αγορα αυτοκινητου καινουργιο ή μεταχειρισμένο
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Αγορά αυτοκινήτου: Καινούργιο ή μεταχειρισμένο;

Αν σκοπεύετε να αγοράσετε αυτοκίνητο και έχετε ήδη ξεκινήσει την έρευνα αγοράς, τότε σίγουρα το μεγαλύτερο δίλημμά σας θα είναι αν προβείτε σε αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου οχήματος.

Κάθε επιλογή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα – όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και εδώ κάτι κερδίζεις ή κάτι χάνεις, ανάλογα την επιλογή που θα κάνετε.

Πάμε να αναλύσουμε όμως τις διαφορές από την αγορά ενός καινούργιου με ενός μεταχειρισμένου οχήματος.

Κόστος αγοράς

Αν συγκρίνετε αυτοκίνητα ίδιας κατηγορίας ή ακόμα καλύτερα ίδια μοντέλα, τότε φυσικά το κόστος αγοράς του μεταχειρισμένου θα είναι αρκετά χαμηλότερο απ’ότι το κόστος αντίστοιχα του καινούργιου αυτοκινήτου.

Από την άλλη, αν έχετε αποφασίσει το budget που θα δαπανήσετε για την αγορά αυτοκινήτου, μπορείτε με τα ίδια λεφτά που θα δίνατε για ένα καινούργιο όχημα να «ανεβείτε» κατηγορία και να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο μεγαλύτερης ή ακριβότερης κατηγορίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια ακριβώς μοντέλα θα έχουν διαφορά περίπου 25-30% στο τελικό κόστος – ανάλογα φυσικά την κατάσταση του μεταχειρισμένου καθώς και πόσα χιλιόμετρα έχει διανύσει.

 

Αξιοπιστία

αγορα αυτοκινητου καινουργιο ή μεταχειρισμένο

Η αξιοπιστία ενός μοντέλου ορίζεται ως επί τω πλείστων από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου. Όμως, πέρα από τα όποια προβλήματα μπορεί να έχει λόγω κατασκευής, ένα αυτοκίνητο παρουσιάζει προβλήματα και από την ελλιπή συντήρηση που ΔΕΝ του κάνει ο ιδιοκτήτης του.

Έτσι, όσο αξιόπιστο και να έχει βγει ένα αυτοκίνητο, αν ο ιδιοκτήτης του δεν του αλλάζει λάδια εδώ και 50.000 χιλιόμετρα, είναι λογικό ο κινητήρας κάποτε να βγάλει πρόβλημα και να θελήσει έως και ολική αντικατάσταση!

Αυτός είναι και ο λόγος που τα μεταχειρισμένα αρκετές φορές λέγονται και «λαχεία» – δεν ξέρεις τι θα «τραβήξεις»!

Κι αυτό γιατί όσο ενδελεχής έλεγχος να γίνει πριν την αγορά του, ένα μεταχειρισμένο όχημα μπορεί να έχει αρκετά τραύματα κρυμμένα καλά στο σασί του.

 

Κόστος ασφάλειας αυτοκινήτου

Η ασφάλεια αυτοκινήτου online και συγκεκριμένα το τελικό κόστος της, ορίζεται από πολλά κριτήρια όπως το μοντέλο του αυτοκινήτου, τον κυβισμό, την ηλικία του οδηγού, την περιοχή που θα κινείτε, κ.α.

Όμως ένα από τα βασικά κριτήρια που καθορίζει την τιμή των ασφαλίστρων, είναι επίσης η αξία του αυτοκινήτου.

Έτσι, για ένα μεταχειρισμένο όχημα αξίας 15.000€ θα κληθείτε να πληρώσετε μικρότερη ασφάλιση απ’ότι για ένα όχημα με αρχική αξία 25.000€.

Όταν αγοράζετε ένα αυτοκίνητο πρέπει να σκεφθείτε όλα τα κόστη που αυτό έχει.

 

Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα από την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου

Ένα καινούργιο αυτοκίνητο, όπως και να το κάνουμε, είναι η ιδανικότερη επιλογή.

Το αγοράζετε πρώτο χέρι, δίχως κάποιο πρόβλημα ή κακή συντήρηση από προηγούμενο ιδιοκτήτη και γνωρίζετε άμεσα τι πρέπει να κάνετε ώστε να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση.

Το καινούργιο αυτοκίνητο αν το προσέξετε και το συντηρήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, θα σας κρατήσει συντροφιά αρκετά χρόνια.

Επιπλέον, αν το συνδυάσετε με μια μικτή ασφάλεια θα είστε εξασφαλισμένοι για οτιδήποτε συμβεί στο αυτοκίνητό σας και δε θα έχετε να φοβάστε κάτι – από μια ζημιά στο όχημα μέχρι λάθος καύσιμο στο βενζινάδικο!

Τα μειονεκτήματα από την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου είναι ασφαλώς το αυξημένο κόστος και αφετέρου ίσως ο χρόνος αναμονής που χρειάζεται μέχρι να παραλάβετε το όχημά σας.

Μερικές φορές, ειδικά αν είναι ειδική παραγγελία, μπορεί να περιμένετε έως και 8 μήνες για την παραλαβή του αυτοκινήτου!

 

Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα από την αγορά μεταχειρισμένου οχήματος

αγορα αυτοκινητου καινουργιο ή μεταχειρισμένο

Το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο δυστυχώς κουβαλάει όλο το ιστορικό του. Αν δεν έχει γίνει καλή συντήρηση από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, τότε αργά ή γρήγορα θα σας βγάλει προβλήματα που σίγουρα θα είναι μεγάλης έκτασης.

Πριν την αγορά του μεταχειρισμένου οχήματος θα πρέπει να ελέγξετε πολύ καλά την κατάστασή του, σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο.

Το πλεονέκτημα από την αγορά μεταχειρισμένου οχήματος είναι ότι μπορείτε με σαφώς λιγότερα χρήματα να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο ίσως ακόμα και καλύτερης κατηγορίας απ’ότι αντίστοιχα θα παίρνατε σε καινούργιο όχημα.

Πριν την τελική σας απόφαση ζυγίστε όλα τα ενδεχόμενα και δείτε ποια επιλογή σας συμφέρει πιο πολύ, ανάλογα τις ανάγκες και τα οικονομικά σας δεδομένα!