πως θα βαλετε το σκαφος σας στο νερο

Πως θα βάλετε το σκάφος σας στο νερό σαν επαγγελματίας!

Η ρυμούλκηση με ασφάλεια ενός σκάφους φαίνεται τρομακτική, ειδικά αν δεν το έχετε ξανά κάνει!

«Μα πως θα μπορέσω να σύρω 500kg πίσω από το αυτοκίνητό μου με ασφάλεια;» – Ίσως αυτή να είναι η πρώτη σας σκέψη όταν ετοιμάζεστε να ρυμουλκήσετε για πρώτη φορά το σκάφος σας και να το ρίξετε στο νερό!

Η πίεση μεγαλώνει όταν φτάνετε στο λιμάνι και στην ειδική γλίστρα και βλέπετε ότι τόσο πριν από εσάς όσο και μετά, υπάρχει ουρά που περιμένει – κι αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να καθυστερήσετε την διαδικασία!

Όμως, η διαδικασία της καθέλκυσης δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται!

Εδώ έχουμε μαζέψει χρήσιμες συμβουλές για όλους τους ιδιοκτήτες σκαφών, έτσι ώστε η καθέλκυση να γίνει παιχνιδάκι!

Πριν από όλα όμως, μην ξεχνάτε τα βασικά που πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας όταν μεταφέρετε με τρέιλερ το σκάφος σας. Αυτά είναι η ασφάλεια σκάφους που θα πρέπει να βρίσκετε πάντα μέσα στο σκάφος σας, για ενδεχόμενο έλεγχο εγγράφων από το λιμενικό καθώς και η νέα ασφάλεια τρέιλερ που αφορά όλα τα ρυμουλκούμενα με δικιά τους, αυτοτελή άδεια κυκλοφορίας. Πλέον τα ρυμουλκούμενα ασφαλίζονται με ξεχωριστή ασφάλεια εφόσον φέρουν την -υποχρεωτική- αυτοτελή άδεια κυκλοφορίας. Είναι ανεξάρτητα δηλαδή από το αυτοκίνητο και δεν περιλαμβάνονται στην κύρια ασφάλιση του αυτοκινήτου αλλά μπορούν να έλκονται από οποιοδήποτε αυτοκίνητο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

 

Κάντε μια δοκιμή σε ασφαλή χώρο

οδηγηση τρειλερ με σκαφος

Πριν ξεκινήσετε για την ειδική γλίστρα όπου θα «ρίξετε» το σκάφος σας, εξασκηθείτε με την οδήγηση του τρέιλερ καθώς και με την αποδέσμευση του σκάφους από αυτό, σε έναν ασφαλή χώρο που δεν έχει άλλα αυτοκίνητα ή ανθρώπους.

Ιδανικά, κάποιο μεγάλο ανοιχτό πάρκινγκ που είναι άδειο ή μια μεγάλη αλάνα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εξάσκησης πριν κατευθυνθείτε στο λιμάνι.

Η εξάσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ανεπιθύμητες καταστάσεις και να βρεθείτε στο νερό πολύ πιο γρήγορα!

 

Μπαίνοντας στο νερό με το τρέιλερ

καθελκυση σκαφους με τρειλερ

Μόλις φτάσετε στο ειδικό σημείο του λιμανιού, κατευθυνθείτε με την όπισθεν προς το νερό και σταματήστε όταν οι τροχοί του τρέιλερ αρχίσουν να βρέχονται από τη θάλασσα.

Να είστε σε απόλυτη ευθεία και ευθυγραμμισμένοι – τόσο το αυτοκίνητο όσο και το τρέιλερ – και να κατευθύνεστε χωρίς να στρίβετε δεξιά ή αριστερά.

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή ώστε οι τροχοί του αυτοκινήτου σας να μην βραχούν, ειδικά αν οι πίσω τροχοί είναι οι κινητήριοι!

Καλό είναι να έχετε έναν συνοδηγό μαζί σας ώστε να σας κατευθύνει σχετικά με τα σημεία που θα πρέπει να σταματήσετε με το τρέιλερ.

Μόλις περίπου το 1/3 του σκάφος αρχίσει να επιπλέει στο νερό, σταθμεύστε το αυτοκίνητο και ξεκινήστε τις διαδικασίες καθέλκυσης, ελευθερώνοντας τις ειδικές ασφάλειες.

Όταν το σκάφος αφεθεί ολόκληρο στο νερό, μπορείτε να το δέσετε προσωρινά στην αποβάθρα και έπειτα να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας.

 

Να είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μόλις ρίξετε το σκάφος στο νερό

Αφού ρίξετε το σκάφος στο νερό, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε άμεσα καθώς ίσως υπάρχουν άλλοι ιδιοκτήτες που θα περιμένουν τη σειρά τους.

Αυτό που σας συμβουλεύουμε είναι να έχετε όλα τα απαραίτητα εφόδια πάνω στο σκάφος από πριν όπως ψυγεία, είδη ψαρέματος, πετσέτες και οτιδήποτε άλλο σας χρειαστεί στο ταξίδι σας.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστήματα είναι ενεργά, όπως η μπαταρία και η δεξαμενή καυσίμου έτσι ώστε να ξεκινήσετε αμέσως το σκάφος μόλις βρεθεί στο νερό.

Μόλις ρίξετε το σκάφος στο νερό, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και κατευθυνθείτε άμεσα στο σκάφος για να ξεκινήσετε.

Ο μόνος λόγος που το αυτοκίνητό σας μπορεί να είναι στη ράμπα εκφόρτωσης σκαφών, είναι για την ανέλκυση και την καθέλκυση του σκάφους σας. Μόλις τελειώσετε τη διαδικασία, πρέπει να μετακινήσετε άμεσα το αυτοκίνητό σας και να το παρκάρετε, έτσι ώστε να ελευθερώσετε τη ράμπα για άλλους ιδιοκτήτες σκαφών.

Αν χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια, είναι σίγουρο πως άλλοι ιδιοκτήτες σκαφών πρόθυμα θα σας βοηθήσουν έτσι ώστε να ολοκληρώσετε τις διαδικασίες γρήγορα και με ασφάλεια.

Η ρυμούλκηση με ασφάλεια είναι πολύ σημαντική καθώς προστατεύει τόσο εσάς όσο φυσικά και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου αλλά και του λιμανιού.