10 συμβουλές ασφαλείας για οδηγούς φορτηγών!

συμβουλες για οδηγους φορτηγων

10 συμβουλές ασφαλείας για οδηγούς φορτηγών!

Έχετε οδηγήσει ποτέ σε μη ασφαλείας οδικές συνθήκες, όπως καταρρακτώδη βροχή δίχως ορατότητα, χιόνι ή πολύ δυνατό πλευρικό άνεμο;

Όλες αυτές οι συνθήκες οδήγησης δυσκολεύουν το έργο των οδηγών φορτηγών και απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας στα φορτηγά, αυτά καθίστανται όλο και πιο ασφαλείς και προσφέρουν ολοένα και καλύτερες συνθήκες εργασίας στους οδηγούς.

Για να σας βοηθήσουμε να παραμείνετε ασφαλείς στο δρόμο, εδώ συγκεντρώσαμε 10 συμβουλές ασφαλείας για όλους τους οδηγούς φορτηγών και όχι μόνο!

 

Οδηγείτε αμυντικά

Κάτι που ισχύει φυσικά για όλους τους χρήστες του δρόμου – είτε οδηγάτε μηχανάκι είτε φορτηγό, θα πρέπει πάντα να οδηγείτε αμυντικά – δηλαδή με μια ταχύτητα που θα μπορέσετε να προλάβετε κάποιο λάθος άλλου οδηγού.

Ειδικά στα φορτηγά, η αμυντική οδήγηση περιλαμβάνει:

Προσοχή στα τυφλά σημεία : Λόγω του όγκου ενός φορτηγού, τα τυφλά σημεία είναι αρκετά και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Ειδικότερα τα σημεία από τον εμπρός προφυλακτήρα μέχρι την πόρτα αλλά και ακριβώς από πίσω σας, είναι τα πλέον δύσκολα και τυφλά σημεία σε ένα φορτηγό.

Διατηρήστε μια ασφαλή απόσταση από άλλα οχήματα: Ένα φορτηγό χρειάζεται περισσότερο χώρο για να ακινητοποιηθεί σε σχέση με άλλο όχημα. Αφήστε περισσότερο χώρο ανάμεσα στα προπορευόμενα αυτοκίνητα έτσι ώστε να έχετε περιθώριο να φρενάρετε και να σταματήστε εγκαίρως το φορτηγό σας.

 

Μην παραλείπετε την συντήρηση του φορτηγού

 

Αν στα αυτοκίνητα είναι αναγκαίο το service, τότε στα φορτηγά είναι απαραίτητο! Η τήρηση εντός τακτικού προγράμματος συντήρησης είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την ασφαλή λειτουργία ενός επαγγελματικού οχήματος όπως είναι το φορτηγό.

Σκεφθείτε μόνο ότι όποια μέρα το φορτηγό δεν είναι στους δρόμους, αυτό αυτόματα σημαίνει μεγάλη χασούρα για την εταιρεία και τον οδηγό!

Η συντήρηση του φορτηγού σας, πέρα ότι θα προλάβει οποιαδήποτε μελλοντικά προβλήματα, θα σας προσφέρει μια ασφαλή οδήγηση στο δρόμο έχοντας σε καλή κατάσταση το σύστημα των φρένων, της διεύθυνσης και τα μηχανικά μέρα – δηλαδή τα ζωτικά σημεία ενός φορτηγού!

 

Επιθεώρηση πριν και μετά το ταξίδι

Όπως και στα αεροπλάνα γίνεται επιθεώρηση πριν από κάθε ταξίδι όπως και μετά, έτσι και στα φορτηγά θα πρέπει να γίνεται το ίδιο.

Μια απλή και γρήγορη επιθεώρηση μπορεί να προλάβει σημαντικά προβλήματα ή απειλές για την ασφάλειά σας.

Κατά τον γρήγορο έλεγχο του φορτηγού, θα πρέπει να ελέγξετε:

  • Το σύστημα πέδησης, τα τακάκια των φρένων καθώς και τα φώτα των φρένων
  • Το σύστημα διεύθυνσης που περιλαμβάνει το τιμόνι, τα υδραυλικά συστήματα καθώς και τα ελαστικά του φορτηγού.
  • Την μπαταρία και όλα τα επιμέρους ηλεκτρονικά συστήματα. Ειδικά η μπαταρία έχει διάρκεια ζωής που αναγράφεται από τον κατασκευαστή και θα πρέπει να προσέχετε με την συντήρησή της καθώς και με την έγκαιρη αντικατάστασή της αν φτάσει το ανώτατο όριο ζωής

Πρόσθετα σημεία που μπορείτε να ελέγχετε πριν από κάθε ταξίδι είναι οι προβολείς σας (φώτα πορείας και φλας) καθώς και η κατάσταση των αξόνων.

 

Αποφύγετε τους περισπασμούς ενώ οδηγάτε

Έχει αποδειχθεί ότι οι πιθανότητες εμπλοκής σε σύγκρουση είναι 23 φορές μεγαλύτερη όταν οδηγάμε και ασχολούμαστε ταυτόχρονα με το κινητό μας!

Ειδικά ως επαγγελματίας οδηγός θα πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα όπως το να στέλνετε μηνύματα ή να είστε γενικά στο κινητό σας, κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Σκεφθείτε μόνο ότι αν οδηγάτε με 90 χιλιόμετρα την ώρα και πάρετε το βλέμμα σας από το δρόμο για 4 δευτερόλεπτα, τότε έχετε μετακινηθεί περίπου 110μέτρα – αρκετά για να έχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες στο δρόμο και να μην το έχετε αντιληφθεί!

