απωλεια διπλωματος οδηγησης επανεκδοση
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Απώλεια διπλώματος οδήγησης – Επανέκδοση και κόστος

Η απώλεια του διπλώματος είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, καθώς πρόκειται για ένα δημόσιο έγγραφο με μεγάλη ισχύ και θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία για να επανεκδώσετε ένα καινούργιο δίπλωμα σε αντικατάσταση του κλοπιμαίου.

Θα πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή στο δίπλωμά σας, όπως δείχνετε στην ταυτότητα ή το διαβατήριό σας. Γι’αυτό το λόγο, καλό είναι να το έχετε πάντα στο πορτοφόλι σας και να μην το αφήνετε στο αυτοκίνητο ή σε μέρη με μικρή ασφάλεια.

Εδώ θα σας αναλύσουμε όλη τη διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε βήμα βήμα καθώς και όλα τα κόστη, όπως το ύψος των παραβόλων, κ.α.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η ασφαλιστική σας κάλυψη σας δεν επηρεάζεται, όμως καλό είναι να κρατήσετε ένα αντίγραφο της δήλωσης απώλειας/κλοπής από το αστυνομικό τμήμα, σε περίπτωση που ζητηθεί από την ασφαλιστική σας εταιρεία.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι τυπική και γίνεται με επίσκεψη στο κοντινότερό σας κατάστημα ΚΕΠ.

Φροντίστε να έχετε όλα τα έγγραφα από πριν συμπληρωμένα, ώστε να μη χάσετε χρόνο και επίσης τα παράβολα πληρωμένα και εκτυπωμένα.

Η διαδικασία απαιτεί μάζεμα και συμπλήρωση εγγράφων (θα τα δούμε αναλυτικά), πληρωμή των παραβόλων online μέσα από το ebanking της τράπεζάς σας, 2 έγχρωμες φωτογραφίες διαβατηρίου καθώς και έναν φάκελο με ελάσματα για την κατάθεσή όλων των παραπάνω στο ΚΕΠ.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας και παραλαβής του νέου διπλώματος, είναι περίπου 30-40 ημέρες ενώ το κόστος για την πρώτη απώλεια, είναι στα 69€.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Δικαιολογητικά για επανέκδοση διπλώματος οδήγησης λόγω απώλειας

Τα έγγραφα που θα χρειαστεί να προσκομίσετε στο ΚΕΠ, μπορείτε να τα κάνετε online στο gov.gr με ψηφιακή υπογραφή.

 

Ειδικότερα, θα χρειαστείτε:

  • Αντίγραφο του δελτίου της αστυνομικής σας ταυτότητας (μη θεωρημένο)
  • Αντίγραφο από τη δήλωση κλοπής/απώλειας από το αστυνομικό τμήμα

 

  • 2 Υπεύθυνες δηλώσεις

Συμπληρώνετε και επικυρώνετε τις 2 παρακάτω αιτήσεις. Η πρώτη αίτηση αφορά την επανέκδοση της άδειας οδήγησης, όπου δηλώνετε υπεύθυνα ότι έχει κλαπεί(υπεύθυνη δήλωση Μ70) και η 2η την εκτύπωση της κάρτας.

Δήλωση 1 – M70

Υπ. Δήλωση 2

 

Παράβολα για επανέκδοση διπλώματος οδήγησης

Τα 2 παράβολα που θα χρειαστεί να πληρώσετε μέσα από το e-paravolo, είναι:

Α) Επιλέγετε το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων/Άδειες οδήγησης και στη συνέχεια στην κατηγορία παραβόλου, την υποκατηγορία Άδεια οδήγησης

Εκεί επιλέγετε ως αιτιολογία την Απώλεια ή κλοπή εντύπου άδειας οδήγησης και πατάτε εκτύπωση.

Με τα στοιχεία που θα σας εμφανίσει μπορείτε να πληρώσετε το παράβολο μέσα από το ebanking της τράπεζάς σς.

 

Β) Το δεύτερο παράβολο είναι στην ίδια κατηγορία υπουργείου και έχει υποκατηγορία το «Χαρτόσημο Άδειας Οδήγησης» και τύπο παραβόλου «Αντίγραφο εντύπου άδειας οδήγησης»

Εκτυπώνετε και αυτό το παράβολο και το πληρώνετε με τον αντίστοιχο κωδικό στην τράπεζά σας.

Τοποθετείτε όλα τα έγγραφα στον ελαστικό φάκελο και τα προσκομίζετε στο ΚΕΠ της περιοχής σας.

Εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα σωστά (θα σας ενημερώσει ο αρμόδιος υπάλληλος του ΚΕΠ), τότε μέσα σε περίπου 30-40 ημέρες θα παραλάβετε το νέο σας αντίγραφο του πρωτότυπου διπλώματος.

Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου

Σε περίπτωση που θέλετε να αντικαταστήσετε το ήδη υπάρχον, παλαιού τύπου δίπλωμά σας, τότε μπορείτε να το κάνετε με μια αίτηση online στην υπηρεσία του gov.gr!

Εκεί μπορείτε online να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας μέσω του TAXIS και έπειτα να επισυνάψετε μια φωτογραφία και δείγμα της υπογραφής σας, να εκδώσετε και να πληρώσετε το αντίστοιχο παράβολο καθώς και συμπληρώσετε το e-mail και το τηλέφωνό σας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Την άδεια μπορείτε να την παραλάβετε εσείς ή κάποιος εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την αρμόδια Περιφέρεια παραδίδοντας ταυτόχρονα το παλιό σας δίπλωμα οδήγησης.

Έβγαλες καινούργιο δίπλωμα; Βγάλε και νέα online ασφάλεια αυτοκινήτου!

Τώρα που έκανες αντικατάσταση του διπλώματός σου, είναι η στιγμή για να βρεις τη φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου για το δικό σου όχημα!

Η διαδικασία ασφάλισης είναι πολύ εύκολη μέσα από το asfaleies24.gr! Στην ιστοσελίδα μας συγκρίνεις έως και 29 ασφαλιστικές εταιρείες, βλέπεις τιμές και πακέτα για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου και ασφαλίζεσαι online σε μόλις 5 λεπτά!

Ξεκίνα τώρα και εξοικονόμησε έως και 40% στην ετήσια ασφάλεια αυτοκινήτου!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373