύ πιο εύκολο στην συντήρησή του και αρκετά πιο οικονομικό, σε σχέση με ένα αυτόματο σασμάν.

Ακόμα και σε περίπτωση που χαλάσει το σασμάν, η επισκευή είναι πολύ ποιο προσιτή και οικονομική καθώς όλα τα εξαρτήματα κυκλοφορούν χρόνια και είναι ευρέως διαθέσιμα, σε σχέση με ένα αυτόματο σασμάν που η επισκευή θα κοστίσει αρκετά περισσότερα χρήματα.

 

Περισσότερος έλεγχος του αυτοκινήτου από τον οδηγό

Ίσως και ο λόγος που ακόμα επιλέγουν χειροκίνητο κιβώτιο οι οδηγοί! Με το να διαχειρίζονται οι ίδιοι οι οδηγοί τις σχέσεις του αυτοκινήτου, έχουν μια σχέση ελέγχου πάνω στο αυτοκίνητο που δεν μπορούν να την αποκτήσουν με ένα αυτόματο κιβώτιο.

Αυτό σημαίνει ότι σε μια ανηφορική διαδρομή ή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη ταχύτητα ώστε το αμάξι να ανταποκριθεί.

Βέβαια, πλέον τα αυτόματα κιβώτια έχουν γίνει τόσο έξυπνα που μπορούν να ανταποκριθούν με την ίδια ευκολία σε τέτοιες συνθήκες, χωρίς καμία παρέμβαση του οδηγού!

 

Μειονεκτήματα του χειροκίνητου κιβωτίου

Συνεχή επιτήρηση των ταχυτήτων

Στα χειροκίνητα κιβώτια ο οδηγός πρέπει να έχει συνεχή επιτήρηση των ταχυτήτων και να αλλάζει τις σχέσεις, ανάλογα τις συνθήκες του δρόμου.

Το ένα χέρι δηλαδή παραμένει μόνιμα συνδεδεμένο με το λεβιέ των ταχυτήτων!

Επιπλέον, ο οδηγός θα πρέπει να χειρίζεται με άνεση τον συμπλέκτη καθώς και την ταυτόχρονη χρήση συμπλέκτη – γκάζι, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες όπως μποτιλιάρισμα σταμάτα – ξεκίνα ή μια δύσκολη ανηφόρα.

 

Δύσκολη εκμάθηση

Τα χειροκίνητα κιβώτια είναι δύσκολα για να μαθευτούν, ειδικά στους νέους οδηγούς. Οι σχολές οδηγών αφιερώνουν αρκετές ώρες ώστε οι νέοι οδηγοί να μάθουν πως να χειρίζονται τον συμπλέκτη με το γκάζι και τις ταχύτητες με επιτυχία δίχως να σβήνει το αυτοκίνητο ή να συμπλεκτάρει.

 

Πλεονεκτήματα από το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

αυτοματο κιβωτιο ταχυτητων

Πολύ ευκολότερο στη χρήση του

Ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων είναι πολύ πιο εύκολο στη χρήση του, καθώς δεν απαιτεί σχεδόν καμία κίνηση ή επιτήρηση από τον οδηγό.

Απλά βάζετε τον λεβιέ στη θέση D όταν ξεκινάτε, στη θέση R όταν κάνετε όπισθεν και στη θέση Pόταν παρκάρετε!

 

Πιο ασφαλές για νέους οδηγούς

Στους νέους οδηγούς, το αυτόματα κιβώτιο είναι πιο ασφαλές καθώς έτσι επικεντρώνονται αποκλειστικά στον δρόμο και δεν έχουν το νου τους στις ταχύτητες και ποια σχέση να επιλέξουν. Επιπλέον, σε κάποια δύσκολη συνθήκη όπως μια μεγάλη ανηφόρα, απλά πατάνε το γκάζι και το αυτοκίνητο πηγαίνει, δίχως να χρειάζεται συμπλέκτης-γκάζι και η αλλαγή στην κατάλληλη σχέση του κιβωτίου!

 

Δεν θα σας σβήσει το αυτοκίνητο!