 

Προετοιμαστείτε για επικίνδυνες οδικές συνθήκες

οδηγηση υπο βροχη με φορτηγο

Ένας οδηγός φορτηγών σίγουρα έχει αντιμετωπίσει στη καριέρα του δεκάδες άσχημες οδικές συνθήκες. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι θα οδηγήσετε σε ακραίες καιρικές συνθήκες και θα πρέπει να ανταπεξέλθετε με επιτυχία!

Αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες συχνά περιλαμβάνουν οδήγηση υπό καταιγίδα, χαλάζι, χιονισμένους ή/και παγωμένους δρόμους, κ.α.

Μια ακόμα πολύ δύσκολη κατάσταση οδήγησης είναι η ομίχλη που περιορίζει την ορατότητα. Σε αυτήν την συνθήκη θα πρέπει να μειώσετε ταχύτητα καθώς και να ανάψετε τα ειδικά φώτα ομίχλης. Αν έχετε τη δυνατότητα να σταματήσετε σε κάποιον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι το πέρας της κακοκαιρίας, θα ήταν το ιδανικό για τη δική σας ασφάλεια.

 

Κάντε επαρκή διαλείμματα

Το διάλειμμα στην οδήγηση είναι απαραίτητο, πόσο μάλλον όταν οδηγάς ένα μεγάλο φορτηγό.

Κανονικά χρειάζεται διάλειμμά κάθε 2 με 3 ώρες ή 300 χιλιόμετρα σε ταξίδι με ΙΧ.

Αν ξεκινάτε τώρα την καριέρα σας ως οδηγός φορτηγών, θα πρέπει να ξεκουράζεστε τακτικά ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή κατάσταση στο δρόμο.

Για την οδήγηση φορτηγού χρειάζεται ένα -τουλάχιστον- μισάωρο διάλειμμα, κάθε 4-6 ώρες οδήγησης. Αν είστε νέος οδηγός, θα πρέπει να μειώσετε περίπου στο μισό τον χρόνο οδήγησης μέχρι την επόμενη στάση.

 

Χρησιμοποιήστε μια dash cam στο φορτηγό σας

Το να αποφύγετε ένα ατύχημα είναι σίγουρα η πρώτη προτεραιότητα. Όμως αρκετές φορές το απροσδόκητο θα συμβεί και ανεξάρτητα από το πόσο προσέχεται, μπορεί να έρθει μια σύγκρουση.

Για να προστατευτείτε από άδικες κατηγορίες, μια κάμερα στο ταμπλό του φορτηγού ίσως θα μπορούσε να σας εξασφαλίσει.

Αν και νομικά δεν είναι ακόμα αποδεκτή στην Ελλάδα, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει να βγει το σωστό πόρισμα.

 

Διατήρηση απόστασης ασφαλείας από άλλα οχήματα

Όπως γράψαμε και πιο πάνω, ένα φορτηγό που ζυγίζει τόσους τόνους χρειάζεται αρκετό χρόνο μέχρι να ακινητοποιηθεί.

Θα πρέπει πάντα να αφήνετε αρκετή απόσταση από άλλα οχήματα και να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες του δρόμου που συνέχεια μεταβάλλονται.

Ειδικά όταν οι συνθήκες του καιρού δεν είναι οι ιδανικές, να αφήνετε ακόμα περισσότερο χώρο.

 

Να έχετε σωστή επίγνωση του δρόμου

Η σωστή επίγνωση της κατάστασης στο δρόμο, απαιτεί να ελέγχετε τόσο τα άλλα οχήματα όσο και την συμπεριφορά αυτών. Ένας έμπειρος οδηγός μπορεί να καταλάβει ποια οχήματα οδηγάνε επιθετικά και χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή από εσάς.

Να ελέγχετε τακτικά τους καθρέπτες σας καθώς μπορεί κάποιο όχημα να «χωθεί» προκειμένου να σας προσπεράσει.

 

Να οδηγάτε προβλέψιμα και σωστά

Ένας οδηγός φορτηγού για να έχει τη δική του ασφάλεια αλλά και των υπολοίπων της οδού, θα πρέπει να οδηγάει προβλέψιμα και τηρώντας τον ΚΟΚ.

Αν θέλετε να στρίψετε, ανάψτε το φλας μερικά δευτερόλεπτα πριν κάνετε την κίνησή σας έτσι ώστε να ειδοποιήσετε τους άλλους χρήστες της οδού.

Αποφύγετε τις άσκοπες αλλαγές λωρίδας στον αυτοκινητόδρομο και τηρείτε τα όρια που ισχύουν για μεγάλα οχήματα και φορτηγά.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να εργάζεστε με ασφάλεια και να γυρνάτε στο σπίτι σας ασφαλείς. Το επάγγελμα του οδηγού φορτηγών είναι αρκετά δύσκολο και απαιτητικό.

Τηρώντας όμως κάποια βασικά πράγματα μπορείτε να οδηγάτε με ασφάλεια, να προλαμβάνετε καταστάσεις και -το βασικότερο – να γυρνάτε στο σπίτι και την οικογένειά σας ασφαλής!

Το asfaleies24.gr είναι δίπλα σε όλους τους οδηγούς φορτηγών και προσφέρει προνομιακά πακέτα για ασφάλεια φορτηγού, με σύγκριση τιμών στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες.

Μέσα από την ιστοσελίδα μας μπορείτε να εκδώσετε μια ασφάλεια φορτηγού σε μόλις 2 λεπτά έχοντας τις καλύτερες καλύψεις της αγοράς όπως επίσης και οδική βοήθεια καθώς και νομική προστασία!