ανασφαλιστο οχημα που δεν κυκλοφορει
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ανασφάλιστο όχημα που δεν κυκλοφορεί – Τι ισχύει

Αν έχετε ένα αυτοκίνητο το οποίο δεν το κυκλοφορείτε, τότε μπορείτε υπό προϋποθέσεις να μην έχετε ασφάλεια αυτοκινήτου και να μη θεωρείτε το όχημά σας ανασφάλιστο!

Ποιες είναι όμως αυτές οι προϋποθέσεις και πως θα γλιτώσετε τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα;

Πάμε να δούμε πότε μπορείτε να μην έχετε ασφάλεια αυτοκινήτου στο όχημά σας αλλά και πότε είστε υποχρεωμένοι να έχετε, ακόμα κι αν δεν κινείτε το όχημα!

Τι ισχύει για τα αυτοκίνητα που δεν κυκλοφορούν

Όπως θα γνωρίζετε, όλα τα αυτοκίνητα που φέρουν πινακίδες πρέπει υποχρεωτικά να έχουν και τη minimum βασική ασφάλιση αυτοκινήτου – είτε μετακινούνται είτε είναι ακινητοποιημένα.

Έτσι, αν έχετε ένα αυτοκίνητο που δεν κυκλοφορεί, όμως δεν έχει γίνει κατάθεση των πινακίδων του, θα πρέπει να έχετε ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρείστε ανασφάλιστος και μπορούν να σας επιβληθούν πρόστιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή, μέσα από τη διασταύρωση του υπουργείου.

Όμως, αν έχετε καταθέσει τις πινακίδες σας – είτε ηλεκτρονικά είτε στην εφορία – τότε ΔΕΝ υποχρεούστε να έχετε ασφάλεια αυτοκινήτου και ΔΕΝ θεωρήστε ανασφάλιστος!

Η κατάθεση των πινακίδων γίνεται πλέον πολύ εύκολα ηλεκτρονικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο από τον υπολογιστή σας και το gov.gr

Άρα αν έχετε καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός σας, μπορείτε να μην έχετε ασφάλεια αυτοκινήτου και να μη θεωρείστε ανασφάλιστος. Όμως, αν έχετε πινακίδες υποχρεούστε να έχετε και ενεργή ασφάλεια, ακόμα κι αν δεν μετακινείτε το αυτοκίνητό σας.

 

Πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα

Τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα αφορούν τόσο το χρηματικό κομμάτι όσο και τις διοικητικές κυρώσεις.

Οι διοικητικές κυρώσεις είναι η αφαίρεση των πινακίδων καθώς και του διπλώματος οδήγησης για 6 μήνες – αν συμβεί όμως ατύχημα, τότε αφαιρούνται για 2 χρόνια!

Αντίστοιχα, το χρηματικό πρόστιμο είναι 500€ για τα ΙΧ.

Επιπλέον, οι ποινικές κυρώσεις αφορούν φυλάκιση που κυμαίνεται μεταξύ 2 και 12 μηνών και χρηματική ποινή έως 3000€.

 

Ανασφάλιστο σε ακινησία – Τι προβλέπεται

Αν έχετε το αυτοκίνητό σας σε ακινησία, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, έχοντας καταθέσει τις πινακίδες, τότε δεν έχετε την υποχρέωση της ασφάλισης του.

Θα πρέπει να παρκάρετε το όχημα σε δικό σας προσωπικό χώρο και να δηλώσετε που θα είναι αυτό το μέρος.

 

Κι αν θέλεις να μετακινήσεις το όχημά σου;

Αν θέλεις να άρεις την ακινησία, τότε αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διαδικασία.

  • Αρχικά θα πρέπει να εξοφλήσετε τα τέλη κυκλοφορίας του έτους που γίνεται η άρση ή να πληρώσετε αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, εφόσον είναι διαθέσιμα
  • Θα πρέπει να έχετε ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου. Στο asfaleies24 μπορείτε να συγκρίνετε τιμές στις ασφάλειες αυτοκινήτου και να ασφαλιστείτε από 30 ημέρες έως 365!

Σύνοψη

Αυτό που θα πρέπει να σας μείνει, είναι ότι εφόσον έχετε πινακίδες στο όχημά σας και δεν τις έχετε καταθέσει ψηφιακά ή στην εφορία, τότε θα πρέπει να έχετε κανονικά ασφάλεια αυτοκινήτου καθώς σε διαφορετική περίπτωση το όχημά σας θεωρείτε ανασφάλιστο.

Αν έχετε καταθέσει τις πινακίδες, τότε δεν έχετε υποχρέωση για να έχετε ασφαλισμένο το όχημά σας.

Τέλος, αν έχετε καταθέσει τις πινακίδες και θέλετε να κυκλοφορήσετε το αυτοκίνητο για κάποιο διάστημα, μπορείτε να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, να ασφαλίσετε το αυτοκίνητο για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και να το κυκλοφορείτε κανονικά!