Με το αυτόματο κιβώτιο σχεδόν ξεχνάτε ότι μπορεί να σβήσει το αυτοκίνητο σε ένα απότομο ξεκίνημα ή σε μια μεγάλη ανηφόρα. Σε αντίθεση με το χειροκίνητο κιβώτιο που το αυτοκίνητο μπορεί να σας σβήσει αρκετές φορές λόγο μη σωστής αποσύμπλεξης, τα αυτόματα κιβώτια θα είναι πάντα εκεί, να περιμένουν απλά να πατήσετε το γκάζι για να εκκινήσουν το αυτοκίνητο!

 

Πιο εύκολο και ξεκούραστο για χρήση μέσα στην πόλη

Μέσα στην πόλη, που λόγω μποτιλιαρίσματος και συχνών στάσεων η αλλαγή πρώτη-δευτέρα είναι πολύ συνηθισμένη, το αυτόματο κιβώτιο παρουσιάζεται ως η παραδεισένια λύση για τους περισσότερους!

Φανταστείτε να είστε σε ένα μποτιλιάρισμα στον Κηφισό και συνέχεια να πατάτε συμπλέκτη και να αλλάζετε ταχύτητα από πρώτη σε δευτέρα και μετά νεκρά και ξανά πάλι πρώτη-δευτέρα..

Σε αντίθεση, ένα αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο απλά θα κυλάει με το πάτημα του γκαζιού!

Τα αυτόματα κιβώτια προσφέρουν μια ευχάριστη και ξεκούραστη οδήγηση.

 

Μειονεκτήματα αυτόματου κιβωτίου

αυτοματο κιβωτιο ταχυτητων λεβιες

Υψηλότερο κόστος απόκτησης

Ένα αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο συνήθως έχει υψηλότερο κόστος απόκτησης, έναντι ενός με χειροκίνητο. Αυτό συμβαίνει καθώς το αυτόματο σασμάν έχει μεγαλύτερο κόστος κατασκευής και αποτελείται από περισσότερα μηχανικά κινούμενα μέρη.

 

Υψηλότερη συντήρηση

Τα αυτόματα κιβώτια έχουν πιο ακριβή συντήρηση και ακριβότερα ανταλλακτικά. Ειδικά στην αρχή τους, πριν μερικά χρόνια, είχαμε δει αρκετά αυτόματα κιβώτια (ειδικά διπλού συμπλέκτη) να έχουν μηχανικά προβλήματα και – ευτυχώς για τους κατόχους – να επισκευάζονται ή ακόμα και να αντικαθιστούνται μέσα στην εγγύηση δίχως κόστος για τους ιδιοκτήτες.

Η επιλογή κιβωτίου είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή και εξαρτάται από τις ανάγκες σας αλλά και πως έχετε συνηθίσει να οδηγείτε. Πλέον, με την ηλεκτροκίνηση να καλπάζει και το μερίδιο αγοράς να αυξάνεται ραγδαία, θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερα αυτόματα αυτοκίνητα στους δρόμους μας, καθώς τα ηλεκτρικά βγαίνουν μόνο ως αυτόματα, συνήθως 1 ή 2 σχέσεων.

Πλέον έχετε την επιλογή να βγάλετε δίπλωμα ως νέος οδηγός μόνο σε αυτόματο αυτοκίνητο, το οποίο όμως δεν θα σας δίνει τη δυνατότητα να οδηγείτε αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο.

Μπορεί να σας είναι πιο εύκολο, όμως καλό είναι να μάθετε να οδηγείτε και με χειροκίνητο κιβώτιο και έπειτα να επιλέξετε αυτοκίνητο με το κιβώτιο που σας αρέσει!

Αν θέλετε να δείτε πως είναι η εμπειρία της οδήγησης με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων πριν προβείτε σε αγορά, μπορείτε να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο με αυτόματο σασμάν για μερικές ημέρες ώστε να έπειτα να αποφασίσετε αν θέλετε το επόμενό σας αυτοκίνητο να είναι αυτόματο ή χειροκίνητο!

Ό,τι επιλογή και να κάνετε, να γνωρίζετε ότι το κόστος και οι τιμές στις ασφάλειες αυτοκινήτου παραμένουν το ίδιο – είτε δηλαδή έχετε ένα αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο είτε με χειροκίνητο.

Στο asfaleies24 μπορείτε να βρείτε άμεσα και γρήγορα την ιδανική ασφάλεια αυτοκινήτου για το δικό σας αυτοκίνητο και να ασφαλιστείτε online σε 1 λεπτό, συγκρίνοντας τιμές σε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373